pátek 28. června 2019

Mšice na broskvoni

Na listech napadených stromů, ale hlavně na osluněné straně plodů se objevují světlé skvrny, které postupně překryjí většinu povrchu plodu. Stromy napadené padlím již při zjištění prvních příznaků opakovaně ošetřete například přípravkem Talent, případně i přípravky s obsahem síry Kumulus WG apod. Mšice na jaře sají na spodní straně listů broskvoní. Na podzim se vracejí na broskvoně a kladou vajíčka.


Mšice broskvoňová způsobuje vážné onemocnění broskvoní.

Vyskytne-li se ve větším množství, škodí sáním na listech, mladé větvičky zpomalují růst a toto způsobuje menší výnos ovoce. Poškozené listy žloutnou, kadeří se a opadají. Kromě toho přenáší mšice broskvoňová i virové choroby. V drogerii kupte fifítko Agrion a nastříkejte právě jen do těch vrcholků se mšicemi.


Ishtvan Rishko Chladné počasí, nedostatek boru, pěstování raných odrůd anebo provedený hluboký řez, to všechno mohou být příčiny vzniku rozštěpu plodů a pecek. Jsou velmi choulostivé na svůj kořenový systém, proto sazenice nakupujeme kontejnerované a vysazené mladé stromky neokopáváme. K chorobám, kterými tyto ovocné stromy trpí patří kadeřavost, žloutenka neboli chloróza a padlí.

Na mšice je nutné reagovat urychleně, protože mohou na rostliny přenést různé choroby. Bojovat s nimi můžete několika způsoby. Chemické postřiky jsou poměrně agresivní a zaručí účinek. Chemstop-ecofix - natřít pásek na kmínek (pozor i na kůl) a máte od mravenců na stromku pokoj, mšice pak zlikvidují berušky, pokud je extremně silný výskyt tak pomůžete postřikem.


Pak stačí vždy lep jen přemáznout, pokud se zdá že málo lepí. Především na následující tři. Velkým strašákem drtivé většina zahradníků jsou bezesporu mšice. Nebezpečné opravdu jsou, o tom není třeba diskutovat. Začnou si pochutnávat na listech a můžete se vsadit, ž. Na plodech někdy vznikají červené skvrny s nepravidelným okrajem.


U napadených stromů je větší nebezpečí jejich poškození mrazy. Kromě broskvoní mohou být napadány i mandloně a broskvomandloně. Nejvhodnější způsob rozmnožování broskvoní je očkování. Mravenci na broskvoni m3f - xxx.


Jednou za čas lep obnovíte, samozřejmě že musíte natřít i opěrný kolík nebo cokoliv jiného po čem by ty bestie moh.

Pokud se mšice přece jen na rostlinách, keřích či stromech zabydlely, můžete využít různé postřiky. V obchodech jsou samozřejmě k mání ty chemické, jsou účinné, ale zasáhnou i plody, navíc nejsou zrovna bezpečné pro děti a zvířata. V regálech vybraných prodejen najdete i bio postřiky, které jsou podstatně šetrnější.


V tomto případě je potřeba razantně zasáhnout a bez kompromisu odstranit všechny napadené plody i větve. Proti nemoci pomůže i postřik, který se provádí před sklizní. Nezáleží příliš na tom, zda jde o mravence černé, zrzavé, lesní, nebo třeba mrňavé faraony. Mšice přes léto žijí na různých plevelech, například na hluchavkách, a odtud začátkem podzimu vracejí na rybíz, kde kladou vajíčka.


Vajíčka přezimují v pupenech nebo na kůře. Zelené mšice o velikosti – mm sají na rubové straně listů. Na různé byliny (především hvězdnicovité) odlétá na léto mšice slívová, mšice bodláková a mšice hnízdotvorná.


Některé druhy mšic jsou úzce specializované na určitou rostlinu. Housenky se drží uvnitř keře, je tedy třeba keře prohlížet velmi pečlivě. V případě nálezu je třeba ihned zakročit a provést postřik. Podobné příznaky na slivoních způsobuje zelená mšice slívová, mšice bodláková nebo mšice švestková, která však napadá i broskvoně a meruňky.


A pokaždé je tam jeden s puntíkovaným šátkem okolo krku a ten je vede ! Vám, pane Ondřeji Sekoro. Myslel jste to jako pohádku pro děti, ale jak vidíme, dětmi je mnoho z nás. Kadeření a žloutnutí listů a jejich následný opad způsobují i mšice broskvoňové.


Zároveň jsou přenašečem dalších virových chorob. Vhodné je se začít bránit již v zimě a poté na jaře postřiky na savé škůdce. Na rajčatech , zvláště na spodní straně listů, jsou molice všech vývojových stadií.


Dalším příznakem je mazlavý černý povlak na listech – tzv. Abychom se jich zbavili na rajčatech , okurkách, bramborech, paprice, salátu,. Ve třetím roce na jaře znovu seřízneme hlavní výhon na 8-výhonů a boční na 2-výhony. Snažíme se na každé hlavní větvi zapěstovat druhé rameno s bočním obrostem. Na mšice mám vyzkoušený výluh z kopřiv - kopřivy naházím do kýble a zaleju vodou, po hodinách je možno stříkat.


Vyzkoušeno na růžích, malinách a rybízu. Co se nespotřebuje na postřik, nechat ještě několik dní a je z toho vynikající hnojivo. Dá se použít i na pokojové květiny (naředěné s vodou). Mšice hlohová přezimuje ve formě vajíček na hlohu, zde během dubna způsobuje červené puchýře na listech. Zde setrvá až do září, poté naklade vajíčka opět na hloh.


V květnu přelétá na mrkve a jiné letní hostitele. Ošetřujeme při prvním výskytu mšic například přípravkem Pirimor WG. Když mšice na rostlinách objevíme, je dobré co nejrychleji zakročit, dokážou totiž během poměrně krátké doby napáchat na květinách, keřích i stromech velké škody.


Poradíme vám, jak na mšice bez chemie.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky