pondělí 29. července 2019

Sázení malin

Konkrétně u malin a dalších bobulovin začíná vhodný čas pro tento druh výsadby v polovině října. Počet příspěvků (0) Nový komentář Zobrazit vše. Celý web Články Diskuze.


Tip: Zadejte pouze kořen hledané. This feature is not available right now.

Maliníky a ostružiníky trpí nejčastěji virózami, odumíráním maliníku, šedou hnilobou malin, ze škůdců jsou nejčastěji napadány malinovníkem plstnatým, bejlomorkou ostružinovou a několika druhy mšic. Dobrý den, velmi by mne zajímalo, jak a kdy se sází maliny. Mám domluvené, že si mohu kdykoliv od sousedy odkopnout několik čerstvých prutů. Základem pro pěstování malin jsou v každém případě vysoce jakostní sazenice malin. Počítejte v každém případě s tím, že se jedná o rostliny vysazované na nějakých cca let.


Maliny a vitaminy Maliny obsahuji v plodech i listech mnoho vitaminu C. Pestovani maliniku Pro pestovani malin je vhodne slunne stanoviste. Vysadba maliniku Idealnim.

Ohledně malin začnu tím nejjednodušším. Pokud máte půdní podmínky pro maliny méně vhodné, je obava z přílišného rozlézání oddenků zbytečná. Barvivo obsažené v plodech malin patří k nejsilnějším antioxydantům Pokud by se ještě v této sezoně objevily na keříku květy, odstraňte je. Předčasná plodnost rostliny zbytečně vysiluje.


Pěstování malin Jedním z omezení je například mrazuvzdornost do stupňů pod nulou. Vyvarujte se tak rozhodně výsadbě v mrazové kotlině (oblast Kvildy apod.). Beim Nato-Besuch sagt die Verteidigungsministerin, die US-Bitte nach einer gemeinsamen Mission in der Straße von Hormus werde geprüft.


Sázení malin : Krok za krokem Pusťte se do sázení! Pokud už máte nakoupené kvalitní sazenice, víte, kam je umístíte, a je vhodné roční období k sázení. Můžete se pustit do práce. V několika základních bodech vám jednoduše popíšeme postup, jak se stát tím nejlepším pěstitelem. Vaše péče bude po zásluze odměněna hromadou lahodných plodů.


Výsadba malin a ostružin. Sazenice ostružin vysazujeme zpravidla na jaře, protože jejich řídké dřevo v průběhu zimy snadno ztrácí vodu a nevyvinutý kořenový systém není schopen ztrátu vody doplňovat. Jejich značné uhynutí po zimě není způsobené mrazem – jak se často nesprávně domníváme – ale tím, že uschnou.


Nejlépe se ujímají už nabobtnalé sazenice. Podívejte se na tento praktický postup a dozvíte se jak na to.

Na rozdíl od malin mladé výhonky ostružin vyrůstají z kořenového krčku jen v těsné blízkosti mateřské rostliny, protože většinou nemají schopnost vytvářet adventivně pupeny na kořenech, jako je tomu u malin. Výhonky ostružin mohou dosáhnout délky až m. Zpočátku jsou vzpřímené, pak obloukovitě poléhavé, později se rozvětvujeí Plody přinášejí na bočních letorostech vyrůstajících na dvouletých výhoncích. Maliny, v poslednom období aj černice, sú obľúbené ovocie pre svoju vynikajúcu chuť a rôzne spôsoby využitia.


Navyše na ich pestovanie nepotrebujete. K rozmnožováním malin se obvykle využívají výmladky a kořené řízky. Výmladky jsou myšleny výhony, které přirozeně vyrůstají z kořenů blízko povrchu země (těchto výhonů vyrůstá často větší množství, a proto bývají kořeny maliníku poškozeny).


Výmladky je potřeba oddělit a vykopat lopatou nebo rýčem od kořene. Sázení keřů u plotu má svou tradici, ale není vhodné tam, kde sousedíte s cizí zahradou. Maliník se totiž velice dobře rozrůstá kořenovými odnožemi a dostane se i tam, kam nemá.


Zabránit mu v samovolném šíření není tak jednoduché. Zakopat například na hranici pozemku fólii do hloubky půl metru není nic platné (maliník se prodere i dvojitou fólií). Chcete-li pěstovat maliny doma na zahradě, zde jsou praktické rady jak sázet, stříhat a starat se o maliny Maliny jsou výborné na přípravu zákusků, marmelád nebo i nápojů.


Maliníky obvykle vysazujeme na podzim, ale možná i jeho výsadba v předjaří, jestliže půda brzo roztaje a sadba maliníku není příliš narašená.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky