pondělí 24. června 2019

Mateřídouška úzkolistá

Mateřídouška úzkolistá. Lidové názvy: Chodec, zadovník, žadovník, douška mateří, mateřinka a. Pochází z Evropy a Severní Afriky, je rozšířená po celé Evropě. Je s námi ve spojení tímto jemným poutem, které i teď můžeme opečovat a hýčkat ho.


V létě na vybíhajících stoncích vykvétají drobné, vonné kvítky.

Místy je u nás k vidění i mateřídouška úzkolistá , vázaná na písčité substráty, nebo jako zahradní skalnička mateřídouška bělokvětá, která však u nás není původní. V zahradnictví se dá narazit i na thymus comusus – mateřídoušku hlavatou. Barva květů je purpurově-růžová.


Tuto vytrvalou rostlinu lze snadno množit dělením. Potřebuje mnoho slunce a tepla, a proto se vyskytuje na kamenitých plochách pastvišť, kde půda vyzařuje hodně tepla. Das erfolgreiche Internetportal preis.


Preisvergleich App zum Download! Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung!

Nálev na kloktání úst a na umývání připravíme s heřmánkem, šalvějí, komonicí lékařskou a pro vkládaní tampónů a na výplachy přidáváme řebříček obecný, měsíček lékařský, jitrocel kopinatý, lípu malolistou nebo velkolistou. Millionen Wörter und Sätze in allen Sprachen. Všechny domácí druhy této značně proměnlivé rostliny nesou souborný název mateřídouška obecná.


Jsou to drobné, příjemně voňavé byliny až polokeříky rostoucí v trsech. Plazivá lodyha bývá až třicet centimetrů vysoká a většinou u země dřevnatí. Kvete od května do září, květy jsou na konci lodyhy uspořádány do květenství červenofialové barvy.


Po rozemnutí je pro ni typická jemná vůně. Jejími nejúčinnějšími látkami jsou tymol s antibakteriálními účinky a karvakrol , který blokuje rozmnožování choroboplodných bakterií, hub a virů. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Testsieger und erzielte den Bestwert.


Léčí průjmy, křeče a desinfikuje močové cesty. Zevně lze použít na oplachy, výplachy a jako kloktadlo. Bylina má silné desinfekční a antiseptické působení.


Používáme sušené, kvetoucí stonky. Odvary zlepšují prokrvení kůže, dezinfikují a. Thymus serpyllum je po stovky let velmi dobře známou léčivkou, která je dodnes sbírána i pěstována ve skalkách, vřesovištích, na suchých zídkách či ve volných spárách chodníku.

Beispielsätze mit mateřídouška , Translation Memory. Kromě toho se tu hojně vyskytuje mateřídouška časná, šťavel kyselý, kakost krvavý, štírovník růžkatý, trávničk. Kdo ráno vypije šálek čaje z mateřídoušky místo kávy, pocítí rychle jeho blahodárné účinky – duševní svěžest, příjemný pocit v žaludku, nedostaví se ranní kašel a nastane všeobecný pocit blaha. V antických dobách se pro své účinky nazývala božskou rostlinou. Ve starých předpisech se chválí mateřídouška jako koření i jako léčivá rostlina, doporučovala se jako petrželka k masu, rybám a na posilnění žaludku.


Je vhodná při kocovině, při problémech s trávením , žaludeční nevolnosti, nervozitě a depresi. Zajímavosti ze světa rostlin. Katalog rostlin s vyhledáváním jednotlivých druhů.


Rezervace, chráněná území a jiné významné botanické lokality. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a. Pozitivně působí také na podrážděný žaludek. Zjistěte ihne kde prodávají sazenice skladem i na e-shopu.


Je to zřejmě způsobeno i její nádhernou vůní, která je něžná, ale zároveň výrazná a silná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky