pátek 21. června 2019

Hnojení česneku

Závlaha Potřebu vody u česneku přirovnáváme k potřebě vody kořenové zeleniny, jako je mrkev či petržel. Havlíček,o postřiku na list močovinou je toho psáno na tomto webu mnoho. Kozák doporučuje poslední postřik močovinou ještě po. Autor: Archiv ireceptar.


Teplo česnekové sadbě nesvědčí.

Celý stroužek by měl být skryt v půdě. Jistě je možné cibuli a česnek hnojit, ostatně existují speciální hnojiva na cibuloviny - dřív Alin. Dále zastřihneme kořeny a očistíme hlínu z celé cibule.


My používáme strojové čištění. V první fázi tohoto čištění se odstřihne nať a česnek putuje na kartáčový stůl, kde se očistí zbytky hlíny z kořenů a cibule. Poté přichází na řadu přesné ořezání kořenů. Dále cibule kalibrujeme na velikosti a ručně dočišťujeme zbylé nečistoty.


Pro hnojení se hodí rozmíchat půl kila popele v litru vody.

Nevhodné jsou zamokřené, silně utužené a chladné půdy. Z hlediska hnojení hnojem se řadí do II. Po předchozí cibulovině by měl být na stejný pozemek zařazován nejdříve za let. Pustili jste se do pěstování česneku a rádi byste zjistili, jak česnek vypěstovat a připravit před sadbou co nejvhodněji, abyste se vyhnuli rizikům a měli.


Pokud pozemek není takto připraven použijeme před výsadbou hnojivo Cererit. V jarních měsících přihnujujeme pouze dusíkem, nejlépe ledkem vápenatým. Trávník na jaře Trávník musíte na jaře především rozdýchat a. Podle potřeby je těsně před sázením pole mírně pohnojené komplexním hnojivem, které obsahuje základní a také stopové prvky potřebné pro růst česneku.


Tuto poměrně novou odrůdu českého česneku lidé. V celém cyklu pěstování česneku není použito ani sebemenší množství chemie a umělých látek. Na jaře hnojíme ledkem vápenátým. Plečkováním se pak ledek snadno zapraví do půdy.


Ideální je pohnojení půdy ledkem před některým z plečkování. Při takovémto zapravení ledku není nutné, aby ihned po hnojení zapršelo. Pokud ledek do půdy nezapravíte, je vhodné, aby na půdu přišla co nejdříve závlaha. První dávku aplikujeme brzo na jaře při obnovení vegetace, další dávky zhruba vždy po týdnech.


Poslední dávka by měla být aplikována v době krátce po odstranění vrcholů s pacibulkami, později už hnojení neprovádíme.

Tišnovsko), kde se česneku v těžké půdě daří mimořádně dobře. Hnojení na jaře je směrováno na dodání dusíku. Bezvirózní česnek není třeba mořit Moří se proti houbovým chorobám a živočišným škůdcům, ne proti virózám.


Kapalné hnojivo AGRO Cibuloviny l. Složení: dusík - fosfor – draslík: - – Urč. Dále měsíce před sazením česneku zelené hnojení zaorám. Těsně před sázením pole přejedu rotavátorem, čímž dochází k zjemění půdy, dosahuji tak ideálního prostředí pro ruční sázení stroužků. Celé pole je vhodné zamulčovat slámou. Před výsadbou se hnojí Cereritem.


Je-li sucho, zavlaží se česnek hned po výsadbě. Zvýšené nároky na vodu jsou od poloviny května do poloviny června. Letos jsem zkusil i zelené hnojení před výsadbou a česneku to nijak neublížilo. Místo musíme vybrat nejlépe již zjara nebo v létě, kdy jej zryjeme, vyhnojíme a zasázíme předplodinu. Vhodnou předplodinou jsou různé tykve (okurky, dýně, cuketa) nebo košťáloviny.


Pozemek na který byl hnojen chlévskou mrvou, kompostem a podob. U česneku i cibule je velice důležitá správná doba sklizně. Pokud tuto dobu nevystihneme, cibule se již v zemi samy začnou rozpadávat.


Tím hůře se poté česnek a cibule skladuje a je větší nebezpečí napadení skládkovými chorobami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky