čtvrtek 28. února 2019

Semena kávovníku

Die Wegbereiter für kluges Online-Shopping - jeder Kauf eine gute Entscheidung! Semena musí být čerstvá. Káva totiž velice rychle ztrácí klíčivou schopnost a měsíc staré zrno můžete rovnou vyhodit.


Rovněž musejí mít kolem sebe ochranný obal, tzn. Vypěstujte si kávo doma. Nabízíme Vám semena kávovníku.

Kávovník patří k hojně pěstovaným pokojovým rostlinám. Kávovníku v létě vyhovují teploty 20–°C, bohatá zálivka a je potřeba jej jednou za dva týdny přihnojit. Více informací o pěstování kávovníku se dozvíte zde. Kávovníku nevadí ani ústredné kúrenie bytov, suchý vzduch, či nedostatočné svetlo.


Je to teda veľmi nenáročná izbová rastlina. Výborně se tedy hodí do panelových bytů. Zálivka by měla být vydatná, pozor na přelévání, je dobré vytvořit drenáž.


Můžete udržovat malý keřík, nebo si vypěstovat vzrostlý strom.

Bude-li už moc velký, bez obav jej během jarních měsíců zkraťte o polovinu. Nejvhodnější způsob rozmnožování Kávovníku je právě pomocí semen. Kolébkou je Asie, Afrika, ale i Střední Amerika či Arabský poloostrov nebo Indonésie. Semínka doporučujeme zasadit buď do tzv. Jiffy, nebo do květináčků naplněných normální zahradní zeminou.


Všlechtěný kulativar kávovníku, lépe roste v bytě, dorůstá menší výšky a rychleji plodí vlastní kávová zrna ! Prodáváme jen čerstvá, klíčivá semena, proto nejsou skladem po celý rok. Balení obsahuje semen kávovníku , který si zvládnete vypěstovat i vy doma. Tato usušená a upražená semena jsou známá kávová zrna z obchodů. Mladé rostlinky kávovníku je nutno dostatečně stínit a opatrně, ale dostatečně rosit.


Také se zaléváním je třeba postupovat opatrně. Ujistěte se, že semena pochází z mladých rostlin. Klíčivost kávy je velice ošemetná a stará zrna Vám pravděpodobně nevyklíčí. Pro srovnání lze uvézt, že mladá semena klíčí přibližně měsíce, zatímco ta starší okolo měsíců. Jedná se nízký druh kávovníku , který roste pouze.


Sejte je do květináče, vždy až do jednoho květináče a zahrňte zeminou. Květináč dejte tam, kde je stabilní teplota pohybující se okolo 25–28°C. Až vyklíčí první dva lístky, rozsaďte jednotlivé rostlinky do samostatných květináčů o průměrné velikosti cm.

Sicher durch den Winter. EZ: U kávovníku se neprovádí. Pokud je vrchol příliš vysoký, lze jej kdekoli zaříznout, podroste. Od poloviny listopadu do poloviny ledna by neměl kávovník růst – zakládá květenství.


Před výsevem doporučujeme prostudovat další literaturu. Po vysušení zrna oloupeme a opražíme na pánvi asi min. Ze vzrostlého kávovníku je možné posbírat kg bobů, z tohoto množství jde touto cestou připravit půl kila čerstvé kávy. Touto cestou si může každý vypěstovat kávovník a připravit vlastní domácí praženou kávu.


Nejčastěji seženete semena kávovníku arabského (Coffea arabica), ujistěte se ale, že jsou čerstvá a mají kolem sebe ochranný obal, tzv. Aké živiny kávovníku treba? V tejto dobe hnojte každý týždeň hnojivami s vyšším obsahom dusíka, fosforu a draslíka.


Naučte se s námi vše o pěstování kávovníku nanečisto, doma už pro vás bude hračka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky