čtvrtek 27. června 2019

Hlíva ústřičná pěstování doma

Co hlíva ústřičná potřebuje? Ten, kdo chodí na houby, ví, že v přírodě začnou houby růst po dlouhodobějším dešti, když se ochladí. A z toho důvodu je potřeba pro pěstování hub vytvořit doma podobné prostředí.


Hlíva ústřičná se hodí k pěstování v zimě, na jaře a na podzim, kdy jsou venkovní teploty nízké. Hlíva plicní a miskovitá jsou ideální na léto, kdy teploty přesahují °C. Hlíva ústřičná, hlíva plicní nebo hlíva miskovitá, to jsou tři doma nejčastěji pěstované druhy hlívy.

Všechny tři se pěstují velmi snadno a nesou dobrou úrodu. Hlíva podporuje náš imunitní systém a zásobí tělo důležitými nutrienty. Stačí jen zasít, poskytnout vhodné prostředí a je to. V přírodě začnou houby růst po dlouhodobějším dešti, když se ochladí. Navíc jsou chuťově skvělé a zároveň zdravé.


Hned zjistěte veškeré informace, které potřebujete vědět o této úžasné houbě. Obsahuje řadu prospěšných vitamínů, minerálů a stopových prvků. Každý si může snadno celoročně pěstovat doma houby pro svou potřebu.

Z dřevokazných hub jsou nejvýnosnější hlívy. O tom, že hlíva ústřičná je skvělá, chutná a ještě je pro zdraví blahodárná houba, toho již bylo řečeno a napsáno mnoho. To, že se dá za určitých podmínek pěstovat i doma , asi také leckdo ví. Ale o pařezu, který nese pravidelnou úrodu, jste nejspíš neměli potuchy! Více o očkování dřeva sadbou hlívy ústřičné se dozvíme v následujícím videu.


V době tvorby plodnic posekáme trávu kolem špalků a podle potřeba zaléváme. Sklízíme plodnice velikosti dětské dlaně a přitom se snažíme neporušit kůru špalků. Hlíva je dřevokazná houba, která se dá nejen jíst, ale i využít k ekologické likvidaci pařezů. K tomu je nejvhodnější dobou září a říjen.


Je to z toho důvodu, že můžeme na horní řeznou plochu přibít několik prkýnek, položit na ně sadbu, případně navrtat díry do kmenu a do kořenů a nacpat do nich sadbu, abychom urychlili její prorůstání a tím následný rozkladný proces. Pokud před počátkem pěstování skladujeme substrát v ledničce při cca 5°C, je vhodné nechat substrát cca šest hodin v pokojové teplotě, aby se před otevřením sáčku teplota substrátu pohybovala na min. V přírodě se vyskytuje jako parazitická dřevokazná houba a při pohledu na trsy na kmenech stromů by vás asi nenapadlo, jak široké využití bude mít v kuchyni.


O tom, jak se stala během několika desetiletí oblíbenou, svědčí to, že je třetí průmyslově nejpěstovanější houbou na světě. Na rozdíl od jiných novodobých zázraků, které se po čase ukážou jako nafouklá bublina, hlíva ústřičná je skutečně našemu zdraví prospěšná, protože obsahuje látky posilující naši imunitu. Jde tedy o houbu poměrně chladnomilnou. Hlíva má bohaté zastoupení hlavně v kuchyni, kde lze s pomocí hlívy dělat například polévky či omáčky.


Vypěstujte si hlívu ústřičnou.

Doma v bytě ať už v pytli na slámě nebo na špalku. Velkou výhodou je, že hlíva se při sterilizaci nešlemuje. No, já se na to chystala, až se přítel mé dcery na to nemohl koukat a dovezl mi Hlívu v černém pytli.


Když začne hlíva nasazovat, tak trvá zhruba týden, než doroste od zárodků plodnic do sklizňové zralosti,“ uzavírá Vlastimil Šavelka, podle jehož slov se celkové množství úrody rovná zhruba jedné čtvrtině použité slámy. Celý pořad a další tipy uvidíte v neděli 13. K pěstování hlívy na slámě se výborně hodí letní měsíce. Jako podloží je vhodná jakákoliv obilná sláma. Slámu rozřezejte na malé kousky a udržujte ji stále vlhkou.


Nejlepší je prolít ji několikrát vodou. Správná počáteční vlhkost pro zdárné pěstování houby je 65–. Proto je amatérské pěstování této houby stále populárnějším sportem.


Vyvíjecí se plodnice je vhodné rosit několikrát denně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky