pondělí 24. června 2019

Pěstování špenátu

Pěstování špenátu Špenát vyséváme buďto brzy na jaře, nebo naopak až ve druhé polovině léta. Pro pěstování špenátu potřebujeme výživnou, mírně zásaditou půdu a pravidelnou přiměřenou zálivku. Asi týden před vysazením svou půdu obohaťte vyzrálým hnojem. Předpěstování uvnitř se nedoporučuje, protože následné přesazování je příliš obtížné.


Po zpracování půdy je možné špenát zasadit. Rozhodněte se, kdy budete špenát vysévat.

Jde o listovou zeleninu, takže musí mít vláhu, aby udržela listy svěží a křupavé. Jedná se o důležitou listovou zeleninu. Kultivována byla v jihozápadní Asii, patrně v Persii. Samotný název je odvozován z. V obchodech jej můžete zakoupit jako čerstvý, který je často příliš předražený, nebo i jako mražený, který zase.


H – které ale dostatečně. Dobrou zprávou je, že pěstování špenátu nevyžaduje žádné složitosti, je jednoduché a rychlé. Na úrodu, respektive na sklizeň se potom můžete těšit již za pět nebo šest týdnů.


Optimální půdní reakce je – nesnáší kyselé a utužené půdy.

Listy špenátu obsajují vody a působí tedy příznivě na vylučovací orgány. V této zelenině je obsažen betakaroten, který je skvělým antioxidantem. Působí proti volným radikálům a je prevencí proti rakovině. Betakaroten udržuje zdravou, svěží pleť a zpomaluje její stárnutí a tvorbu vrásek.


Vyžaduje jen dostatečnou zálivku a občasné přihnojení. Výsev špenátu je možný od března až do září. Doporučuju vysévat vždy kousek a další zase za dva týdny, tak si zajistíme postupnou sklizeň. Léto pěstování špenátu příliš nepřeje – roste rychle a do květu. Nejlepší je jaro a potom třeba pozdější léto (loni jsem zkoušela v polovině léta a sklizeň se nekonala).


Potřebují dobře propustnou půdu , nesnáší kyselé a těžké půdy. Záhon či nádoba pro pěstování špenátu by měly být dobře zásobené živinami, přeci jen se jedná o zeleninu listovou, potřebuje jich tedy více. Velkým plusem také je, že oproti špenátu nehořkne ani při nasazení na květ.


Nevýhodou naopak určitá náročnost na pěstování , chcete-li mít chutné listy s velkými výnosy. Po dlouhé zimě instinktivně toužíme zakousnout se do šťavnatého salátu, bohatého na vitaminy. Nejlépe do vlastního, a tedy opravdu kvalitního a čerstvého. Pro podzimní sklizeň sejeme od července do poloviny srpna.


Pokud vyséváme v září, sklízíme špenát až na jaře. Během růstu špenát přiměřeně zaléváme, zejména až týdny před sklizní.

Pěstování listové zeleniny , Špenát Žádný komentář Špenát zelný (Spinacia oleracea) je u nás velmi oblíbená a hojně pěstovaná zelenina. Na to bychom měli myslet už před výsevem. Je ale možné špenátu dodat živiny i během vegetace, ale pouze organickým hnojivem.


Pro zahrádkáře představuje jen obtížný plevel. Pokud na talíř dáte všechny barevné druhy lebedy, vypadá to úchvatně. Lebeda není na pěstování. Nesnáší suché a kyselé půdy. Volíme stanoviště chráněné před větrem.


Doba od výsevu do sklizně: - dní. Po výsadbě je nutné špenát přiměřeně zalévat a také 1x za dní hnojit speciálními, nejlépe tekutými hnojivy určenými pro listovou zeleninu. Vhodné je pěstování špenátu ve sklenících a nebo pařeništích.


Můžeme jej však pěstovat i na venkovním stanovišti. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Ale co zkusit pesto z koriandru, meduňky, špenátu , mrkvové natě či ředkvičkové pesto. Jak na svilušky, aby vám nezničily všechny rostliny na zahradě i doma Velmi rychle se množí a při přemnožení způsobují značné škody a úhyn rostlin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky