středa 17. července 2019

Kdy sázet růže

Na otázku, kdy se mohou růže sázet, je jednoduchá odpověď: od října do dubna, tj. Obvykle následuje konkrétnější otázka, zda je vhodnější sázet na podzim nebo na jaře. Obojí má své výhody a nevýhody. Také teploty pod bodem mrazu jsou na překážku sázení.


Tedy hlouběji, než rostou v kontejneru. Zeminou přihrneme sazenici růže tak, aby se kolem rostliny vytvořila nízká hráz, která zabrání úniku vody při zalévání. Pokud si tedy zakoupíme sazenici prostokořen ou měli by jsme vědět, že po rozbalení nejčastěji plastového obalu nalezneme kořenový systém obalený nejčastěji ve vlhkých pilinách. Na ostatních stanovištích jim pravidelnou zálivku dopřejte pouze po výsadbě, kdy ještě nemají vytvořený dostatečný kořenový systém.


Zaléváme ke kořenům, ne na listy, nejlépe v podvečer. Dospělým rostlinám, které jsou už na stanovišti delší dobu, stačí přísun vody ve formě srážek. Kdy a jak stříhat růže Na podzim zkraťte výhony u keřových růží, a to v rozmezí pěti až osmi oček. Pro dobrou orientaci si pamatujte, že se očka počítají od kořene rostliny nahoru. Kdy sázet růže Možná si kladete otázku, kdy je dobré růže vysázet.


Vhodné je období podzimu i jara. Ale nemusíme se bát ani pozdního léta, jen musíme důkladně dbát na dostatek vláhy a nezapomínat na zálivku vysázených růží. Video obsahuje jednoduchý návod na sázení růží krok za krokem, výběr nejvhodnějšího stanoviště a půdních podmínek. Kdy řezat růže Jarní řez růží provádíme nejlépe v čase, kdy kvete zlatice (Forsithya), lidově „zlatý déšť“.


Na podzim růže zbytečně neřežeme , pouze odstraníme nevzhledné konce s odkvetlými květy případně výhony, které na zahradě překáží. Pokud však váháte, kdy je ideální čas výsadby růží, věřte, že je to podzim - od října do poloviny. Toto video vám ukáže, jak se sázejí růže. Pokud se už rozhodneme pro výsadbu růží, musíme uvážit , jaký druh zvolíme.


Kdo dává přednost přírodnímu stylu zahrádky, ten se nemusí bát vysázet třeba i růže plané. Při výsadbě dodržujeme vhodné odstupy od jednotlivých rostlin. Nijak to nezkracuje dobu jejich kvetení, protože i růže zasazená na jaře vám vykvete již v červnu v témže roce po nasázení.


Růže jsou královnami květin. Podívejme se, jak správně sazeničky růží zasadit. Sázejí se na podzim (říjen až listopad).


Pokud jste však v místech s velkými holomrazy, sázejte na jaře, ale až když pomine nebezpečí mrazu. Jak pěstovat mini růže ? Informace o zahradních rostlinách a zeleni - Rady a tipy pro Vaše bydlení, zahradu, stavbu a rekonstrukci. Desítky odrůd s nádhernými květy všech barev vás budou těšit, pokud jim dopřejete odpovídající péči, včetně zimního odpočinku v chladu. Není vhodné mezi růže sázet jiné květiny (astry, mečíky atd.), rostliny si vzájemně překážejí a omezují se v růstu i kvetení.


Budete-li se řídit radami obsaženými v tomto návodu, Vaše růže budou krásné a budou Vám přinášet radost. Vyhovuje jim substrát bohatý na výživné látky. Ideální jsou jílovité i hlinité půdy plné humusu.


Určitě si však kupte speciální substrát určený na pěstování růží. Nezanedbávejte ani hnojení, které je pro správný růst růže velmi důležité. Hnojte však jen do konce srpna, určitě ne později. Kdybyste ji zasadili brzy nebo až na podzim, nahrňte k ní hromádku zeminy jako ochranu před zmrznutím.


Prostokořenné růže pak můžete sázet i na podzim. Nejlepší je ovšem vybrat dobře zakořeněnou růži v květináči, protože tu lze zasadit bezpečně kdykoliv během roku vyjma dnů, kdy je půda zmrzlá. Pnoucí rostliny se na našich zahradách těší velké oblibě. Z celé řady pnoucích rostlin, kterých je velké množství, jsou nejoblíbenější právě pnoucí růže.


Jaro je ideální čas na sázení růží, růže se mohou sázet po celé jaro až do léta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky