úterý 30. července 2019

Muchovník jedlý

Dobře snáší většinu druhů půdy , ale nejlépe se mu daří ve vlhké půdě s dobrou schopností propouštění vody, a na slunném a polostinném místě. Dobre znáša väčšinu druhov pôdy , ale najlepšie sa mu darí vo vlhkej pôde s dobrou schopnosťou prepúšťania vody, a na slnečnom a polotienistom mieste. Jedlý živý plot: Luxusná rastlina s elegantným vzhľadom. Odrůdy jsou šlechtěny na to, aby na stromě dozrávaly zhruba ve stejný čas, některé i přímo na to, aby v trsech dozrávaly najednou.


Nejlépe snáší i sušší místa a je nejotužilejší. Obvykle roste přirozeně jako velký bujný keř.

O této okrasné dřevině jste již jistě slyšeli. Jde o keř původem ze Severní Ameriky, který dokonce obsahuje plody, které jsou velmi dobré. Ak ráno by ste sa chceli zobudiť na štebot vtákov, a túžite po tom, aby do vašej záhrady sa nasťahovali spevavé vtáci, tak pre vás najvhodnejším živým plotom je jedlý živý plot - muchovník lamarckov. Muchovník môžete pestovať ako strom alebo ker.


Strom krásne vynikne samostatne, z kríčkov sa dá vytvoriť jedlý živý plot. Vzrůstem keř nebo i strom s podélně rozpukanou šedohnědou borkou. Květy jsou 2-3cm velké, plody jedlé kulovité, modročerné, 1cm velké.


Získává šarlatově červené zbarvení listů při rašení a před opadem. Kvete v květnu a je samosprašný.

Plody - malvice - jsou velmi šťavnaté, téměř černé kuličky. Několikaletý strom poskytne osm až dvanáct kilogramů úrody. Plody bohaté na vitamíny se sbírají dvakrát až třikrát za léto a jejich využití je velmi různorodé.


Lze je jíst syrové, nebo z nich připravit výborné šťávy, džemy, likéry i vína. Nevadí mu mrazy, dobře zvládá i sucho a. Možná ho znáte pod názvem aljašské či indiánské borůvky. Plody jsou dobré i před úplným dozráním do modra a tak si dobu mlsání prodloužíte. Nejraději ho jím čerstvý přímo na zahradě a přitom se posadím pod keř.


Dívám se na zarostlou zahradu, její plody a rozkvetlé bylinky. Záleží na konkrétních podmínkách zahrady - velikosti, oslunění, vlhkosti a kvalitě půdy. Gaštan jedlý - pestovanie. MUCHOVNÍK - INDIÁNSKÉ BORŮVKY nebo také ROZINKOVÝ STROM Vzhledem i chutí plodů připomíná nejvíce kanadské borůvky, nenáročný keř dorůstající i. Ovocná drevina v tvare kríka, na začiatku rýchlo do výšky, neskoršie do šírky a rýchlo odnožuje.


Je označovaný za najsladšiu odrodu muchovníka. Angrešt patří mezi hojně pěstované a oblíbené druhy ovoce na zahradě. Doba výsadby – podzimní termín v srpnu a září potřebují hlavně prostokořenné sazenice.


Amelanchier muchovník alebo Aljašská čučoriedka je obľúbená náhrada za čučoriedky. Oproti čučoriedkam je nenáročná na pestovanie, nevyžaduje si.

Novinka Nová veľkoplodá odroda s chutnými sladkými plodmi vhodná aj do vyšších pestovateľských oblastí. Plody můžete trhat na okamžitou konzumaci i na zavařování. Pěstování muchovník je nenáročný dlouholetý op.


Dřišťály (Berberis) jsou husté trnité keře, střední až vyšší, mnoha variant – opadavé i stálezelené, nízké i vysoké, různě barevně zbarvené. Alexa ranking of 136406. The global rank improved 1positions versus the previous months. Na muchovník som prvý krát narazila, keď som brázdila internet a hľadala vhodné rastliny na živý plot. Niekoľkokrát som si prezrela video reklamu na jedlý.


Silně mrazuvzdorný až do -40°C. V Kanade sa pestuje množstvo domácich odrôd. Tieto aspekty treba brať do úvahy, ak plánujete zároveň pekný aj jedlý živý plot. Ak nebazírujete na prísnom kontúrovanom tvare plota, tak to možné je.


Listy se na podzim zbarvují červenooranžově. V dospělosti dosahuje výšky do m, šířky do m. Odrůda velmi vhodná do malých zahrádek. Prosíme, aby ste - ak je to možné - sadenice pre živý plot objednali na celé metre - čiže kusov a násobky -ky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky