pondělí 22. července 2019

Padlí na angreštu

Odborná literatura uvádí, že se tato choroba objevuje také na rybízu (zvlášť černém) a jostě. Napadá také rybíz, zejména rybíz. Nejčastější chorobou angreštu je americké padlí, které také často napadá černý rybíz.


Prima, Martlet, Pax, Karát, Invicta. Padlí na okrasných rostlinách je bohužel na postupu.

Objevuje se na růžích, petúniích, cíniích, plemánku a řadě dalších rostlin. Na listech se tvoří plísňový povlak žlutohnědých, později šedočerných skvrn s méně paprsčitými, „rozpitými“ okraji nejsilněji koncem léta při velkých teplotních výkyvech. Hnědé padlí angreštu Tato houbová choroba pochází původně z Ameriky, proto se jí většinou říká „americké padlí“.


Dnes se vyskytuje takřka po celém světě a je nejvážnější chorobou angreštů, může ale napadat i rybíz, zejména rybíz černý. Tato choroba angreštů způsobuje největší škody ze všech chorob a škůdců vyskytujících se na angreštu. Největším problémem u angreštu je americké padlí, houbová choroba, která se projevuje bílou plísní na listech, později bílými až hnědými skvrnami na plodech. Další nemocí je antraknóza angreštu, projevuje se odumíráním listů, u kterých se nejprve objeví žlutozelené skvrny, později listy hnědnou a opadávají.


Stromky i keře mohou napadnout také mšice srstkové, poznáme je podle pokroucených listů.

Padlí se objevilo pouze na dvou nově zakoupených a vysazených angreštech, ale ani ty v dalších letech padlí již neměly. Několik let jsem si lámal hlavu proč tomu tak je. Porosty angreštu často napadá padlí americké, které dovede zlikvidovat celou úrodu.


Pokud jsou již bobule napadené, buď vůbec nedozrají, nebo jsou potažené plstnatým povlakem a znehodnocené. Stále je však šance proti padlí zakročit a zachránit úrodu na příští rok. Kromě hnědého (amerického) padlí (Podosphaera mors-uvae) se na angreštu a rybízech může vyskytnout také evropské padlí angreš-tu Erysiphe grossulariae (Wallr.) de Bary (syn. Microsphaera grossu-lariae (Wallr.) Lév).


Toto padlí má stejný okruh hostitelských rostlin jako hnědé (americké) padlí, má však pouze malou škodlivost. Je účinný proti houbovým chorobám, zejména padlí na okurkách, rajčatech, angreštu , rybízu, vinné révě, růžích aj. Druh se rozpadá na specialisované formy, proto výskyt tohoto padlí na rybízu, rostoucího mezi silně napadenými angrešty nebo vedle nich, bývá vzácný.


Spíše již toto padlí přechází z angreštu na černý rybíz. Zatím žádné rady a informace jak se vypořádat s padlím na angreštu nepřišly. Zůstává tedy naděje, že hluboký řez a postřiky před rašením a opakovaně během vegetace by mohly výskyt omezit.


Pro nás, které trápí stejný problém se nabízí řešení v odrůdách rezistentních proti padlí. Já po dlouhých letech opět vysadil (na přání manželky) angrešt, a to odrůdy Invicta a Nesluchowski. Dal jsem na radu prodejce ve Strážnici, ale pro jistotu jsem je vysadil poblíž chatky, aby byla motyka hned po ruce když se to padlí objeví.


To je u mne neúčinější postřik na padlí americké na angreštu.

Hnědé (dříve americké) padlí angreštu je jedna z chorob, která trápí a zajímá mnohé pěstitele. Stromkové angrešty pěstuji desítky let, aniž by je tato choroba postihla navzdory jejímu výskytu v blízkém okolí. V zahraničí byly vyšlechtěny odrůdy angreštu rezistentní k americkému padlí angreštovému.


U nás nejsou doposud zavedeny. Vývojový cyklus: Přezimuje podhoubí na napadených rostlinných částech a kleistotecia. Vyšší nebo střídavá vzdušná vlhkost při současně vyšších teplotách (°C) na jaře podporují vznik této závažné choroby na angreštech –. Požerky na listech rybízu a angreštu může způsobovat pilatka angreštová, pilatka rybízová, píďalka angreštová. Proti všem třem škůdcům je možné při výskytu ošetřit rostliny přípravkem Decis EW 50. Koncem května se na mladých výhoncích objevuje moučnatý povlak, který se dále šíří.


Na napadené větvičce zakrňují lístky, následně zasychají nebo předčasně opadávají. Americké padlí přezimuje v pupenech a také na letorostech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky