středa 19. června 2019

Hálčivec švestkový postřik

Dokáže zlikvidovat veškéré přírůstky v daném roce, způsobuje metlovitost výhonu, pokud se ho nepodaří podchytit, tak je rok v prde. V posledních letech napadá i meruňky a broskvoně. Tento hálčivec má několik generací do roka. Jeho škodlivost je však nevýznamná a proto se ochrana zpravidla nedělá.


Je to hálčivec Phytoptus similis. Jsou to jeho hálky uvnitř nich jsou 0. Uvnitř hálek jsou drobní, – mm dlouzí, bělaví roztoči podlouhlého tvaru těla. JARNÍ POSTŘIK – rozhodující zásah proti přezimujícím formám škůdců,.


Hálčivec má několik vzájemně se překrývajících generací. Prakticky to znamená postřik koncem července a počátkem srpna, za teplého počasí, kdy předpokládáme. Nepříjemný škůdce, který řádí na švestkách. Nemohl by to třeba být hálčivec švestkový (Phytoptus similis)?


Samičky tohoto roztoče kladou vajíčka na listy slivoní, na kterých se tvoří drobné výrůstky. Jste-li v systému přihlášení, můžete k taxonu přidat jméno či synonymum v libovolném jazyce (a nebo tak navrhnout opravu jména chybného). V případě nálezu je třeba ihned zakročit a provést postřik.


Příznaky: na jaře letorosty napadené roztoči pomaleji raší. Rašící listy révy jsou drobné, čepele listů jsou zprohýbané a „zkadeřené“. Kůrovec švestkový – Bělokaz švestkový Scolytus mali Bechst. Tu druhou zákeřnou chorobu způsobuje roztoč hálčivec révový, a zasažené listy se kroutí, keř pomaleji raší a méně plodí.


Proti oběma musíme zasáhnout včas: při rašení stříkáme přípravkem Omite 5EW či Sulkou nebo Sulikolem. Autor: Archiv ireceptar. Biologická ochrana: roztoč proti roztoči Při ekologickém vinohradnictví a všude tam, kde nechcete prostředí zatěžovat chemickými postřiky, lze s úspěchem využít přirozené nepřátele nevítaných roztočů.


Vlnovníci a hálčivci – nevítaní obyvatelé rostlin. Pokud nejste příznivcem bio připadá v úvahu i postřik nějakým akaricidem, teď zasáhnete i samičky, které by jinak přezimovaly. Ale popravdě, teď už postřiky nemají moc význam, i když ty l. Kumulus je fungici tj.


Druhou zákeřnou chorobu způsobuje roztoč hálčivec révový – zasažené listy se kroutí, keř pomaleji raší a méně plodí. Proti oběma chorobám je nutné zasáhnout včas: při rašení stříkáme přípravkem Omite 5EW či Sulkou nebo Sulikolem. Insekticid ve formě suspenzního koncentrátu pro ředění vodou, postřik na stromy k ochraně proti škůdcům jabloní, třešní, višní, slivoní, zeleniny. Postřik zopakujeme v druhé dekádě srpna. Za základní vybavení lze považovat turistickou pláštěnku.


Obaleč švestkový má málo přirozených nepřátel. Trichogramma evanescens Wesm. V místě kudy housenka vnikla do plodu je na povrchu plodu je zaschlá kapička čiré klovatiny. Pak tam ovšem nemá co dělat ten červ, ten je navíc. Jestli je to jen na pár listech, tak to neřešte.


Fotka (i toho červíka) by se hodila. Roztoč není červ a velikost mm si nikdo nevšimne. Spíš bych hledal mezi lítacíma potvorama, jejichž larvy způsobují hálky. Může docházet až k zasychání květenství.


Na švestce bude hálčivec - Talstar, Omite- pokud je to povolené u té hrušně je určitě strupovitost a možná nějaká fyziologická porucha. Možná taky hnědá skvrnitost. Na listech švestek nejčastěji způsobuje výrůstky hálčivec švestkový (Phytoptus similis). Většinou však napadení tímto roztočem nebývá pro slivoně nebezpečné a není potřeba provádět zvláštní zásah.


Využijte náš jedinečný filtr pro vyhledávání svého škůdce a přípravku, který Vám pomůže se ho zbavit. Pilatka švestková , pilatka žlutá - způsobují červivost mladých plůdků slivoní. Dny s nižší maximální denní teplotou se do uvedeného počtu nezapočítávají.


Typickým problémem švestek je červivost, která je obvykle způsobena obalečem švestkovým, respektive jeho larvami. Tuto vadu na kráse odstraníte celkem snadno včasnou aplikací kvalitního insekticidu, kterým je například přípravek Calypso 4SC.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky