pátek 28. června 2019

Škůdci okurek

Pěstitelé okurek by měli být ve střehu neustále. Zvlášť důležitá je správná zálivka a pravidelná sklizeň. V o co lepší kondici rostliny jsou, tím lépe odolávají případným škůdcům a chorobám. Přestože pěstování okurek je poměrně snadné, musíte počítat s celou řadou chorob a škůdců. Dejte si pozor hlavně na svilušky a plíseň okurkovou.


Sviluška chmelová (Tetranychus urticae) Charakteristika.

Jedná se o drobné roztoče velikosti kolem mm, kteří. Preventivně zaléváme okurky ke kořenovému krčku, ne na listy. Většina zahrádkářů pozná základní příznaky poškození plísní okurkovou, kdy na horní straně listů vznikají hranaté, světle zelené až žlutozelené skvrny ohraničené listovými žilkami.


Choroby a škůdci okurek Kateřina Řehořová 19. Pro pěstování okurek jsou vhodné humózní nepříliš těžké půdy (pH - 3) na stanovištích chráněných před větrem. Na listech, které jsou napadené houbu jsou nejprve vidět.


Jako škůdci okurek se projevují až v posledních několika letech. Nejde přitom o nějaký nový druh, ale o běžného škůdce, který se však nyní vyskytuje na okurkách mnohem více, než dříve.

Poškozují sáním vegetační vrcholy a mladé listy, ty se deformují a rostlina silně omezuje růst. Pokud se tyto příznaky objeví ve větším měřítku a již u mladých rostlin. Molice skleníková - škůdci okurek Především na mladých listech rostlin žijí asi milimetr velké molice s bílými křídly a neokřídlené světle žluté larvy. Silně napadené listy okurek jsou potaženy lepivou medovicí, na níž se usidlují saprofitycké černě.


Mšice jsou nejvážnějšími škůdci okurek hlavně proto, že se dokáží v krátkém čase kalamata-ně přemnožit a způsobit žloutnutí a opadávání listů. Nejvýznamnější škůdci okurek a melounů – díl I. Okurka setá je zeleninou, která se v České republice tradičně pěstuje. Proto se zaměříme na ty, které se objevují nejčastěji, a na to, jak proti nim efektivně postupovat. Choroba ,která působí v okurkách největší škody.


K infekci obvykle dochází při vysoké vlh. Vždy se k němu uchýlíte, bez ohledu na to, jaké jsou choroby a škůdci okurek. Předpokládejme, že si všimnete, že na listích je úhlovýmastné skvrny, které pak vysušily a staly se hrdzavě hnědé, pak na postižené oblasti tkáně a úplně zemřely. Pokud nám okurky hořknou, je to obvykle nedostatkem zálivky. A nebo jim prostě jenom nechutná voda - obvykle takhle reagují na studenou chlorovanou vodu z hadice v parném létě.


Dotaz Okurky a rajčata - Dobrý den,Prosím o radu ohledně okurek a rajčat. A listy rajčat se mě divně kroutí a nevím čím to je. Podle intenzity napadení okurek ošetřujeme i proti škůdcům, kterými jsou, stejně jako u rajčat, molice, mšice, ploštice, svilušky a třásněnky.

Stejní škůdci mohou škodit i na paprikách. Pozor na dodržení ochranné lhůty! Nebojte se sběrem okurkyklíčky vzlétnou. Ty jsou škodlivé pro mladé sazenice a semena.


Tak jako v předchozích případech, dobré výsledky ukazují komplexní přístup. Jak udělat sklepy v zemi s vlastními rukama: stavba krok za krokem. Základem zdravých okurek je především prevence.


Proti černé hnilobě a vadnutí okurek je dobré osivo před výsadbou namořit. S vadnutím okurek si poradí například Merpan WG. Okurka a její choroby a škůdci , Virová mozaika okurky (Cucumber mosaic cucumovirus). Jak ale bojovat s chorobami a škůdci ? Koncem května přichází období pro výsadbu sazenic rajčat, okurek a cuket. Jde o velmi náchylné plodiny.


Již na začátku léta se objevují plísně, proti kterým většinou bojujeme chemickými příprav. Vyvazování okurek Aby se vám okurky nepolámaly, je dobré přidat ke každé oporu a přivázat je. I jednotlivé stonky s plody pak můžete vyvazovat, aby plody nebyly položené na zemi nebo na listech okurky, a mohly dobře dozrát a nekazily se.


Denně Vám přinášíme návody, rady, tipy a informace, které se. Antraknóza okurek a bakteriální skvrnitost okurek – patří mezi nejrozšířenější choroby listů plodové zeleniny (okurky, tykve, melouny). Poznáte ji podle výskytu světlých skvrn na listech.


Houba může napadnout i plody. Doporučujeme moření semen a dodržujte čistotu prostředí (skleníku, pařníku apod.). Zajistěte dostatečné větrání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky