úterý 23. července 2019

Choroby broskvoní

Výskyt choroby většinou dostatečně omezí ošetření při jejím prvním výskytu. Při silném infekčním tlaku je vhodné ošetření za 7–dnů zopakovat (nezapomeneme dodržet ochrannou lhůtu). Plody jsou plstnatě chlupaté broskve nebo holé nektarinky.


Nevíte identifikovat choroby , škůdců či poškození na Vaší broskvoni a zároveň použít adekvátní přípravek či postřik? Chuť doma vypěstovaných broskví se s chemicky ošetřenými plody z obchodu nedá srovnávat. Když chcete sklízet velkou úrodu, nesmíte dopustit, aby vaši.

Kadeřavost broskvoně - Taphrina deformans. Na mladých listech broskvoní vznikají zpočátku mírně vypouklé žlutozelené, později červené skvrny nebo. Nejznámější choroby broskvoní a jejich následnou ochranu naleznete zde. Příčinou choroby broskvoní je houba puchýřnatka broskvoňová (Taphrina deformans). Pokud se už jednou na stromech objevila, přezimuje v jejich vyšších patrech na šupinách pupenů.


Po jarním narašení se puchýřnatka dostává s pomocí dešťových kapek do šupin pupenů. Nejen sucho, ale i choroby se výrazně odrazí na množství a kvalitě úrody meruněk a broskví. Deformují plísně listy nebo dokonce i květy vašich ovocných stromů a vy nevíte, jak zakročit?

Trápí-li vás některý z problémů spojený s chorobami broskvoní a meruněk, přinášíme vám jejich možná řešení. Je užitečné vědět, jakými chorobami mohou trpět naše rybízové keře a stromky, a co za škůdce je může napadnou. Choroba se projevuje zdeformovanými listy, které vypadají takto: Proti kadeřavosti nejlépe zabírají chemické fungicidy.


Mezi jejich nevýhody ale patří vedlejší negativní účinky, jako například hromadění mědi v půdě nebo toxické dopady na půdní život, a dále třeba zdravotní rizika spojená s aplikací. Tak jako všechny ovocné druhy, tak i kulturní broskvoně , bývají napadány různými škůdci a chorobami , které znehodnocují sklizeň. Ošetření proti kadeřavosti broskvoní patří k prvním činnostem, kterými. Prodej potřeb a vybavení pro dům, hobby a zahradu V nabídce zahradní technika, nářadí, grily, krby, jezírka, filtrace, čerpadla i skleníky včetně příslušenství. Tyto skvrny se velmi rychle zvětšují.


Mladé větvičky jakoby v půlce plesnivějí a zasychají, na listech je videt občas. Později nápadné zpuchření a zkadeření listů. Broskvoň obecná, méně často mandloň obecná a broskvomandloň.


Je tomu tak zejména v územích, kde se pěstuje broskvoň ve velkoskladech. U broskvoní jsou mezi kultivary rozdíly v náchylnosti. Mšice broskvoňová způsobuje vážné onemocnění broskvoní. Vyskytne-li se ve větším množství, škodí sáním na listech.


Většina pěstitelů u nás s ní má problémy. Tato choroba je také značně signifikantní. Na plodech začnou být patrné hnědé skvrny mající charakteristické bílé puchýřky.

Jestliže nemoc rozpoznáte, bude nezbytné ihned odstranit veškeré napadené součásti. Před chorobami je možné broskvoně chránit vysazením na slunná místa s absencí přespřílišné vlhkosti. Přípravek je klasifikovaný jako zdraví škodlivý a nebezpečný pro životní prostředí.


Rozvoj choroby podporuje teplé počasí v období rašení. Pokud je v období od počátku rašení do konce kvetení převážně teplejší a především sušší počasí, k významným výskytům choroby nedojde. Převážně stačí provést a plně postačuje základní ošetření v období nalévání pupenů. Opakovat ošetření není pak zapotřebí. Typickým příznakem jsou červené puchýře na listech.


Nejvíce jsou napadány plody meruněk, ale i broskvoní a mandloní. Na plodech se vytvářejí drobné (až mm), okrouhlé, šedé až šedočerné skvrny. Rakovinné bujení K rakovinnému odumírání větví a kůry dochází většinou po neošetřeném řezu. Můžeme si z nich udělat šťávu, marmeládu, ale také skvělé moučníky jako třeba bublaninu nebo jiný ovocný koláč, ovocné knedlíky anebo z nich vypálit třešňovici. Plum pox virus-PPV - u broskvoní se projevuje vizuálně hlavně na plodech.


Choroby jádrovin, rady a návody na Hobbyzahrada. Patrné prstencové nebo nepravidelné světle žluté až.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky