úterý 30. července 2019

Lák na okurky

Do velkého hrnce dáme vodu, ocet a přisypeme ostatní koření. Koření do sklenice: hřebíček, bobkové listy, kuličky černého pepře, zrnka nového koření, lžička hořčičných semínek, kolečka cibule, kolečka mrkve, kolečka křenu, snítka kopru. Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů.


Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE. Vodu, ocet, cukr a cukerín svaříme a za horka jej naléváme na okurky v litrových sklenicích, do kterých jsme na dno dali dle chuti cibuli, mrkev, kopr, kuliček celého pepře, kuličky nového koření a kávovou lžičku hořčičného senene.

Syrové v tuto dobu vhodné nejsou, ty by nás příliš ochlazovaly. Kyselé okurky jsou asi nejoblíbenější nakládanou zeleninou. V mnohých rodinách se recepty na nálev na okurky předávají z generace na generaci. Někdo zas zkouší stále něco nové.


Nabízíme několik praxí ověřených receptů, jak udělat nálev na okurky. A jako bonus recept na hanácké rychlokvašené okurky. Omyté okurky rovnáme do sklenic, prokládáme cibuli, mrkev, kopr.

Nalijeme lák , zavíčkujeme a zavařujeme min. Na dno sklenic naskládejte proužky cibule a mrkve, část okolíku kopru, lze zpestřit i feferonkou, a vyskládejte okurky. Nálev se povaří, po naplnění sklenic se steriluje min. Lák na okurky recepty, které budete milovat. Okurky dobře omyjeme, vidličkou propícháme, naskládáme do kameninového hrnce nebo větší sklenice, proložíme koprem, zalijeme horkým nálevem, hrnec povážeme a necháme v teple.


Za 3-dny si na nich už můžeme pochutnávat. Množství všeho ostatního záleží na velikosti okurek a nádoby. Po této době sklenice vyndáme a otočíme dnem vzhůhu, necháme do vychlazení na vzduchu. Můžeme je i pozvolna ochladit ve vodní lázni- pozor na popraskání skla!


Já ale teplou vodu z jednoho vaření hned použiji na další várku zaváření. Objednávejte on-line nálev na okurky. Připravte si lák na zavařování okurek podle tradiční receptury pro nakládání okurek nakládaček. POTŘEBNÉ PŘÍSADY l vody,l octa,100gr soli,450gr.


Vyrobit si domácí lák na okurky lze s trochou fantazie a párem šikovných rukou překvapivě snadno. Vyzkoušejte tento originální recept na sladkokyselý.

Pak do každé z nich napevno nacpěte okurky nebo je nakrájejte na kolečka a vršte do sklenic. Promícháme s vodou a lák necháme projít varem. Zavařujeme minut na stupňů. Návod je na 1gramů, v případě použití balíčku 2gramů zdvojnásobíme i. Lak na okurky recepty, které budete milovat.


Jak na to: V každé sklenici o objemu litru okurky proložíme 1-stonky estragonu, přidáme bobkový list, půl lžičky hořčičného semínka, celý pepř, celé nové koření, 1-celé hřebíčky, trochu koriandru, tři kolečka křenu a několik plátků cibule. Nálev na okurky od babičky používáme k zavařování okurek podle potřeby. Všechny ingredience kromě octa přivedu do.


Okurky můžete zavařovat jako já a to v obyčejném hrnci, hlavně nesmíte sklenice pokládat rovnou na dno hrnce. Sklenice zalijeme až nad víčka studenou vodou a jakmile dosáhne st. Tip: Okurky by měly mít přibližně stejnou velikost , aby byly nakonec stejnoměrně rozleželé.


Přidejte nový igelitový sáček naplněný slanou vodou tak, aby ležel na vrchní vrstvě okurek a listí a tlačil je pod hladinu vody a zároveň minimalizoval kontakt vzduchu a vody. Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Lák: litr vody, lžíce soli vrchem, koření (hořčičné semínko, bob. list, tymián, kopr, pepř, nové koření,) a trošku sirupu nebo koncentrované jablečné šťávy svaříme. K okurkám dle libosti a zvyklostí můžeme přidat i jinou zeleninu (dáváme mrkev a cibuli). Okurky naložené na zimu prý vydrží až do velikonoc.


Na dno čistých a vymytých sklenic vložte mrkev a cibuli, podle chuti přidejte česnek a estragon nebo chilli papričku a naskládejte okurky, které nezapomeňte občas proklást snítkou kopru. Nakonec do sklenice přidejte půl lžičky hořčičného semínka, navrch položte větvičku estragonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky