středa 26. června 2019

Molice na kedlubnách

Na molice skutecne existuji jiz popsane pripravky. Pred par lety jsem vetsinu vyzkousela- byl to dlouhodoby, ale marny boj! Nakonec bylo nutno vsechny rostliny vyhodit- mnozi se dabelsky rychle! Dnes velmi prohlizim rostliny, neb molice , dle mych zkusenosti, nelze ani pri prepeclivem postupu uspesne zlikvidovat.


Na jejich těle se neudrží a ochranná lhůta přípravků je příliš dlouhá.

Mšice a molice škodí sáním velkého množství tekutin, rostliny následně reagují kadeřením, svinováním listů případně i změnou barvy poškozených míst. Napadené části se deformují a žloutnou. Molice skleníková (Trialeurodes vaporarium) je velmi častá ve sklenících a za horkého počasí se může objevit i mimo skleník. Listy napadených rostlin ztrácejí barvu, kroutí se a mohou být pokryty lepivým trusem, na kterém se může uchytit černá plísen.


Mospilan na molice zabere, ale není registrován na použití do brukvovité zeleniny, takže nevíte ochrannou lhůtu. Záleží tedy za jak dlouho předpokládáte sklizeň. Jestli do dnů, použil bych něco jiného např.


Chess, jestli za delší dobu, šel bych do toho mospilanem, který zřejmě máte doma.

Jakmile je necháme bez přikrytí, tak se na nich jednak usídlí hromada potvůrek (jak mšice, tak molice ), dostanou se k nim slimáci i dřepčíci. Kedlubny také rády vyšší vlhkost, proto je pro ně textilie vítaným přilepšením jejich mikroklimatu. Pokud se na škůdce a možné choroby náležitě připravíte a zasáhnete včas, můžete tím omezit používání chemie na zahradě na minimum. Kdy se s prvními škůdci setkáte?


První škůdci a první choroby se mohou objevit velmi brzy na jaře. Postup přípravy receptu. Maso nakrájíme na kousky, osolíme a lehce opepříme. V kastrole rozehřejeme máslo a kousky masa na něm dozlatova opečeme. Ninja je určen na mšice i molice , na zeleninu i okrasné rostliny.


Nepostradatelným pomocníkem na zahradě jsou lepové desky, které jsou pokryty nevysychavým lepidlem. Ty vám nejen určí identifikaci škůdce, ale jsou i prevencí a ochranou. Pravděpodobně je to molice vlaštovičníková, která je naše domácí a parazituje hlavně na brukvovité zelenině venku a nepáchá větší škody, ne ve skleníku.


Je pro ní typické, že přezimuje na jahodníku a už nyní poletuje kolem. Během jara se ale ztratí, takže nezoufejte. Pro skleník je typická molice skleníková a bavlníková. Na zahdadě jsem zasadil kedlubny odrůdy gigant.


Všechno bylo v pořádku až do doby kdy se na gigantech objevila molice.

Zasypeme hladkou moukou, prosmahneme a zalije částí vývaru. Dusíme, dokud se voda nevstřebá a pokračujeme tak až do chvíle, kdy bude maso téměř měkké. This feature is not available right now.


Vepřové maso nakrájíme na kousky, zhruba - ks na porci. Kedlubny oloupeme, zbavíme se dřevnatých částí a nakrájíme je na plátky. Molice sa častejšie vyskytujú na rastlinách obklopených burinou, a tiež na rastlinách, ktoré často prelievame a permanentne sú vo vlhkej pôde. Skvelým tipom ako odhaliť prítomnosť molice v počiatočnom štádiu, je používať lepice dosky. Těch broučků jsou tam snad tisíce a při doteku oblouhem odskakují.


Na máslo dáme orestovat vepřové maso, které nakrájíme na kousky a necháme dusit s trochou vody do poloměka. Pak přidáme kmín, cukr, masox, pepř, sůl a nakrájené kedlubny na čtverečky, zalijeme vodou a dusíme dál, dokud není maso a kedlubny měkké. Molice se většinou objeví na podzim po návratu do bytu, ale mospilan je vcelku bezpečně zahubí. Mám vyzkoušené, že tento přípravek vydrží účinný i několik měsíců naředěný dle návodu, takže jej mám stále k dispozici. Nicméně, správně vybraný postřik na molice je potřeba několikrát opakovat.


Protože zabírá jen na živé jedince, a nikoli na vajíčka, přičemž živé molice mají třídenní dobu líhnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky