úterý 25. června 2019

Zavařená rajčata

V tomto videu vám ukážu hned recepty na zavařování rajčat. Takto upravená rajčata se po otevření dají velmi snadno oloupat a můžete je díky přírodní chuti použít na přípravu čehokoliv, kam rajčata přijdou. Mám je vždy do další sklizně. Všechny tyto vlastnosti si rajčata zachovají i po zavaření a navíc rajčata zbavíte veškerých bakterií!


Drcená rajčata můžete použít celoročně jako základ omáček a jídel, jako je například chilli con carne. Jinak já rajčata uchovávám většinou tak, že celými rajčaty naplním zavařovací sklenici, zavíčkuji a cca půl hodiny zavařuji. To je celé, rajčata si zachovají svoji chuť a vůni a používám je na přípravu rajské omáčky, chuť je jako z čerstvých rajčat. Po nějaké době se rajčata ve sklenicích dostanou k hrdlu a dole bude vrstva tekutiny – nic si z toho nedělejte, je to naprosto normální. Nikdo z nás jistě nedá dopustit na zeleninové saláty, jejichž nedílnou součástí jsou právě také rajčata.


Pečená rajčata , naložená v olivovém oleji, s česnekem a tymiánem. Domácí hovězí ve vlastní šťávě Kuřecí špalíky ve vlastní šťávě. Hovězí plátky ve vlastní šťávě. To pro mě znamenalo vyrazit s velkým košem hned ráno „na klacíky“ do lesa.


Protože u nás na vesnici ctíme tradici, zavařujeme na chalupě zásadně na kamnech na dřevo. Používám je potom mimo sezonu tam, kde bych použila čerstvá nebo rajčata z plechovky. Když dosáhneme požadované hustoty, horké čatní plníme do vypařených skleniček a po jejich uzavření přistoupíme k sterilaci po dobu minut při °C. Pokud máte nadbytek rajčat a chcete si v zavařovacích skleničkách uchovat co nejvíce letní chuti, vyzkoušejte náš recept na pečená rajčata. A protože skleník produkuje nadměrné množství plodů, které nejsme schopni zpracovávat v syrovém stavu, mám dostatek surovin pro přípravu velmi chutné.


Snadný recept na zavařování rajčat v chutném nálevu. Jelikož tento rok jsem měla velikou úrodu cherry rajčat, zkusila jsem je zavařit v tomto stylu a. Sladká rajčátka jsou oblíbená pro svoji vynikající chuť. Další recepty na zpracování rajčat jsou rajčata pečená v troubě. Je to velice chutný způsob, skvělé recepty na zpracování rajčat. V zimě můžeme takto zavařená rajčata využít například na omáčku, polévku, těstoviny i pizzu.


Postačí vám pouze cukr, sůl, ocet, česnek a koření. Základní suroviny a výsledek je neskutečně dobrý. Zelená rajčata naložená v celku, nebo pokrájená na plátky, zavařená. Rajčata se mohou i zamrazit. Jsou dobrá pod maso, na lečo, do polévky.


Papriky s rajčaty smícháme a jen krátce povaříme, dle chuti můžeme dochutit pár stroužky nasekaného česneku nebo přidáme chilli papričku (feferonku), můžeme i trochu osolit, záleží na tom, jak budeme dále papriky s rajčaty při vaření využívat. V zimě tak budete mít pořád trošku léta ve spíži. Cibuli, rajčata , mrkev a celer nakrájíme na větší kousky. Na oleji mírně osmahneme cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu a podusíme asi hodinu. Potom propasírovat přes sítko.


Opět přivést k varu, osolit, osladit. Horké plníme do sklenic, do kterých jsme přidali pár lístků bazalky. Základem počeštěného čatní jsou podušená, namixovaná a přepasírovaná rajčata (i zelená). Do vzniklé hmoty přidejte nastrouhanou cuketu, ovoce – jablka, švestky, meruňky, rozinky, angrešt, cokoliv, co potřebujete spotřebovat.


Přidejte cibuli (přibližně tolik, co jablek), česnek, pálivou papriku nebo feferonku, na kilo rajčat přibližně 2g cukru, 2dcl octa. Zavaříme minut na stupňů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky