úterý 23. července 2019

Praskání rajčat ve skleníku

Deutschlands größter Preisvergleich - mehrfacher Testsieger mit TÜV-Zertifikat! Sicher durch den Winter. Praskání rajčat je způsobeno fyziologickými příčinami. Nejedná se tedy o houbovou chorobu, ani působení škůdců. Proto bývá uváděno samostatně mezi abiotickými poruchami.


Tam, kde jsou rostliny pěstovány na poli nebo přímo na záhonech, je to běžným jevem v rámci dlouhodobějšího období sucha a pak následných vydatných dešťů.

Tento jev se myslím odborně nazývá plasmorýza. Je to ovšem ovlivněno mnoha dalšími jevy. Například přehnojením dusíkem a pod. Get without the ads. Skip trial month free.


Rajčata - jiný způsob pěstování rajčat navi šotrab. Unsubscribe from navi šotrab? Tomu se při venkovním pěstování dá předcházet velmi obtížně.


Plody pukají, pokud po období sucha následuje silný déšť nebo příliš vydatná zálivka.

Jako jiný důvod se uvádí, že praskání plodů rajčat nezpůsobuje nadbytek vláhy, ale nepravidelná závlaha, když po suchu přijde větší. Ve skutečnosti vzhled prasklin na kousky rajčat není příznakem nějaké choroby, ale výsledkem nesprávné kultivace zeleniny. Ve skleníku má ideální teplotní i vlhkostní podmínky, hrozny dříve dozrávají a jsou chráněny před hmyzem a ptáky.


Réva také působí jako přirozené „stínění“ skleníku, proto se pod ní bude dobře dařit třeba rajčatům. Pro pěstování ve skleníku je možné koupit i speciálně vyšlechtěné odrůdy „skleníkové“ révy. Někdo uvádí, že rajčata praskají po přehnojení dusíkem.


Popraskané plody sklízíme a ihned spotřebováváme, aby se nezkazily. Dbáme na pravidelnou zálivku. Z důvodu častého napadání rajčat plísňovými nemocemi je nesmyslné pokoušet se o jejich biopěstování bez jakýchkoli postřiků.


Ve vlhkém létě totiž neošetřené rostliny rychle uhynou. Při pěstování rajčat ve skleníku si zapamatujte, že na rozdíl od paprik, které obvykle pěstujete spolu s nimi, vyžadují rajčata čerstvý vzduch a nižší teploty. Myslete na to proto už při sázení a vysaďte je blíž ke vchodu, kde je průvan. Během horkých letních dnů pak zajistěte, aby byl skleník dostatečně větraný.


Optimální teplota by se měla pohybovat. Nicméně, krakování ovoce je poměrně časté onemocnění rajčat ve skleníku. Přes tyto praskliny, viry, infekce a houby pronikají do rostliny.


Je důležité, když zalévání rajčat v srpnu ve skleníku není nadměrně suché, jinak by se ovoce změnilo vodu, trhliny, bez chuti a nevhodné pro přepravu. Zrání většiny ovoce v horní části křovin je doba, kdy je třeba zastavit zalévání rajčat ve skleníku. Pěstování rajčat ve skleníku umožňuje rostlinám chránit před mrazem, vysycháním půdy a nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Jak na pěstování rajčat ve skleníku. Mulčování rajčat ve skleníku novinami je také docela efektivní, protože papír je dřevo, které bylo zpracováno. Toto může být použito jako černé a bílé a barevné papíry, které jsou předem rozdrtí a nesoucí tloušťku přistání vrstvy asi cm. Tento kompost pomáhá oteplování půdu a jiné materiály vydrží déle. Jak vidíme, pěstování rajčat na volném poli se nijak výrazně liší od pěstování plodin ve skleníku , přesto mají své vlastní vlastnosti.


Nejdůležitější je stále správné dodržování vzdálenosti mezi křovinami, a pokud je toto pravidlo zanedbáváno, výsledek vaší práce na péči o rostliny je nepravděpodobné, že by vás potěšilo. Pěstování ve skleníku či fóliovníku zaručuje ranější sklizeň (do těchto prostor můžeme rostliny vysadit dříve) a také lepší zdravotní stav, protože se k rostlinám nedostanou srážky. Pěstování rajčat a paprik ve skleníku je přitom snadné, na výběr je množství odrůd od raných až po pozdní, které budete sklízet právě koncem září a začátkem října.


Pro skleník se nejlépe hodí tyčková rajčata.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky