čtvrtek 21. února 2019

Odrůdy paprik do skleníku

Odrůdy se silnou dužinou jsou vhodné do teplých podmínek, ty slabostěnné zase do těch venkovních. Dále je určitě důležité vybírat podle chuti, můžete vybírat ze sladkých, pálivých nebo ostrých. Dalším faktorem jsou i barvy, jejichž škála je také široká. Stále více oblíbené jsou odrůdy vyšlechtěné u nás, neboť se dobře pěstují v českých podmínkách.


Odrůdy zeleninových paprik se rozdělují ještě na sladké a pálivé. V Evropě se paprikovou velmocí stalo Maďarsko, rozšířené je její pěstování také ve Španělsku.

Otík Fuspokojí i nejnáročnějšího zahrádkáře velmi vzhlednými silnostěnnými, v botanické zralosti červenými plody se silnou šťavnatou stěnou. Přemysl Autor: Archiv ireceptar. Různé odrůdy paprik není problém pěstovat v truhlících na balkóně. Tyto truhlíky musí mít průměr alespoň centimetrů a měly by být dostatečně hluboké.


Záleží hlavně na samotné vzrůstnosti odrůdy. Do každé jamky, kterou vyhloubíte pro sazeničku, není špatné nasypat lopatku kompostu. Dvě rostlinky jsem dala do skleníku a dvě ven, venku bylo paprik nepočítaně (foto) a ve skleníku velká bída. Takže Pálivec už bude jen venku.


Jinak ve skleníku pěstuji ještě Hamík, Sonar a letos nově Elisabete, ty ale venku zkoušet nebudu.

Do Evropy se paprika dostala až při kolumbovských výpravách a ze Španělska se její pěstování rozšiřovalo dále na východ. Paprika typu kápie s tmavě červenými plody. Raná se širším jehlancovitým plodem, vhodná i na zelenou sklizeň, určená pro konzumaci celých plodů, na konzervaci, na pečení a plnění.


Vegetační doba paprik se pohybuje od sto třiceti (rané odrůdy ) do dvou set dnů (pozdní odrůdy ). Blízkost paprik způsobí, že se budou rostliny rychleji hnát nahoru za sluníčkem a vyrostou. Pro semínka paprik se nejvíce hodí moření za sucha, kdy přímo do sáčku s osivem nasypeme práškové mořidlo, pořádně protřepeme a poté celý obsah přesijeme, aby přebytek mořidla neškodil mlaďounkým klíčkům. Mořidlo můžeme aplikovat přímo do výsevního substrátu. Sklízíme především v technické zralosti, kdy je dužnina jejích smetanových plodů velmi šťavnatá. Konzumujeme za syrova nebo používáme na plnění a následnou sterilaci.


Tato odrůda má tu výhodu, že se hodí jak pro rychlení ve foliovníku nebo skleníku, tak také pro pěstování na záhonech či dokonce pro polní výrobu. Sazenice nezapomeňte také velmi důkladně zalít. Zvláštností paprik je barva v technické (sklizňové, konzumní) zralosti, jež je rozdílná od barvy ve zralosti biologické (botanické). Většina odrůd má v sklizňové zralosti různě zelenou barvu, později se objevuje zabarvení typicky odrůdové. Přihnojení obdobné jako u rajčat: jícha z králičího hnoje 2x za měsíc.


Keříky jsem nijak nezaštipoval, ale některé jsem musel zajistit proti vyvracení krátkou tyčkou. Vysazovat do skleníku celý rok. Na jaře, salát, brukev, kapustu a květák.


Sadba rajčat, paprik, okurek.

Na podzim odrůdy salátu, chryzantémy, které zde můžeme ponechat až do jara. Místo ve skleníku je omezené. Volte proto především odrůdy , které jsou výnosné a hlavně pravidelně plodí.


Další výtečná poloraná odrůda do skleníku , v technické zralosti tmavě zelená, v botanické nádherně žlutá. Baňaté, sladké křupavé, velké plody se silnou stěnou. Chutná výborně již v technické zralosti a je docela problém vydržať. Ze 1mlze sklidit 2- 3kg plodů v technické zralosti, 2- 3kg lusků v botanické zralosti.


Má všestranné použití, je vhodná pro přímý konzum i průmyslové zpracování. Semena paprik vysévám do květináče koncem února, rajčata začátkem března. Když mají první pravý list, přesazuji je do kelímků od jogurtů a pod.


Kelímkům nepropichuji dna, ale pak zalévám citlivě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky