pátek 28. června 2019

Fleky na rajčatech

Na roustlinách jsou na některých plodech – ještě zelených tmavě hnědé mokré skvrny,. Chvíli po vysazení se na sazenicích rajčat ukázaly hnědé fleky na listech, že by to již byla plíseň? Skoro to tak vypadá, takže pokud to není. K poškození rajčat může dojít z různých důvodů.


Předpokládám, že na fotce je starší list poškozený houbovou chorobou (ty hnědé skvrny). Chloróza, která vzniká z nedostatku hořčíku a draslíku se projevuje zežloutnutím na nových listech ne na starých.

Staré listy napadené chorobou také žloutnou a později usychají, usychají i spodní listy bez nějakého zjevného poškození. Botritýda projevuje se na listech rostlin u hlíz uhnívá kořenový kroužek. Tahle plíseň se přenáší vzduchem a daří se.


Plíseň na rajčatech (plíseň bramborová) může napadat listy, stonky i plody. Prvního příznaku, kterého si všimneme, jsou šedozelené vodnaté skvrny na okrajích a špičkách listů, skvrny postupně hnědnou a mohou se objevit i na řapících a stoncích. Na plodech vzniknou nejdříve malé šedozelené skvrny, které také postupně hnědnou a mají vrásčitý povrch, ale zůstávají pevné.


Hnědé skvrny na chodidlech Hnědé skvrny na chodidlech mohou být způsobeny. Letos jsem poprvé zasadila na zahradě rajčata a napadla mi je plíseň, vypadají jak popálené, jsou na nich hnědé fleky a některé. Fyziologickou nekrózu květního konce plodů rajčat i paprik má na svědomí nedostatek vápníku v půdě.

Za vlhkého počasí jsou nekrotické skvrny šedé, mokré, někdy druhotně pokryté saprofytickými houbami. Když je sucho, skvrny zasychají a jsou vpadlé a černé. U rajčat se velmi často projevuje zmíněný deficit při pěstování v nádobách.


Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat. Otázka: Na plodech zelených paprik jsou poměrně velké hnědé fleky. Vypadá to jako hniloba, fleky jsou suché.


Papriky pěstujeme ve skleníku. Chuť plodů se mění, jejich skladovatelnost je minimální. Pokud hrozí nebezpečí poničení rajčat slunečním zářením, vyplatí se je zastínit alespoň přes poledne. Plísňovitost na rajčatech vlivem nadměrného vlhka je způsobena plísní bramborovou. Onemocnění rostlin se začíná zprvu nenápadně šířit.


Po skončení inkubační doby, jejíž délka závisí na teplotě a re- lativní vlhkosti, dochází za pří-. Na listech omezení zeleného zbarvení, nerovnoměrné rozvržení chlorofilu na starších listech (bez spodního povlaku) - Nedostatek hořčíku Ale nevím, jestli je to tvůj případ. Taky se mi moc nezdá, že by takové mladé rostliny měly nedostatek nějakého prvku.


Rajčata asi napadla plíseň bramborová, takže celé rostliny bych bez milosti zlikvidoval, nejlépe spálit vše na popel. Máte na rajčatách nebo paprikách tmavé skvrny? Je to tím, že v půdě není dost vápníku a také tím, že jsou vysoké teploty.

Fleky na játrech články a rady. Maso kuchyňsky upravíme, nařízneme na stranách na několika místech tak, aby se nekroutilo. Posypeme hrubou solí, hustě zasypeme uzenou paprikou, zakapeme olejem a prosypeme nasušeným medvědím česnekem. Pórek nakrájíme na malé kousky a na másle jej orestujeme. Přidáme k pórku orestovat osolené a opepřené kuřecí maso.


Vše zarestujeme a necháme po dobu 5-minut maso zatáhnout. Přisypeme pokrájené stvoly řapíkatého celeru, pokrájené červené papriky, nakrájená rajčata a všechno uvedené koření. Na vznik těchto skvrn jsou obecně náchylnější odrůdy s většími plody a drobná koktejlová rajčata na ně tolik netrpí.


Výkyvy počasí Počasí bohužel neovlivníme a velké teplotní i srážkové výkyvy mohou s úrodou hodně zamávat. Oteklé nohy a červené fleky Oteklé nohy a červené fleky mohou signalizovat bércový vřed. Svědivé červené fleky na kůži nohou Svědivé červené fleky. Na listech jsou nejčastěji lokalizovány na jejich okrajích a ze spodní strany jejich okrajů se za vlhkého počasí nebo ráno vyskytuje bělavý porost houby.


Skvrny postupně zasychají a během krátké doby usychají celé listy. V posledních letech se stále častěji objevují i hnědé skvrny na stoncích nebo na stopkách plodů nebo květů. Dobrý den, ve svém akváriu chovám karasy zlaté zhruba jeden rok a na jednom se objevily červené fleky během jednoho dne. Cca měsíc po té rybička uhynula.


Netuším, co by to mohlo být, a tak se ptám zde. Vše opékáme na mírné teplotě asi minut a nakonec přidáme nakládaná rajčata a několik lístků čerstvého rozmarýnu. Vitiligo je často doprovázeno takzvanými autoimunitními chorobami. Směs podlijeme vývarem, krátce podusíme a podle chuti osolíme a opepříme. Rajčatovou směs se žampiony rozdělíme na porce a poklademe treskou.


Pikantní filety z tresky na rajčatech podáváme s opečeným bramborem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky