čtvrtek 27. června 2019

Ibišek syrský pěstování

Ibišek Syrský dobře snáší řez, který provádíme nejlépe v předjaří. Zejména u starších rostlin je třeba větve spíše prostříhat, než zkracovat a pustit světlo do keře. Hlavně odstraníme i všechny větve suché a zmrzlé.


Hojně se pak pěstoval v Egyptě, odkud si přinesl jméno: „kmotrem“ je mu posvátný egyptský pták ibis, jehož jméno zní v originále hib (v řečtině ibis). Ibišek je vcelku velký keř, který obsahuje hned několik různých druhů. Ibišek syrský je nádherný nejen květem, ale má také mnohé léčivé účinky.

Svůj původ má v teplých (tropických a subtropických) oblastí po celém světě. Koncem léta se ujímají vlády zahradní ibišky, ceněné pro krásné a bohaté květenství. Pokojové ibišky, které krášlily zahradu, se naopak pomalu. Syrský ibišek zkrášlí vaši zahradu nejen svým netradičním vzhledem, ale také bohatým květenstvím velkých miskovitých květů v různých barvách. Pěstovat ho můžete buď jako okrasný keř.


Ibišek bude velmi dobře prospívat na světlém místě u okna. Zamezte však přímému dopolednímu slu. Nemá problémy ani s prudkým sluncem, ani s mrazem.

Venkovní ibišky jako botanický druh vůbec nebylo snadné vyšlechtit. První odrůdy se sice vyznačovaly optimální mírou mrazuvzdornosti, ale barevné odstíny květů byly nevýrazné a malé. Zato současnou generaci odrůd můžeme směle zařadit mezi nejkrásnější v létě kvetoucí rostliny. Několik druhů bez větších problémů snese i podnebí českých zahrad. Pokojový ibišek a jeho pěstování Aby vám ibišek dobře prospíval, je nutný dostatek světla, pravidelná zálivka a samozřejmě hnojení.


Dorůstá do výšky až m, jedná se o opadavý keř. Kvete od začátku srpna do září. Má velké množství květů a přichází v mnoha odstínech růžové až po bílou. Hibiscus syriacus neboli ibišek syrský je také známý pod názvem ibišek almea. Listy mají tři laloky a upřednostňují plné slunce a horké počasí.


Ibišek vyžaduje zeminu čerstvou, nepříliš suchou, propustnou a proteplenou s dostatkem živin. Na mladé ibišky (semínka) je nejvhodnější zakoupit výsadbový substrát, ale pokud jste škudlil, tak postačí, pokud smícháte-li zahradní zeminu s kouskem kompostu a rašeliny. Pokud máte ibišky, které již disponují kořenovým systémem, nemusíte nic moc řešit. Kvetou v pozdním létě a svou exotickou krásou připomínají atmosféru Středomoří. NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ :Tyto keře dorůstají výšky 2-metry.


Aby ibišky hojně kvetly, potřebují slunečné, dobře chráněné stanoviště. Kyselost půdy a další pravidla pěstování Pro hortenzie je nejvhodnější mírně kyselá půda s pH 5–5. Nové hybridy už nejsou tak vyhraněné ke kyselosti půdy a přizpůsobí se i běžné zahradní zemině (když jim ale přidáte rašelinu, budou spokojenější).

Pokud byste chtěli získat nové keře, porozhlédněte se v nejbližší době po semenáčcích. Tweet V našich mikroklimatických podmínkách je vhodné ačokču předpěstovat ve fóliovníku nebo na okenním parapetu, tedy podobně jako okurky nebo papriky. Zvlášť dobře se mu daří v teplejších oblastech, kde se z něj vysazují i živé ploty. Proto jej velmi často můžeme vidět ve větším množství na jižní Moravě. V našich podmínkách nepřesáhne obvykle výšku – metry.


Tento keř roste vzpřímeně a středně pomalu. Srovnejte ceny produktů internetových obchodů. Nově přehlednější a rychlejší. Jedná se nádherný okrasný keř, který kvete od června až do konce září. Ibišek Old Yella budí v zahradách pozornost na první pohled.


Rostlinu vysazujeme do humózní půdy na slunné stanoviště s dostatkem vláhy. Rostlina přezimuje v půdě, proto ji na podzim po prvních mraz. Ibišek je široce oblíbený keř pro své kvetení a bylo vyšlechtěno mnoho odrůd ve škále tvarů a barev květu, ve škále od modré přes růžovou a bílou do fialové, a také mnoho plnokvětých kultivarů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky