čtvrtek 27. června 2019

Mulčování trávou

Máme rádi prosekané cestičky jedlého trávníku na zahradě a zároveň principy permakultury. Snažíme se využívat dostupných materiálů přímo ze zahrady namísto d. Proveden výřez, vysekání a mulčování tak, aby si majitel mohl následnou péči zajistit sám standardní zahradní technikou. Sad Brno-venkov 2ha meruňkový sa svažitý pozemek, neudržovaný od konce 80.


Na každé zahradě se nachází poměrně velká travnatá plocha.

Když je krásně posekaná, není prakticky co řešit. My se nebudeme zabývat stylem střihu. Mulčování trávou - Lifestylový server o cestování, bydlení a dále na téma jako je zahrada, dům a stavba a krása a fitness a hubnutí. Mulčování je technika v permakultuře často využívaná a doporučovaná. Má své výhody ale i temné stránky, o nichž je dobré vědět.


Na obrázku: Jahodník zamulčovaný slámou. Mulčování představuje v současosti moderní technologii úpravy pravidelně udržovaných i zanedbaných travnatých ploch.

Jenže málokdo ví, že neodpovídající využití této techniky přinese majitelovi plochy více problémů než užitku. Mulč je peřinka z organického materiál, kterou přikryjete svou půdu. Posečenou trávou z okrasných trávníků je hřích vyhazovat.


Měla by se naopak vrátit do koloběhu zahrady, kde poslouží na mnoho způsobů. Navíc se s ní velmi příjemně pracuje. Mulčování pokosenou trávou Mulčovat lze trávou posekanou a) běžnou zahradní sekačkou nebo trávou pokosenou b) kosou , nebo motorovou kosou (strunovou sekačkou, křovinořezem ). Spočívá v obsypání nebo pokrytí okolí rostliny materiálem, kterým nedokážou prorůst jiné, nežádoucí, rostliny - plevely, nebo při pokosu trávníku je to název pro vmetení odpadu z pokosu do trávníku. Při mulčování trávou jí spotřebujete opravdu hodně.


Protože spodní vrstvy nastýlky se rozkládají, poskytují živiny zelenině, je třeba vrstvu pravidelně doplňovat, aby plevel neměl šanci přerůst a aby se voda nevypařovala. U nás to řešíme dvěma způsoby. Mulčování posekanou trávou Pokud jde o okrasné trávníky, obvykle se doporučuje mulčování střídat se sběrem posečené trávy do sběrného koše, aby. Tráva by měla být posekaná nadrobno a dáváme jí na záhony cca - 5cm.


Prozraďte mi, jestli tedy někdo víte, jak se chová mulč z trávy posekané sekačkou,když jej nasypu okolo stromku (jabloň, hrušeň). Mulčování stromků listím (foto: zahradni-hnojiva.cz) a klasické mulčování kůrou jehličnanů Mulčování trvalek Na podzim mulčování nejvíce využijeme při výsadbě trvalek, kterým se velmi daří pod mulčovací štěpkou, která je na rozdíl od zmíněné kůry jehličnatých stromů vyrobena z kůry stromů listnatých a pro nově vysazené trvalky je tak vhodnější. Karton – k mulčování lze použít pouze nepotištěné, hnědé kartony (tiskařské barvy obsahují těžké kovy).


Je to snadno dostupný a levný materiál, který se dá použít na velkých plochách.

Karton je výborná podkladová vrstva pro slámu, borku atd. Lze použít i novinový papír v několika vrstvách, ale musí se jednat o černobílé tisky, bez barev. K mulčování nepoužívejte seno, to totiž obsahuje poměrně bohatou zásobu semen, která by ve výsadbě začala postupně klíčit. Během května pak do záhonu vysaďte na živiny náročnou zeleninu, ideální budou brambory, tykve, rajčata, okurky nebo řepa. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Jde o ekologickou likvidaci trávy a plevele.


Princip spočívá v tom, že při správném systému sečení speciálně tvarovaný nůž rozemele travní porost na drobné kousky, které zůstanou ležet na pozemku a tím odpadá starost kam s travním odpadem a nemusíte se dřít s posečenou trávou. Mulčování by mělo být prováděno pouze tehdy, když probíhá aktivní mikro život v půdě. To znamená, že teplota vrchní vrstvy půdy je alespoň 6° C. Jestliže je mulčování prováděno pravidelně, když tráva neroste, například během horkých letních měsíců nebo pozdě na podzim, pokud žijete v oblasti, kde se mění roční období, dojde pouze k malému nebo žádnému rozložení odpadu. Následkem toho hrozí, že se vytvoří travní plsť. Ačkoliv mulčování patří mezi moderní technologie úpravy trávníku, při špatném postupu či nevhodném výběru stroje může trávníku spíše uškodit.


Pojďme se blíže podívat, jaké jsou výhody a nevýhody mulčování a jak jej správně provádět. Rozsekanou trávu lze opět využít jako hnojivo. Nejenom že se zbavíte se starostí, kam s posekanou trávou , ale také nemusíte nic sbírat.


Někteří odborníci upozorňují, že naše klimatické podmínky nejsou pro mulčování nejvhodnější (je tu příliš vlhko), a okrasné trávníky tak můžete dokonce zničit. Jedním dechem však dodávají, že skutečně okrasných trávníků je u nás pomálu. Trávou ale mulčujeme pouze v tenké vrstvě, a to maximálně až centimetry, při vyšší vrstvě by nám tráva mohla zahnívat a zapáchat.


Mulčování kamínky (kačírkem) Posledním materiálem, kterým na zahradě můžeme mulčovat, je štěrk nebo kačírek. Mulčování v záhonech i pod stromy Nastýlání nakrátko nasekané trávy v sobě skrývá řadu zásadních výhod. Namulčovaná vrstva hmoty brání vysychání půdy a pomáhá k udržování stálé teploty i za chladnějších nocí.


Prostě a jednoduše, odpojíte motor s řidítky od převodovky a upnete jej na podvozek mulčování. Nepíšu tady o Tajfunu, protože Vari má v prodeji nový. Tráva ze sekačky dělá nejednou těžkou hlavu.


Zejména z většího trávníku je po každém sekání její množství obrovské, a tak si pokaždé lámeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky