čtvrtek 25. července 2019

Keříčková rajčata odrůdy

Jistě, rajčata se dají bez problémů koupit po celý rok. Ale není nad sluníčkem vyhřáté rajče čerstvě utržené z keříku – to chutná docela jinak. Krásná rajčata prodávaná v zimě jsou odrůdy s trvanlivými plody, ovšem na geny chutí a vůní se již tolik nedostalo. Vynahraďte si zimní útrapy vlastními voňavými plody. Keříčková rajčata vám mohou vyrůst do výšky m, protože v této výšce je výhon zakončen květenstvím.


Keříčková odrůda pro pěstování v malých kontejnerech a květináčích na balkónech, terasách apod.

Můžete zkusit vypěstovat i doma za oknem. Z jedné rostliny až plodů. Klasická rajčatová chuť.


Pravda, z těchto odrůd mi vždycky něco zbylo, tedy i po nakažení rostlin, kdežto když jsem kdysi pěstoval keříčková , odrůdu nepamatuju, odešlo úplně všechno. Takže pro jistotu počítám tyhle odrůdy mezi neodolné. Tornádo F– má výborné chuťové vlastnosti, plody jsou kulovité až ploše kulovité, hladké. Bejbino F– koktejlové rajče, které vyniká mimořádnou chutí a vyváženým poměrem cukrů a kyselin.


Jejich nabídka osiv je však široká, a každý pěstitel si dokáže vybrat z jejich nabídky.

Nejvíce těchto účinných látek obsahují zralé plody z rostlin vypěstovaných na slunných záhonech, a zároveň jsou také nejchutnější. Konzumace rajčat podporuje chuť k jídlu, činnost jater a ledvin a zvyšuje celkovou odolnost organismu. Determinantní, keříčkové odrůdy rajčat. Při deštivém počasí se totiž obtížněji chrání proti houbovým chorobám, nežli typy tyčkové.


Odrůdy odolné vůči nim u nás bohužel v nabídce nejsou, například v Británii nebo Německu, případně v semenářstvích kam je dováží, je koupit lze. Rajčata keříčková jsou nižší. Návod pro výběr odrůdy záleží na způsobu pěstování. Tyčková nebo keříčková ? Při pěstování vyžadují oporu a vyštipování bočních výrůstků.


Protože potřebují větší prostor, sází se hlavně na zahradě nebo ve sklenících. Jsou-li na chráněném místě, nepotřebují oporu. Vyšlechtěné odrůdy se nemusejí zaštipovat, hlavní výhon dorůstá tak do jednoho metru a postranní výhony se dobře vytvářejí.


Rajče bajaja, keříčková odrůda, je pěstitelsky oblíbenou odrůdou rajčete vhodnou pro pěstování v truhlících a květináčích na balkonech a terasách. Tato odrůda je známá především svou vysokou výnosností (dokáže vyprodukovat až 7plodů najednou). Jedná se o keříčkovou odrůdu. Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Jestli chcete začít s pěstováním rajčat, doporučujeme vám keříčkové odrůdy , neboť nejsou náročné na čas ani na práci.


Výraz “determinantní odrůda” vždy označuje keříčková rajčata.

Zajímalo by mne jaká determinantní rajčata pěstujete. Keříčkové odrůdy Rentita jsou vhodné jak do balkónových truhlíků, tak i. Plody dozrávají do žíhané zeleno - žluté barvy, dužina je rovněž zelená. Doba zrání přibližně dní.


Pokud pěstitel potřebuje tržní rajčata , ve velkém množství, je nejlepší keříčková odrůda s krátkou vegetační dobou aby se plody sklidily najednou a šly na trh. Pro zahrádkáře jsou odrůdy ranné a rychle plodící. Na příklad stupické polní ranné.


Obří masité druhy jsou efektní, ale ne efektivní. Pomalu dozrávají a zralosti se dočkáme v říjnu. Způsob pěstování záleží na typu rajčete a vhodném výběru odrůdy. Do této odrůdy spadají například balkónová rajčata , která jsou vhodná pro pěstování v truhlících.


Pokouším se letos pětovat keříčková rajčata Šejk , nevím , jestli se vyštipují jako tyčkové odrůdy, nebo jestli jsou v pěstování ještě další rozdíly? Menší výška keříčkových rajčat je ideální pro pěstování ve skleníku či fóliovém krytu, kam by se tyčková rajčata rozhodně nevešla. Výhodou této odrůdy je především její rezistence vůči fusáriovému vadnutí.


V balíčku o hmotnosti g najdete přibližně ks semen.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky