úterý 26. února 2019

Řepík lékařský

Konigskraut – královská bylina naznačuje s jakou velkolepou léčivou rostlinou máme co dělat. Roste na slunečných a suchých místech, na okrajích lesů a cest, na mezích a chodnících, na kopcích a svazích, v prosvětlených lesích i na rumištích. Malé žluté kvítky tvoří dlouhé hrozny, podobné divizně (ale na rozdíl od divizny má zcela jiné listy!). Kunhuty, řepíček, konopěnec, starček, starčec, stonček a úrtobník.


Používá se nejen na trávicí a dýchací potíže, ale i na krvácení a rány. V dobách, kdy ještě lidstvo věřilo na čarodějnice , zlé duchy, mágy a skřítky, měl je před kouzly a kletbami chránit právě řepík lékařský.

Pro metabolismus buněk je to doslova poklad. Obsahuje řadu významných látek. Díky nim a jejich osvědčeným kombinacím se dá řepík využívat v širokém spektru blahodárných účinků. Na této stránce jsou použity rámce, prohlížeč je však nepodporuje.


V magii sloužil řepík k ochraně a odvrácení záporných energií, zahánění duchů. V lidovém léčitelství byly řepíkem léčeny střelné rány z muškety a čarodějnictví. Lodyhu má přímou, většinou nevětvenou, drsně chlupatou a listnatou pouze ve spodní části.


LIDOVÉ NÁZVY: Řepíček, konopěnec, starčec, útrobník, bylina královská, celého světa. Má slabě aromatickou vůni, chutná nahořkle a součastně v ústech stahuje.

Od antiky se řepík používal pro své svíravé účinky a velký obsah léčivých látek, zejména tříslovin. Velmi dobře se dá pěstovat na záhonech, nemá rád dusíkaté. V tradičním lidovém léčitelství se řepík.


Pomáhá totiž při zánětlivých procesech v dutině ústní a krku, ale rovněž při žlučníkových obtížích. Doporučuje se také při detoxikaci. Výskyt: řepík lékařský roste v mnoha částech světa. Nalézt jej lze jak v Evropě, tak v Asii, ale rozšířen je rovněž na americkém kontinentu.


Dokáže totiž prosperovat v rozličných podmínkách, tedy např. This feature is not available right now. Jeho rozvětvená lodyha dorůstá do výšky až jednoho metru a po celé délce je pokrytá drobnými chloupky. Na ní jsou kopinaté, bezřapíkaté listy, s hrubě pilovitými okraji.


Z oddenku vyrůstá také růžice jednoduše zpeřených přízemních listů, podlouhle vejčitých a pilovitých. Název Eupatoria prý nese po pontském králi Eupatórovi, který jako první použil této byliny při jaterních chorobách. Bylinka, kterou byste měli mít doma takzvaně pro každý přípa to je řepík lékařský. Jedná se o osvědčenou trvalku rostoucí po celé Evropě, a tak.


Bylina královská, Eupatoria, Hepatitis. Celá rostlina je tmavě zelená s četnými měkkými chlupy. U nás roste roztroušeně až hojně.

Svět Homeopatie, integrovaný portál o homeopatii: Pozdní léto přeje výletům do přírody a na rozkvetlých loukách a mezích můžete najít i žluté. Agrimonia procera Wallr. Tak přesně to je řepík , přesněji řečeno řapík lékařský , jenž uleví od průjmů, bolestí v krku, zánětech horních cest dýchacích nebo zánětů sliznic – a samozřejmě mnoho dalšího.


Podrobnější popis účinků najdete v našem HERBÁŘI. Složení Řepíkové masti Dr. Popova: Vepřové sádlo, včelí vosk, řepík lékařský , heřmánek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky