středa 26. června 2019

Bezinka květ

Specializujeme se na výrobu ovocných a bylinných sirupů a to vše tradičním způsobem, výluhy z ovoce a bylin macerujeme min. Vyrábíme sirupy s láskou a poctivostí, zkrátka čistě přírodní chutě i barvy. Známé úsloví praví: „ Před heřmánkem smekni a před bezem klekni “. Další den přeceďte šťávu přes jemný cedník či gázu.


Ze zachycených květů ještě před vyhozením důkladně vymačkejte všechnu tekutinu. Po roce zase přichází krátký čas jejich omamné vůně a krásy křehkých bílých květenství.

Své okolí poutá svou korunou dvakrát do roka. Nejprve když kvete světle žlutými květy a podruhé černými bobulemi, které vyrůstají v mohutných hroznech. Květ černého bezu je bohatý na bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, které jsou nejčastěji známé pro své antioxidační, protirakovinné, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Bezové květy obsahují chlorogenové kyseliny, jako je kyselina skořicová, které mohou pomoci proti alergiím, regulovat hladinu glukózy v krvi a mají laxativní účinek na tělo.


Regeneruje jaterní buňky a napomáhá tak detoxikaci organismu. Sirup a čaj z květů bezu se užívá při nachlazení. Květ se podává v nálevu, z plodů je nejlépe použít čerstvou vymačkanou šťávu (šťáva se převaří, smíchá se v poměru 6:se lihovinou (např. vodka), přidá se trochu kyseliny citrónové a minut se sterilizuje - podává se pak až polévkových lžic denně po dobu až týdnů), případně se z usušených plodů připravuje odvar.


Bez černý je po právu uctívanou rostlinou.

Abyste se nemuseli bát, že by se štáva zkazila, já vyplachuju lahve trochou slivovice, pěkně se zakonzervuje. Takže znovu na květ a teď již neexperimentuji. Prostě už vím, že oč jsou některé zkratky delší, o to jsou pracnější. Očištěný, opláchnutý květ vaříme v mléce, přidáme cukr, špetku soli a potom zašleháme žloutky. Jako vložka se podávají sněhové noky.


Tématické fráze: limonáda z bezinek květ bezinky bezinka květ víno z květu bezinek bezinka květ recepty recepty bezinky květ bezinková limonáda s droždím víno z květu bezinky bezinky květ bezové šumivé víno bezinkový nápoj víno z bezinek šumivé víno z květů černého bezu bezinková šumivá limonáda bezinky květ recepty bezinka limonáda bezový nápoj recepty z. Utrhněte voňavý, zpola rozvitý květ a můžete se pustit do přípravy kosmatice. Recept určitě nalistujete v nějaké staré zaprášené kuchařce po babičce. Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství!


Hmyz totiž květ bezu nijak nadšeně nevyhledává, nejen protože čerstvý smrdí i jim, ale. Její léčebné schopnosti jsou natolik rozšířené, že již naše pra pra pra…babičky říkaly „před. Tak vyražte do přírody a bez si nasbírejte, doba jeho kvetení se už blíží. Z květů bezu černého, lidové označovaného jako bezinka (stejně se nazývají černé plody bezu, které dozrávají na konci srpna a ze kterých se rovněž dá udělat sirup), vyrábím domácí bezinkový sirup. O bezový recept se teď s vámi ráda podělím.


Bylinky sušený květ Černého bezu. Květ sbíráme v období od května do června a plod od srpna do září. Dáváme pozor na to, abychom sbírali pouze květy pěkně rozvité a nepřekvetlé.


Bezinkový sirup z květů – recept.

Jak píše Jana Šoltésová ve svém článku, děti si jej pletou s rybízem. Jinak se s ničím jiným snad ani poplést nedá. Pokud si ale nejste jistí, nakoukněte do výše zmíněného článku.


Jana v něm, mimo jiné, popisuje jak bez černý vypadá. Květy krátce opereme pod studenou vodou a zalijeme vychladlou převařenou vodou. Contextual translation of bezinka into English.


Obsahuje: silice, slizy, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny a vitamin C. V lidovém léčitelství se čaj z usušených. Sbírá se jeho květ nebo plody. Květy černého bezu můžete usušit a využít na přípravu čaje, z plodů můžete získat například bezinkovou šťávu, víno nebo povidla. V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se také na rány způsobené pokousáním vzteklého psa.


Používá se obdobně jako heřmánek. Má slabší protizánětlivý a dezinfekční účinek. Upravuje trávení a uvolňuje křeče. Velké dávky vyvolávají dávení a závratě.


Jeho lidové názvy jsou bezinka , kozičky a další označení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky