úterý 25. června 2019

Mšice na petrželi

This video is unavailable. Mšice na petrželi škodí nejen svým sáním a tím tvorbou různých deformací rostlinných tkání, ale i tím, že přenáší nejrůznější virové choroby. Přírodní postřiky na mšice jsou uvedeny ve webu. Použil bych PREV-Bkapalné hnojivo na bázi pomerančového oleje(přírodní produkt),který eliminuje, potírá savé škůdce, npř.


Objednat na e-shopech, i u výrobce, nebo v každé pořádné zahradnické prodejně ve vašem okolí. Když nemají, zeptat se, zda jsou ochotni objednat.

Pokud se mšice přece jen na rostlinách, keřích či stromech zabydlely, můžete využít různé postřiky. V obchodech jsou samozřejmě k mání ty chemické, jsou účinné, ale zasáhnou i plody, navíc nejsou zrovna bezpečné pro děti a zvířata. V regálech vybraných prodejen najdete i bio postřiky, které jsou podstatně šetrnější. Krátké video dokumentuje slivoň napadenou mšicemi.


Jak na mšice bez chemie. Nejdůležitější jsou preventivní opatření: Objevíte-li tedy napadenou rostlinu, nejlépe ji odstraňte ze zahrady dříve, než se mšice rozšíří všude. Na zahradě je důležité také pravidelně udržovat pořádek, pravidelně vytrhávat plevely, na kterých se mohou mšice také množit.


Dospělé mšice žijí v koloniích, většinou (odvislé od druhu) na spodní straně listu.

Na mšice mám vyzkoušený výluh z kopřiv - kopřivy naházím do kýble a zaleju vodou, po hodinách je možno stříkat. Vyzkoušeno na růžích, malinách a rybízu. Co se nespotřebuje na postřik, nechat ještě několik dní a je z toho vynikající hnojivo. Dá se použít i na pokojové květiny (naředěné s vodou).


Názvem mšice označujeme více druhů polokřídlých hmyzích škůdců na našich rostlinách. Z rodu lze jmenovat nejčastěji vyskytované: mšice maková, mšice zelná, mšice broskvoňová, mšice jabloňová, mšice maliníková, vojtěšková, krušinová, řešetláková, tavolníková a mnoho dalších. Na mšice je nutné reagovat urychleně, protože mohou na rostliny přenést různé choroby. Bojovat s nimi můžete několika způsoby. Chemické postřiky jsou poměrně agresivní a zaručí účinek.


Mšice zapříčiňují vznik hálek, zpomalení růstu rostlin, přenos různých virových chorob, jakými je například kadeřavost brambor, svinutka, mozaika a žloutenka řepy, okurek či květáku a dalších, i na okrasných rostlinách. Vysávají šťávy z rostlin a ty postupně vadnou a hynou. Také napadené rostliny vypadají velmi neesteticky – do vázy si takové květiny nebudeme chtít nařezat a napadená zelenina se nám bude ošklivit¨.


Na mšice jarem i cigaretami Další způsob, který vám pomůže zbavit se mšic, se pravděpodobně nebude moc líbit nekuřákům. Vzhledem k tomu, že má nikotin na mšice toxické účinky, připravte si postřik z vyvařených nedopalků. Pirimor je specialistou na mšice.


Ninja je určen na mšice i molice, na zeleninu i okrasné rostliny. Nepostradatelným pomocníkem na zahradě jsou lepové desky, které jsou pokryty nevysychavým lepidlem.

Ty vám nejen určí identifikaci škůdce, ale jsou i prevencí a ochranou. Organizovaná a udržovaná zahrada, ve které se neustále dbá na ochranu rostlin, není pro hmyz, jako jsou například berušky, atraktivní. V případě, že je napadení malé, sbírejte mšice ručně nebo je oplachujte silným proudem vody.


Mšice jsou nejběžněšími škůdci, se kterými se můžeme na zahrádce setkat. Působí nejen na mšice na paprikách, ale komplexně všude. Mšice sece ještě nemám na žádné rostlině (sousedká líta s postřikovačem jako pominutá) a pokud mšice přijdou, vyzkouším to.


Kupodivu, palec dát šel.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky