pondělí 22. července 2019

Choroby hrušní

Příznaků této choroby si většinou všimneme u hrušní právě tehdy, když jsou na povrchu listů hrušní viditelné oranžové až červené oválné skvrny a uprostřed skvrny jsou viditelné černé tečky. Choroby hrušní - rez hrušňová. Na svrchní straně listů se objevují začátkem léta oranžové, oválné, postupně se zvětšující skvrny.


V letním období se přibližně měsíce na hruškách napadených infekcí objevují pohárkovité rýhovité aecidie. Skvrny tmavnou a dostávají tmavě červené zabarvení. Donedávna choroba patřila spíše k těm méně známým.

S přes­tavbou mnohých zahrad na okrasné a častější výsadbou jehličnanů. Na listech způsobuje tmavošedé až černé. Korunu mají přirozeně řidší, světlejší a plodonosný obrost vydrží dlouho. Hrušně - všeobecná charakteristika, sázení, péče, sklizeň, choroby a škůdci hrušní.


Jak odstranit z listů stromů hrušek chorobu hrušně. Rady a návody, jak na choroby hrušní. Významné choroby hrušní a způsoby ochrany proti nim V posledních letech byla v některých oblastech České republiky pozorována u určitých odrů zejména ranných hrušní (Pyrus communis) poškození listů a plodů.


Jedná se o dvoubytnou (heteroecická) rez. Rez hrušňová je houbová choroba hrušní je způsobena houbou Gymnosporangium sabinae.

Hlasování: Hlasování: OK hobbyzahrada. Použijeme tedy prostředky proti strupovitosti hrušní a jabloní. Plody bývají napadány v době vlhka.


Na plodech se objevují hnědé skvrny, které se rychle šíří po celém plodu. Na větvích jsou pozorovatelné tmavší napadená místa, která jsou zpočátku vypouklá, ale později se propadají. Na napadených místech se za optimálního počasí mohou objevit bělavé kapky.


Větve nalézající se nad napadením hnědnou a zůstávají na nich vyset uschlé listy. Skvrny na vyvíjejících se plodech bývají často nahloučeny v okolí kališní jamky, jsou zpočátku malé, kruhovité a sametové. Rzivost hrušně, nepříjemná houbová choroba , kazí radost z úrody zahrádkářům, ale má i nepříznivé dopady na hospodářské výsledky sadařů a. Hostitelské rostliny Patogen patří mezi rzi, které jsou obligátně biotrofní parazité rostlin. Původcem choroby je cizopasná houba Gymnosporangium sabinae. Spory jsou přenášeny větrem na listy hrušek.


Od července do srpna se pak vytvářejí na listech hrušek skvrny oranžové až červené barvy s černými plodnicemi, v nichž se tvoří letní spory (aecidiospory). Tyto spory na podzim napadají jalovce a koloběh se opakuje. Na hruškách choroba zostáva počas vegetácie a na jeseň sa cestou aecídiospór dostane opäť na borievku.


Problémom hrdze hruškovej je zníženie asimilačnej plochy na listoch, čo zapríčiňuje menší prísun produktov fotosyntézy do listov, plodov a do celého stromu. Listy skôr opadávajú, drevo je nedostatočne vyzreté, preto sa ľahko poškodí. ZS Odborné informace, Český zahrádkářský svaz,.


Naše diskusní fórum jsme přestěhovali na nový web Izahradkar.

Mezi nejvýznamnější choroby hrušní patří rez hrušňová. Objevuje se ale i na jalovci. Pro svůj vývoj potřebuje tedy tato choroba obě rostliny.


Popíšeme vám, jaké má rez hrušňová příznaky a jak hrušni škodí. Poradíme vám také, jak strom preventivně chránit a čím ho ošetřit. Jde o velmi významné onemocnění hrušně i jalovce.


Listy nemusíme pálit, můžeme je zkompostovat. Důležité je, abychom je umístili dovnitř kompostové hromady, popř. Dva tipy na hrušně pro teplejší pěstitelské oblasti 5. Sortiment registrovaných odrůd hrušní v ČR se pozvolna rozrůstá. Při rašení listů jsem stromek ošetřoval.


Opadávají i silněji napadené květy a mladé plody. Větší plody jsou typicky strupovité, často se deformují a někdy i praskají. Na letorostech vznikají tmavé skvrny, které zasychají. Kůra na letorostech je drsná a praská.


Ochrana – prostorová izolace mezi jalovci více než 1až 2m, pěstovat odolnější odrůdy hrušní, odstraňovat ložiska na jalovcích (před květem hrušní), před květem ošetit hrušně fungicidy Baycor WP, Delan 7WDG, Dithane DG Neotec, Dithane M 4 Talent.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky