pondělí 29. července 2019

Pravý uherák

To je maďarská pusta, to pravé Maďarsko. Země, která ve svém srdci, Szegedu, noblesním městě fantaskní exotické uherské secese, zrodila maďarský zázrak - uherák. Při sušení, které probíhá velmi pomalu, získává uherák svou typický bílou obal, který se vytvoří za přispění sedmnácti druhů ušlechtilých plísní.


Uherský salám (maďarsky Téliszalámi – zimní salám) je uzenina pocházející z Maďarska. Má stoletou tradici výroby. Je vyroben z libového vepřového. Chtěl jsem se revanšovat a nabídl mu pravý uherák. Promiň, ale sóju nejím, odmítl ho Nikolaj a nenechal si vysvětlit, že uherák je specialita, v níž po sóje není ani stopy.


Pravý uherák značky PICK se vyrábí v Maďarsku ve městě Szeged. Je velice drahý, kg kolem 4Kč, ale je to lahůdka. Ukrojte si proto ze štangle salámu kolik chcete, dokud u nás visí nízká cena. A kdo nemá hák na zavěšení, stačí zabalit do utěrky.


Salám Uherák Pick za akční ceny #128176;. Další slevy šunek a salámů na Kupi. Já uherák miluji, ale dopřávám si ho čím dál tím méně často, protože mé zažívání už nezvládá tolik radosti, jako dříve. Zejména ten báječný nositel chuti, tedy tuk, mu vadí. Ze střední školy mám v sešitě zapsáno, jak se pravý uherák vyrábí, ale nikdy jsem to nezkoušel.


Ono sehnat ušlechtilou plíseň není tak snadné. Ale také oslí maso, které se do uheráku prý přidávalo. Možná leckterému gurmánovi Vysočina nechutná tak jako pravý maďarský uherák , ale v dobách socializmu, kdy uherský salám patřil k nedostatkovému zboží, se Vysočina pro mnoho Čechů stala jeho vítanou náhražkou. Produkce tohoto druhu salámu se postupně rozšířila do všech masných závodů v republice a Vysočina se stala doslova národní uzeninou. Po uplynutí lhůty najdeme cosi zcvrklého, tuhého, ale zaručeně lepšího než pravý uherák.


Krájíme na tenké plátky a pojídáme s očima přivřenýma blahem. Složení: vepřové maso, vepřové sádlo, jedlá sůl, koření, cukr, konzervant E 250. A pochybujem, že by šetrné české dušičky boli ochotné vyhodiť toľké peniaze za uherák a pravý ementál na nejakú pomazánku, ktorá sa dá urobiť aj z podstatne lacnejších surovín. Uherák, trvanlivý tepelne neopracovaný mäsový výrobok. Zloženie: bravčové mäso, hovädzie mäso, bravčová slanina, jedlá soľ, bravčová bielkovina, sušený glukózový sirup, dextróza, zvýrazňovač chuti: E62 regulátor kyslosti: E57 čierne korenie mleté, antioxidanty E30 E31 aróma, extrakty korenín, farbivo: E12 konzervačná látka: E25 štartovacia kultúra.


Výrobek zraje a může podléhat ztrátě hmotnosti (výrobek vysychá). Pravý sloupec - Šumavský uherák MASO WEST s. Produkty z vlastní výroby distribuuje v rámci celé České republiky a nabízí v síti vlastních prodejen. Re: Školené buřty od paní Franckové (levný uherák) - Ifuško, musíš koupit buřty masové, ne ty levné, v těch maso snad ani není, jenom sójová mouka trochu obarvená.


Jestli jsou vhodné, zjistíš jednoduše: kup si jeden a zkus ho uvařit. Pravý maďarský uherák a čabajka prohnaly mopse Sylvu (1). Její pán jí o svátcích chtěl dopřát a dělil se s ní o své dobroty. Jenže fenku teď bolí bříško a skončila u zvěrolékaře. Zkuste dát nějakému muži náš degustační dárkový koš “ Pravý muž” a příští rok ho bude chtít zase.


Nebo možná už příští týden. Skvělého piva totiž není nikdy dost. Tento vysušený salám je pokryt jemnou vrstvou. Místo abych ten uherák věšel, a nesl všechny ty ztráty, jsem dal na dno každé té prázdné bedny vrstvu dubových pilin, které jsem navlhčil vodou, na to jsem dal vrstvu uheráku a další vrstvu navlhčených pilin, atd.


No a teď přijde něco čemu nebudete vážená Eleeen asi věřit. Po týdnu, místo toho aby ten uherák vyschl a ztvrdl, do sebe nasákl tu vlhkost a místo aby ztratil na váze tak 5- přibilo, a lidé si libovali jak ten uherák byl chutný a vláčný.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky