středa 31. července 2019

Africká fialka pěstování

ZEMINA A PŘESAZOVÁNÍ Má být lehká a prodyšná – existuje mnoho způsobů míchání. Já používám největší poměr rašeliny, o trošku. Africká fialka je rostlina, která se těší značné oblibě z mnoha důvodů.


Jakmile jednou podlehnete pořízení a pěstování, stává se láskou a vášní na celý život. Jak už ze samotného názvu vyplývá, rostlina pochází z Afriky. MNožení africké fialky je také překvapivě snadné.

Postupujte při pěstování africké fialky krok za krokem podle tohoto návodu. Tam vznikl klub amatérských i obchodních pěstitelů afrických fialek a dnes čítá víc jak patnáct tisíc členů, pěstitelů z celého světa. To si zasloužila tím, že téměř celý rok kvete a dokonale se přizpůsobí světlým a suchým místům. Jonátka, paulia, Pavlínka, pokojová rostlina, saintpaulie, usambarská fialka Jana Sramcikova Láskou ke květinám jsem oplývala už jako malá – to když jsem je s něžností, dvouletému děcku vlastní, vytahovala z květináčů a „vařila“ z nich večeři.


V květinářstvích se nejčastěji prodávají fialky s růžovými, bílými nebo fialovými květy. Na světě však existují tisíce kultivarů nejrůznějších barev, tvarů a velikostí, které v běžných květinářstvích nekoupíme. Tyto kultivary si vášniví sběratelé kupují u. Výhodou této rostliny je její nenáročné pěstování a snadné množení.

Pěstování afrických fialek Africké fialky jsou poměrně nenáročné pokojové rostliny, přesto jim musíme věnovat alespoň základní péči, aby nám prospívaly a bohatě kvetly. V následujících článcích se můžete inspirovat metodami, které úspěšně používám již několik let. Ve skutečnosti rostou na okraji lesů a pasek, i když v Tanzanii.


Fialka vyžaduje jasné světlo, především v létě musíme rostlinu chránit před přímým slunečním zářením. Listy Africké fialky jsou chlupaté a dužinaté, mají dlouhé, křehké stonky. Kvetou po celý rok a květy mohou být od bílé, přes růžovou.


Africké fialky (kapské fialky) patří k velmi oblíbeným a žádaným pokojovým rostlinám, které velmi dobře snáší ústřední topení, nevyžadují zvláštní péči, snadno se množí listovými řízky nebo dělením, bohatě kvetou skoro po celý rok. Jonátka africká , jak jí říkají botanici, si získává srdce pěstitelů neuvěřitelnou rozmanitostí odrůd a také tím, že může kvést po celý rok. Ale pozor, světlo ne přímé slunce.


Proto je můžeme úspěšně pěstovat na okenních parapetech všech světových stran, jen je nutné přistínit, aby případné přímé sluneční paprsky nepopálily listy fialek. Fialka kvete po celý rok, v létě však je intenzita kvetení větší. Květy mohou být od jednoduchých po plné a zvlněné. Rovněž paleta barev je široká, existují i víceberevné odrůdy a odrůdy, které mají barevně lemovaný okraj květu.


Listy fialek jsou masité, srdčité a jejich povrch je pokryt chloupky. Péče o africkou fialku Africkou fialku pěstujeme na světlém místě bez přímého slunečního svitu, zaléváme až po částečném proschnutí zeminy. Fialka je poměrně choulostivá a na všechny tyto chyby může zareagovat uhnitím. Přímo do květináče zaléváme jen mladé rostliny bez vyvinutého kořenového systému.


Vyniká svými květy, které mají nápadné zbarvení od fialové až po sněhobílou, přičemž najdeme i odlišné kombinace těchto barev.

Navzdory svému lidovému názvu nemá nic společného s evropskými violkami. Byla pojmenována po baronu Waltrovi von Saint Paul St Blaire, který ji koncem 19. Kapské provincie v Jižní Africe. Poprvé byla fialka úspěšně pěstována v Americe a odtud se brzy rozšířila do celého světa.


Pěstování Fialka potřebuje dostatek světla s rozptýlenými slunečními paprsky, ideální místo parapet východního nebo severozápadního okna, pod kterým ovšem netáhne – průvan jí nesvědčí. Substrát, zálivka, hnojení Africké fialky vyžadují mírně kyselý a dobře propustný substrát s dostatkem rašeliny. Saintpaulia ionantha) Autor: Archiv ireceptar. Lenka Hašlerová V letních měsících prospívá hnojení hnojivem pro pokojové rostliny. Usamburské fialky pěstujeme po celý rok v bytě, letnění venku na zahradě rostlinám neprospívá, poškodí je i malá dešťová přeháňka.


Mým rostlinám jak mladým, tak rostlinám přesazovaným po odkvětu, vyhovuje směs, ke které jsem se dopracovala postupně a vyzkoušením jednotlivých složek, více podrobností najdete v sekci články „Příprava zemních směsí“. Chcete-li ji přece jen potěšit, postavte rostlinky na misku s vlhkým keramzitem nebo použijte domácí zvlhčovač vzduchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky