čtvrtek 25. července 2019

Konzervace kopru

Konzervace kopru recepty, které budete milovat. Sklenice pevně uzavřete a uložte do chladna a temna, ale ne do ledničky. Zelí nakrouháme najemno a dáme do mísy. Přidáme sůl a zelí pořádně promačkáme, aby se sůl dostala všude. Smícháním se solí docílíme, že zelí změkne a pustí vodu.


Dáme do lednice na hodiny odležet. Konzervování kopru recepty, které budete milovat. Nejlepší způsob, jak spolehlivě uchovat zásoby kopru , je ovšem nakládání, buď do octa nebo do sladkokyselého nálevu, to vám vydrží až rok. Dlouhodobě ho udržíte použitelný také naložený do soli.


Případně dobře funguje i jeho zmrazení. Proto byste měli značnou část zásob kopru skladovat ve sklenicích, abyste co nejvíce využili jeho léčivých a zdraví prospěšných účinků. Tisk Líbil se vám článek?


Další suroviny: na množství 5ti malých skleniček kopru je třeba: 500ml vody, 1ml octa , 25g cukru, 15g soli. Pokud máte doma přebytek kopru je několik způsobů jak ho můžete skladovat. Mezi často využívané způsoby patří sušení či mrazení kopru. Vyzkoušejte méně známý způsob a to nasekaný nebo nadrobno nakrájený kopr zalitý octem. Výborně se hodí do omáček, polévek či salátů.


Před podáváním se může ale i nemusí opláchnout ve vodě. Nať čerstvého kopru opereme, necháme důkladně odkapat a jemně nakrájíme. V porcelánové nebo nerezové míse smícháme se solí a necháme odležet, až pustí šťávu. Pak napěchujeme a dobře utlačujeme do malých skleniček se závitem, povrch ještě malinko posypeme solí. Zavařený kopr používáme na dochucení koprové omáčky nebo polévky.


Zrovna včera, jsem stříhala první kopr do mrazáku. Podařilo se nám vyset, dva sáčky, tak kopru bude dost. Kopr nastříhám nůžky na velikost, jakou potřebuji, dám do sáčku, co mají nahoře zip. Všechny sáčky, pak ještě v mrazáku, dávám do dózy.


Kopr, když se vyndá z mrazáku, hned se dá do omáčky, nenechává se rozmrazit, voní a není poznat, že je z mrazáku. Opraný čerstvý kopr jemně nakrájíme, nasypeme do sklenice, zalijeme octovým převařeným horkým nálevem a zatížíme užší skleničkou, aby byl kopr. Sterilace ovoce a zeleniny Sterilace je snad nejčastější používaný způsob konzervování v domácnostech.


Postup jsem vám předvedla na kopru , ale lze tak zpracovat kromě pažitky i ostatní druhy natí či bylinek. Určitě existuje hodně osvědčených postupů uchování natí na zimu či jen tak pro rychlé použití, ale tento způsob mi pomáhá v poslední době šetřit čas i své síly ještě více, než dříve. Kromě kopru se nakládaly i jiné byliny, například pažitka nebo zelená petržel: Pažitka v soli Mladá pažitka se drobounce nakrájí, petržel useká a na míse promíchá se solí. Recept na lívance, které jsou skvělé s marmeládou i povidly. A není to jen doména hospodyň, z domácí konzervace potravin sterilačním procesem se stala mužská záležitost.


Od doby, kdy se na vaření láku vrhli i muži, jde jim to znamenitě. Kopr vonný se odedávna pěstuje v zahradách, nejlépe postupným výsevem. Jako ostatní aromatické rostliny je vhodný do smíšených kultur, protože dokáže odpuzovat mnohé škůdce. Nevýhodou tohoto způsobu konzervace je následná slanost rostliny při použití.


Recepty z kopru vonného Ačkoli dříve patřil kopr mezi ne příliš oblíbená jídla, v dnešní době je rozšířen trend voňavých bylinek a tak se stal vybranou delikatesou. Najdete tu české a světové recepty, diskuze o vaření a pečení nebo fotky přímo z kuchyně. Téměř polovina vypěstovaného kopru se používá k výrobě koprového oleje. Kopr je nezbytná součást národních kuchyní skandinávských zemí a také zemí střední Asie. Rajčátka můžete nakládat do octa, nejlépe s přidáním česneku, kopru a voňavé bazalky.


Sušená či polosušená rajčátka jsou již známou cestou jak si je později vychutnat s větší intenzitou a chutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky