úterý 25. června 2019

Ibišek venkovní množení

Množení těchto ibišků není úplně snadné a ne každý způsob vede k vytouženému cíli – tedy k rostlině, která bude mít stejné květy jako mateřská rostlina. Venkovní ibišek (Syrský) nelze pěstovat v bytě. Ten vybíráme z rostliny takový, abyl byl zelený či polodřevitý.


Jsou to dřevnaté byliny kvetoucí od léta do pozdního podzimu. A pokud se chystáte venkovní ibišek pěstovat, jistě vám následující řádky přijdou vhod.

Narostlo ibišek jako stromeček a krásně kvete. Je mrazuvzdorný, miluje slunce a jeho pěstování nám mnoho času nezabere. Zejména u starších rostlin je třeba větve spíše prostříhat, než zkracovat a pustit světlo do keře. Hlavně odstraníme i všechny větve suché a zmrzlé.


Na podzim, kdy už je barev a hlavně květů v zahradě pomálu, právě ibišky pomáhají udržet zde dojem letní barevnosti. Během týdne vám řízky asi zvadnou. Jak píše Jabraka, pokud by jste chtěla venkovní ibišek, tak vysít semena.

Ze semen jsou rostliny odolnější a lépe rostou. Dotaz zněl na venkovní velkokvětý ibišek , ale to je jak syrský, tak bahenní. To, že se jedná o bahenní, vyplynulo až později. Takže z některých odpovědí si tazatel nevybere, o kter.


Pro pokojový ibišek je ideální zimování v chladnější místnosti s teplotami až °C. Tobolky se mohou sušit i mrazit. Rostlina nemá ráda mráz. Domorodci v západní Africe používají listy ibišku k přípravě vynikající polévky.


Semena jsou velká kulatá. Listy má oválné, zašpičatělé, po okraji pilovité. Povrch listu je výrazně lesklý. Má nádherné nálevkovité květy, které mohou být velké až cm. Mohou být jednoduché nebo plnokvěté, nejčastěji v červené nebo bílé barvě.


Hitem letošních květinových výstav byl velkokvětý ibišek. Patříte-li k těm, kteří podlehli kouzlu nejen jeho, ale všech venkovních ibišků , měli byste vědět, jak je. Množí se zelenými řízky (na jaře), kulturní odrůdy se nejčastěji množí roubováním, naopak přírodní odrůdy lze množit i semeny.

V našich mikroklimatických podmínkách je vhodné ačokču předpěstovat ve fóliovníku nebo na okenním parapetu, tedy podobně jako okurky nebo papriky. Nejčastěji u nás pěstovaným ibiškem je ibišek syrský (Hibiscus syriacus), který dokáže dobře odolat našim podmínkám. Keře u nás ve volné půdě plně mrazuvzdorné.


Každoroční stříhání zaručuje bohaté kvetení celé léto. Pak je vhodné ho přesadit jinam a při tom ho rozdělit. Ibišek venkovní vínový plný uzavřený.


Přinášíme inspiraci druhovou pestrostí rodu Hibiscus. Dá se pěstovat přímo v zemi nebo ve vhodné nádobě, kterou na zimu zakopeme do země nebo umístíme do chladné místnosti. Co se typu země týče, ibišek je vcelku nenáročný. Dorůstá do výšky až m, jedná se o opadavý keř. Někdy je též nazývaný ibišek americký.


Jedná se o ibišek venkovní , dřevnatou bylinu kvetoucí od léta do pozdního podzimu až do silnějších mrazů. Lady Stanley je skvostný plnokvětý kultivar venkovního ibišku s bílými květy s růžovým nádechem a vínovým žilkováním, který od července nakvétá desítkami otevřených květů. V bývalém bytě byl naproti oknu byl krásný zelený.


Tady ho mám také naproti oknu a je jakýsi ,,opelichaný,,. Vždycky pustí nové listy, které ale po určité době uschnou. Snažím se ho zalívat pravidelně 1x týdně (máme hodně tvrdou vodu). Rozsáhlá diskuzní fóra pro rodiče.


Těhotenství, poro miminka a batolata. Diskuze podle narození i regionu. Množení Je několik způsobů jak ibišek namnožit,můžeme ibišek namnožit semeny,řízky nebo roubováním. Tropické ibišky množíme semeny a roubováním.


Mně se osvědčilo roubování. Ibišky mi kvetou už ten rok,kdy jsem je naroubovala.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky