pondělí 29. července 2019

Přírodní přípravek na mšice

Vysávají šťávy z rostlin a ty postupně vadnou a hynou. Také napadené rostliny vypadají velmi neesteticky – do vázy si takové květiny nebudeme chtít nařezat a napadená zelenina se nám bude ošklivit¨. Postřik na mšice připravíme jednoduše tak, že natrháme kopřivy, vložíme je do kbelíku, nebo jiné nádoby s vodou (dobrá je např. 5L lahev od vody z obchodu) a týden až dva necháme na sluníčku. Kopřivy začnou hnít a kvasit.


Pozor, výsledný produkt výrazně zapáchá.

Aplikujeme dle plochy zalíváním, nebo postřikem z rozprašovače. Současné mšice jsou podstatně odolnější než mšice v dobách našich babiček, kdy stačily skutečně přírodní prostředky. Kolegyně, která je hodně zaměřená na ochranu životního prostředí, vyzkoušela snad všechno přírodní , co existuje, a nakonec si stejně musela koupit chemický přípravek.


Jak na mšice bez chemie. Nejdůležitější jsou preventivní opatření: Objevíte-li tedy napadenou rostlinu, nejlépe ji odstraňte ze zahrady dříve, než se mšice rozšíří všude. Na zahradě je důležité také pravidelně udržovat pořádek, pravidelně vytrhávat plevely, na kterých se mohou mšice také množit.


Navíc se velmi rychle rozmnožují.

Nejdřív se jich objeví pár, kterých si možná ani nevšimneme a najednou máme obsypané všechny květinky, které nejenže vypadají ošklivě, ale navíc velmi rychle začínají chřadnout. Jedná se o přírodní přípravek založený na bázi extraktu ze skořicového oleje. Přípravek je jedinečný v jeho silných přírodních účincích na rostliny. Je určen také pro ekologické pěstování (má certifikát pro ekologické zemědělství). Můžete si doma vyrobit přírodní postřiky na mšice.


Pokud potřebuji likvidovat pouze mšice , používám na ně speciální přípravek – starý. Ninja je určen na mšice i molice, na zeleninu i okrasné rostliny. Nepostradatelným pomocníkem na zahradě jsou lepové desky, které jsou pokryty nevysychavým lepidlem. Ty vám nejen určí identifikaci škůdce, ale jsou i prevencí a ochranou. Každopádně nějaký systémový preparát, který dosáhne i na mšice schované ve stočených listech, kam se dotykový přípravek nedostane.


Nicméně letošní výskyt mšic, alespoň u nás, není nijak kalamitní, takže stříkat nepovažuji zatím za nutné. Vylučují sladkou lepkavou tekutinu, zvanou medovice, která se hromadí na lodyhách a listech rostlin. Některé mají lysé tělo, některé jsou chlupaté. Nějčastěji jsou zelené barvy, dále černé, hnědé, bílé, červené či oranžové, existují i dvoubarevné mšice.


Boj se mšicemi nikdy nekončí.

Napadají téměř všechny druhy rostlin venku i doma. Usazují se v koloniích na spodních stranách listů. Vyrobte si domácí postřik proti mšicím. Ocet, olej, saponát: skvělý domácí přípravek proti škůdcům u kytek.


Mšice nás dokážou pěkně potrápit. Ať už se jedná o svilušky, molice, mšice , třásněnky nebo červce, vše je to. Chemické postřiky zeleniny a ovoce nejsou vhodné, budeme raději mšice. Výsledný přírodní postřik na mšice je velmi účinný, nedoporučujeme je však použít na luštěniny a cibuloviny, kterým by mohl naopak uškodit. Jako alternativu ke kopřivám pak můžete použít také kapradí anebo česnek.


Na rajčatech se nejčastěji vyskytuje mšice broskvoňová (Myzus persicae) a mšice řešetláková (Aphis nasturtii). Postřik z vajglů: Nikotin má na mšice i jiné škůdce toxické účinky. Tato skutečnost je důležitá především z hlediska výběru přípravků, protože některé z nich jsou účinné pouze proti jednomu z uvedených druhů.


Pokud je vám bližší právě hubení škůdců bez chemie, můžete na své zahradě vysázet rostliny, které mšice odpuzují, např. Proti molicím se nasazuje drobná, tmavě zbarvená vosička Encarsia formosa o velikosti mm, která parazituje larvy molic vyskytující se na spodní straně listů. Unikátní koncentrát na bázi přírodních látek s insekticidními účinky najde všestranné využití v celé vaší zahradě – proti škůdcům na okrasných rostlinách, zelenině, drobném ovoci i vzrostlých ovocných stromech.


Nejúčinější variantou jsou postřiky na mšice , které můžete u nás zakoupit v tekuté nebo sypké podobě. Na výběr máte z několika značek, jako je například AgroBro, Lovela, Sumiagro nebo Syngenta. Potřebné a důležité informace naleznete vždy u konkrétního výrobku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky