úterý 23. července 2019

Výsadba malin

Profesor Ivan Hričovský vysvetľuje spôsob pestovania malín v našich podmienkach spolu so spôsobom rezania malín. Výsadba kanadských borůvek. Otázka: Dočetl jsem se, že kanadské borůvky se vysazují do rašeliny.


Dávají se tam s pomalu rozpustnými hnojivy. This feature is not available right now. Vhodnejšia je však jarná výsadba , lebo beztŕňové odrody sú pomerne citlivé na zimné poškodenie mrazom. Odporúčaná vzdialenosť rastlín od seba je vzhľadom na ich bujnejší rast až m. Maliny je vhodné vysadit zhruba v průběhu měsíce října. Pozemek je před tím třeba precizně upravit.


Především jej hluboce poryjte a kvalitně pohnojte. Při výsadbě bohatě postačí vyrýt rýčem jamku, v níž se kořeny. Barvivo obsažené v plodech malin patří k nejsilnějším antioxydantům Pokud by se ještě v této sezoně objevily na keříku květy, odstraňte je.


Předčasná plodnost rostliny zbytečně vysiluje. Veľmi dôležitý je však výber materiálu na výsadbu, pretože výsadba sa zakladá na viac rokov. Používať na výsadbu odporúčame len zdravé jednoročné sadenice, na ktorých je označený pôvod a zdravotný stav. Pěstování malin Jedním z omezení je například mrazuvzdornost do stupňů pod nulou.


Vyvarujte se tak rozhodně výsadbě v mrazové kotlině (oblast Kvildy apod.). Maliníky a ostružiníky trpí nejčastěji virózami, odumíráním maliníku, šedou hnilobou malin, ze škůdců jsou nejčastěji napadány malinovníkem plstnatým, bejlomorkou ostružinovou a několika druhy mšic. Vaše rady, tipy a vedomosti! Tip môžete napísať stručne ale môže ísť aj o dlhší článok.


Ak chcete zdieľať cudzí článok, zdieľajte link. Chcete si doma posadit jahody nebo maliny? Podívejte se na tento praktický postup a dozvíte se jak na to. Později už to bude poměrně náročné, pokud mezi keříky budete okopávat, vystavujete je poškození mělce uložených kořenů. Po niekoľkých týždňoch intenzívnej práce Vám môžeme s radosťou oznámiť, že výsadba prvej etapy plantáže je úspešne ukončená.


Táto medzera sa však dá ľahko naplniť. Ich značné uhynutie po zime nie je spôsobené mrazom — ako sa často nesprávne domnievame — ale tým, že uschnú. Ideálním obdobím pro výsadbu malin je podzim. Podzimní výsadba je lepší v tom, že maliník, jako ostatní drobné ovoce, velmi brzy raší.


Sázíme do jamek v řadách, vzdálených jeden metr a vzdálenost jednotlivých sazenic je až cm. Před výsadbou zkracujeme výhony sazenic o dvě třetiny. Výber miesta na pestovanie, ako sa starať o kefy.


Opravený malin – výsadba a péče, pěstování a onemocnění Opravené maliny – skupina kultivarů, která se liší svou schopností přinášet ovoce jak na roční, tak na dvouleté výhonky. Sklizeň malin začíná koncem června a trvá – týdny. Samosběr malin neprovozujeme. Plody sbíráme opatrně a bez stopky. Pokud nejdou snadno oddělit, nezkoušejte to silou!


Sklizené maliny dlouho nevydrží, a to zvláště ve vlhku a teple. Chceme-li je udržet čerstvé pro krátké skladování, odstřihneme nůžkami celý výhon s plody a nedotýkáme se jich. Kultivary malin mají schopnost vytvářet různý počet odnoží.


Na jednoletých výhonech jsou nejcennější pupeny nacházející se ve střední části, z nichž vyrůstá nejplodnější boční obrost. Na zastíněných částech výhonu se obyčejně obrost netvoří a pokud se vytvoří, je neplodný. Malina alebo ostružina malinová je krík, ktorý dorastá do výšky až metre. Maliny sú plody a dozreté majú sýtu ružovú farbu.


Vhodnější je však jarní výsadba , neboť odrůdy jsou poměrně citlivé na zimní poškození mrazem. Doporučená vzdálenost rostlin od sebe je vzhledem k jejich bujnější růst až 5cm. Jednotlivé rostliny můžeme sázet i samostatně, například k plotu, v rohu zahrady a podobně. Na Slovensku máme priaznivé ekologické podmienky na pestovanie a rozširovanie plôch malín.


Napriek tejto skutočnosti nedopestujeme. Maliny, černice, malinočernice Charakteristický je dvojročný cyklus rastu a rodivosti - prvý rok tvorba vegetatívnych výhonkov z bázy rastliny, v druhom roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky