středa 27. února 2019

Rakytník řešetlákový zpracování

Posbírané a neporušené plody můžeme do jejich zpracování skladovat na suchém a chladném místě. Pokud plody udržujeme ve zmrzlém stavu, uchovají se. Sazenice rakytník řešetlákový Elizaveta odrůda - kelímek 9x- Adavo Drsné hory, vysoká nadmořská výška a dlouhotrvající zimy. Takové podmínky panují v horách Číny, Ruska a části Evropy, odkud původně pochází nenápadný keř zvaný rakytník.


Vysušené se pak mohou ve sklenici uchovávat pro zpracování na rakytníkový olej. Může vám rakytníkový olej pomoci získ.

K dispozici tak máte i rakytníkové masti, různé potravinové směsi, případně některé nápoje ( čaje , likéry, šťávy apod.). Jejich sběr tedy není vůbec jednoduchý. Nejbezpečnější je větévky rakytníku ostříhat, poté dát do mrazáku a poté sesbírat zmrzlé plody. Pokud nechcete větvičky rakytníku stříhat, můžete použít buď malé nůžky, nebo rakytník sklízet v rukavicích. S těmi můžete větévku protáhnout skrz prsty a tímto způsobem plody sklízet.


Je dvoudomý, proto je nutno pěstovat samčí i samičí rostliny. Na tři samičí rostliny stačí jeden samec. Zatímco pěstování rakytníku komplikované není, u sklizně se můžete pořádně zapotit.

Rostlina má drobné plody s kratičkými stopkami, které hustě obrůstají větvičky s trny. Je tedy jasné, že k plodům se člověk hned tak nedostane. Rakytník: sklizeň je náročná a vyžaduje trpělivost. Mezi ně patří hlavně flavonoidy (rutin, kvercetin nebo kemferol), dále karoteny, lykopen, zeaxantin i jiné látky s antioxidačními účinky.


Jedinečná a pestrá paleta léčivých látek z něj právem činí světový trend pro zdraví. Můžete ho koupit v různých formách nebo zpracovat sami. Domácí zpracování plodů rakytníku pro zdraví. Ideální je vysadit jeden samčí a více samičích, které nám budou plodit. Vzhledem k tomu, že k opylení dochází pomocí.


Právě ony přinesly tomuto vitálnímu keři název citron severu. Obsahují velké množství vitaminů. Není totiž pouze okrasným keřem, který pravidelně vídáte na procházkách či cestách do práce. Jsme rodinná firma zabývající se výrobou a prodejem výrobků z rakytníku řešetlákového.


Mimo rakytníku zpracováváme brusinku, borůvku a další ovoce. Navíc se velmi těžko sbírají její syté oranžové plody – při snaze je utrhnout se vám muže velmi lehce stát, že vám prasknou mezi prsty. Pěstování rakytníku je vhodné i pro úplné začátečníky, neboť jde o rostlinu velmi odolnou, a to i proti dešti, větru a mrazu.


Dosahuje výšky až tří metrů. Zde můžete vidět, jak vypadá rakytník řešetlákový.

Ve svých plodech ukrývá pouze tu nejlepší výživovou hodnotu. Může za to jedinečné složení a vysoká koncentrace prospěšných látek v plodech rakytníku. Rostlina je dvoudomá, což znamená, že samčí a samičí květy jsou na jiném rostlinném jedinci.


Plody můžeme zmrazit, sušit, zavařovat. Výborný je i rakytníkový džem nebo čaj. Bobule lze i lisovat, ze šťávy se připravují např. Kvete drobnými květy, které jsou bílo žluté a objevují se od března do dubna.


Rozložité větve s úzkými, stříbrošedými listy i kůrou se na podzim obalí zářivě oranžovožlutými plody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky