středa 26. června 2019

Tis na živý plot

Kaufe Tis im Preisvergleich bei idealo. Tis je okrasný jehličnan, který je vhodný jak k tvarování do různých dekorativních tvarů, tak i na vyšší živý plot. Snadno se pěstuje a dobře regeneruje.


Tis obecný Taxus baccata L. Naše domácí dřevina, jejíž větví se ve středověku hojně používalo k výrobě luků, neboť dřevo je tvrdé a velmi pružné. Vlivem soustavného odlesňování a odvodňování a tím způsobeného vysušení krajin u nás takřka vyhynul a drží se jen na několika celkem omezených lokalitách.

Tisy jsou stálezelené dřeviny, které se hodí jak na živý plot tak jako solitera. Tis červený (Taxus baccata). Tis umisť ujeme do propustné půdy s dostatkem humusu. U některých odrůd může váha sněhu rozklesnout větve. Na metr vysazujeme až rostliny.


Tis dorůstá do výšky metry. Je bližší prírode a zapadne lepšie do prostredia. Na živý plot možno použiť druhy listnaté i ihličnaté.

Dá sa tvarovať i nechať voľne rásť. Kvitnúce živé ploty nájdu uplatnenie najmä na vidieku a vo veľkých záhradách. Do malých záhrad sa používajú druhy, ktoré dobre znášajú rez.


Tůje na živý plot prodáváme v kultivarech thuja Smaragd (Thuja occidentalis Smaragd), thuja Brabant (Thuja occidentalis Brabant), thuja Martin (Thuja plicata Martin) a v neposlední řadě z barevnějších tůjí i thuja Yellow ribbon (Thuja occidentalis Yellow ribbon). Ktoré rastliny možno použiť na jeho výsadbu? Dôležité je uvedomiť si, aké svetelné podmienky sú na mieste budúceho živého plota. Výborné rastliny na živý plot za super ceny - tuje, vavrínovce, cyprusovce, tisy, vždyzelené kry, kvitnúce kry, vysoké okrasné trávy, sadové ruže. Deutschlands größter Preisvergleich mit über 53.


Na nete vo vseobecnosti odporucaju stlovite tvary tisov ako napr. Otazne je vsak, kam dam tri. Dobrý den, neustále řešíme s manželem živý plot , jestli smrk nebo tis.


Tak bych se ráda zeptala, jestli někdo neví o plotu z tisu na Vysočině popř. Na mohutné živé ploty je vhodné použiť kaliny (Viburnum rhytidophyllum, na obrázku, V. pragense), okrasné listami i voňavými kvetmi, ale aj hlohyňu šarlátovú (Pyracantha coccinea), ktorá je typická svojimi ostrými tŕňmi, čo spoľahlivo zabráni preliezaniu cez plot, no zároveň vás na jar poteší bohatým kvitnutím a na jeseň a počas zimy dekoratívnymi plodmi (oranžové ‛Orange glow’, červené ‛Red column’, žlté ‛Solei d´or’). Klasicky se jedná například o túje, zimostráz, tis, cypřiš, habr, tavolník nebo ptačí zob. Dráče - napríklad dráč Thunbergov pre pekné ostnaté živé ploty, opadavé a oceňované v zime. Vhodné vybrať si farebný kultivar.


Rastliny na živý plot Rastliny do živého plotu by mali byť od seba vzdialené až centimetrov.

Pri dopestovaní v záhone je optimálna vzdialenosť zhruba centimetrov. Bobkovišeň na živý plot Bobkovišeň je stále zelený neopadavý keř, původem pocházející z Asie a Jižní Evropy. Díky jeho výrazné a syté zelené barvě a jeho faktické neopadavosti listů se velmi často využívá pro výsadbu živých plotů.


Na druhou stranu takový živý plot je náročnější na místo okolo sebe. Nemáte-li ho dostatek, budete se muset uchýlit k živému plotu tvarovanému. Ten vyžaduje pravidelnou údržbu v podobě stříhání a tvarování, a to zvláště u těch plotů, jež jsou přísně geometricky vedeny. Akumulátor lze kdykoliv rychle nabít bez paměťového efektu.


Výborné rostliny na živý plot za super ceny - túje, bobkovišně, cyprusovce, tisy, stálezelené keře, kvetoucí keře, vysoké okrasné trávy, sadové růže. Tis je jednoznačně jedna z nejlepších dřevin na živý plot vůbec. Díky svému dřevu jich ale v našich lesích moc nezbilo, takže se jedná o poměrně vzácnou dřevinu. Navíc se perfektně po zastříhání zahušťuje roste pomalu, což je výhoda, když už máte plot vzrostlý na potřebné výšce. Jenom dneska chce každý všechno hnedka takže si lidé volí rychlerostoucí dřeviny.


Sice plot mají hned v potřebné výšce, ale stříhání je potom ke zbláznění. Pokud je plot odspodu málo hustý a rezne či opadává, na vině je špatný tvar plotu. V tom případě se snažte tvarovat rostliny do jehlanu (dole širší, nahoře užší), aby všechna patra měla dostatek světla. Tis – oblíbený jehličnan, který roste pomaleji. Stříháme jej v pozdním létě.


Tis má tmavě zelenou nebo zářivě žlutou barvu. Hloh – jeho vysazením dosáhneme neproniknutelného plotu, který však není příliš vzhledný. Hloh můžeme kombinovat s bukem, habrem babykou nebo ptačím zobem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky