čtvrtek 20. června 2019

Máta peprná léčivé účinky

Máta patří mezi nejpoužívanější rostliny a ve velkém množství se pěstuje téměř na celém světě. Bylina dokáže zlepšit krevní oběh a uvolnit napjaté svaly. Velmi účinně proto utišuje svalové bolesti. Hodí se při léčbě zažívacích obtíží, dokáže zmírňovat křeče a napětí svaloviny střevní stěny. Máta peprná je super v létě, protože ochlazuje organismus.


Především se jí daří na vlhkých nevápnitých půdách v polostínu, ale může se vyskytovat i na sušších a slunných místech. Ze semen obvykle nevyrostou životaschopné rostliny, nejlépe se rozmnožuje dělením trsů, řízky nebo oddenky, většinou na jaře nebo na podzim. S nepříjemným zápachem z úst lze bojovat kloktadlem připraveným ze směsi z máty, heřmánku a šalvěje. Pokud však holdujete nadměrné fyzické aktivitě, osvěží vás kdykoliv po cvičení, sportu, či jiné námaze. Sbírá se list a nať těsně před rozkvětem, ale nesmí se užívat v nadměrných dávkách.


Droga: nať nebo také list máty peprné. Obsahové látky: – silice, v níž je přes mentholu, dále jeho estery s kyselinou octovou, přes menthonu a dalších asi. Ze všech druhů mát obsahuje máta peprná nejvyšší procento mentolu. Hlavní složkou, kterou máta peprná obsahuje, je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, čímž se ztrácejí. Máta celkově podporuje trávení a má uklidňující účinky na náš metabolismus, pomáhá proti bolestem trávicího traktu, vyhání duchy z bříška a podporuje tvorbu žluči.


Tento čaj je ale také velmi vhodný při nachlazení, chřipce a jiných chorobách dýchacích cest , protože má protizánětlivé a dezinfekční účinky a obsažený mentol usnadňuje dýchání. Dalé utišuje svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií. Osvěží dech, pomáhá při nevolnostech či zažívacích potížích.


Obsažený mentol dokáže stimulovat překyselení žaludku, čímž má blahodárné účinky na trávení. Máta je výrazně aromatická vytrvalá bylina, která má zelené listy a nafialovělé květy. Velmi často zplaňuje, a proto ji můžete potkat nejen na zahrádkách, ale v podstatě kdekoliv. Běžně se tak přidává do žaludečních čajů.


Velké využití nachází při přípravě nápojů. Máta v něm obsažená má ale i léčivé účinky 4. Ovšem její spektrum účinků je mnohem širší a využívá se na nejrůznější neduhy. Výhodou této bylinky je také to, že roste i ve volné přírodě, snadno ji vypěstujeme na své zahrádce nebo na balkoně, což se o každé léčivé rostlině využívané pro potřeby aromaterapie říci nedá. Lze ji pěstovat v květináčích v polostínu nebo na slunci, důležité je pravidelné zalévání a ochrana před větrem a chladem.


Půda pro mátu peprnou by neměla být vápenitá. Pěstuje se téměř po celém světě jako koření i jako léčivka. Nejznámější a nejrozšířenější je právě máta peprná. Máta díky svým protizánětlivým a uklidňujícím účinkům zabraňuje nezdravému nadýmání, mírní podráždění střev a působí proti průjmu.


Máta je vytrvalá bylina. Listy jsou vejčité, kopinaté, špičaté, ostře pilovité, skoro celokrajné, mají až mm dlouhý řapík. Léčivé účinky máty nelze v žádném případě popřít. Při pěstování je nutné mátu něčím ohradit, neboť se rychle rozrůstá. Kromě toho, že je máty peprná populárních ochucovadlem, má i léčivé účinky ,. Mátový čaj má antiseptické a antibakteriální účinky.


Nápoj králů, který zklidní, zlepší trávení, i léčí. To asi nehrozí, protože mátový čaj patří k těm úplně nejznámějším na světě. Mátov ý čaj působí při nachlazení a studený se může používat při srážení horečky nebo jako kloktadlo. Nejlépe je kořen použít čerstvý (dá se skladovat ve sklepě jako mrkev nebo sušit).


Rostliny podporující pocení při nachlazení a horečkách - kayenský pepř, černý bez, česnek, zázvor, máta peprná , řebříček.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky