čtvrtek 27. června 2019

Řízkování rostlin

Všechny pokojové rostliny se docela dobře daří množit řízkováním. Právě teď je vhodná doba pro řízkování. Paní Dušková popisuje jak řízkování provádět a poté jaký substrát používat.


V létě můžeme množit listnaté dřeviny pomocí olistěných vrcholových výhonků, takzvaných vrcholových neboli zelených řízků. Přemýšlím nad úpravou rostlin , hlavně přerostlého stolístku vodního a mokřanky trojkvěté.

Mokřanka vypadá, že bych měl zvládnout oddělit výhonky. Substrát (zemina) pro řízkování musí být zároveň vzdušný i nasákavý. Existuje nepřeberné množství receptů od čistého ostrého písku, čisté vláknité rašeliny přes směsi rašeliny, písku, perlitu, kuliček polystyrenu, polorozloženého borového jehličí (jehož odběr v lese je ale zakázán), až po velmi speciální a složité směsi.


Množení rostlin je logicky mnohem levnější způsob, jak přijít k novým exemplářům, než stále nakupovat nové a nové jedince. Pokud se vám podaří získat větší počet namnožených rostlinek, můžete je vyměnit s ostatními pěstiteli. Vzájemně si tak dopomůžete k větší rozmanitosti pěstovaných druhů.


Hovoříme-li o řízkování rostlin , máme na mysli vegetativní množení rostlin pomocí některé z jejích částí.

Nejčastěji se řízkují stonkové rostliny (Jako například Limnophila sessiliflora, Hottonia inflata, Hygrophila, Egeria densa a moho dalších, které mají zkrátka stonky). Takto nově vzniklé rostliny mají stejné. Nejběžnějším způsobem rozmnožování všech druhů pelargonií je řízkování. Pelargonie - řízkování rostlin V této době už by měly mít dostatek mladých, silných výhonů, které jsou vhodné pro řízkování. Zimní měsíce jsou vhodným obdobím k namnožení nových rostlin, které naši zahradu obohatí, aniž by nás to stálo peníze.


Stačí jen se rozhlédnout po zahradě či blízkém okolí a nalézt správné druhy, které k tomu můžeme využít. Ať už si chcete nařízkovat muškáty, kterým pobyt ve sklepě příliš nesvědčí, nebo myslíte na řízkování pokojových rostlin , rozhodně se vyplatí. Stimulátory k zakořenění řízků ve formě gelu nebo prášku. Postřiky s vyšším obsahem dusíku pro rychlejší růstovou fázi rostliny, zejména v období.


Pozdní léto je ideální pro řízkování stálezelených bylinek, popínavých rostlin i keřů. Zdarma získáte tolik nových sazeniček, kolik si jen přejete. Kořeny se tvoří u každých druhů rostlin různě rychle.


Například u ptačího zobu postačí asi tři týdny k zapuštění kořenů. Zimostrázu však potrvá nejméně půl roku než zakoření. Stejným způsobem lze namnožit i hortenzii velkolistou, pustoryl, kolkvícii.

Vůbec nejběžnější metodou vegetativního množení okrasných i pokojových rostlin je řízkování. Matečnice pro odběr řízků jsou. Lépe koření řízky z mladších rostlin a rostlin množených řízkováním. Kořenový stimulátor od českého výrobce pro snadnější zakořenění rostliny.


Spodní část řízku (- 3cm) zbavíme listů, ponoříme do stimulátoru a. Když se řekne mouka, nejspíše se vám vybaví bílý prášek nebo krupička – surovina pro. K řízkování vybíráme výhradně plně vyzrálé vrcholové části rostlin. Nesmí být etiolované, tzn. Vysoce kvalitní pevný plastový skleníček od britského výrobce Garland products.


Re: Řízkování od Alena čtv 03. Já měla největší úspěch se zakořeněním ulomené větvičky borůvky, kterou mi bylo líto vyhodit Prostě se mi při nějaké manipulaci ulomila, tak jsem ji píchla do substrátu, posléze na ni zapomněla a nakonec ji našla už obrostlou novými výhonky. Pokračovat můžeme v množení rostlin z bylinných řízků, při kterém z hygienických důvodů – kvůli snadnému napadení substrátu houbami – používáme nejlépe hydroponicko-minerální soustavu, nebo aspoň směs rašeliny a písku v poměru 1:1. Rozhodni, zda se v případě označené věty jedná o vedlejší větu přísudkovou. Existuje určitá kontroverze ohledně nejlepších způsobu řízkování rostlin konopí.


Nehledě na to, klonování by mělo být prováděno jen u nejzdravějších a nejvhodnějších rostlin , které máte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky