čtvrtek 28. února 2019

Kokosova palma jak pestovat

Při pěstování na toto všechno musíme myslet až pak se můžeme těšit z krásné kokosové palmy v našem příbytku. Kokosová palma čili kokosovník (Cocos nucifera), je na pěstování poměrně náročná. Pokud však překoná první roky života, stane se poměrně.


Nejjednodušším a zdaleka nejvhodnějším a nejúspěšnějším způsobem je kokosovou palmu koupit. Při nákupu samozřejmě zkontrolujte, zda je zdravá a silná.

Další možností je vypěstovat palmu z předklíčeného semínka, i to se dá lehce sehnat. Poslední, ale dost složitou možností s ne vždy dobrými výsledky je pokusit se vypěstovat palmu přímo ze zakoupeného kokosového ořechu. Rostlinu zachrání jen rychlá pomoc: substrát důkladně prolít vodou tak, aby přebytečná voda vytekla do misky.


Jakmile se půda dostatečně provlhčí, zbylou vodu z misky vylijte. Pěstování kokosové palmy je v bytě velmi náročné. A často končí uhynutím rostliny. Jak na to, jsme psali zde.

Je totiž obtížné přiblížit se podmínkám, které má palma v tropickém prostředí - dostatek světla, teplo a zvýšená vlhkost vzduchu. První varianta, jak je popsáno níže, kdy lze ořech zakoupit již předklíčeném stavu, je pravděpodobně nejslibnější možnost. Obecně lze říci, že je také možné, abyste si kultivaci nebo vyklíčení kokosu provedli sami. S jistým citem a „zahradnickým uměním“ můžete být při klíčení úspěšní.


Hnojení je jen jedním z požadavků palem, důležité je i osvětlení, teplota, zálivka, vlhkost vzduchu a vůbec pravidelná péče o tyto exotické rostliny. Palmy a jejich pěstování. Táto palma (Cocos nucifera) pestovaná doma môže dorásť až 3m podľa podmienok.


Každý rok vyrastie asi o desať centimetrov a vytvorí nový pár listov. Může se vám ale podařit udržovat kokosovník, ale je to velmi náročné. Oni ví jak se o danou skupinou rostlin starat, kdy zalévat, kdy hnojit, kdy sklidit do skladu ale to je vše. Nějaké latinské názvy, původ rostlin a širší okruh pěstování jde mimo nich.


Areca, palma betelová se hojně prodává, ale je náročná na celoročně vysokou teplotu, nikdy nesmí klesnout pod °C a vysokou vzdušnou vlhkost, v interiéru velmi často strádá. Teplomilná a světlomilná, náročná na vysokou vzdušnou vlhkost je palma kokosová. Tescu nádhernou, kokosovou palmu. Nikdy jsem ji neměla, a chtěla bych se zeptat.


Přes léto je tedy ideální dát palmu ven do zahrady nebo na balkón.

Musíme ji však opatrně zvykat na přímé slunce, které je dosti ostré a mohlo by poškodit listy. Problémy datlovníku nedělá ani suchý vzduch. Vadí jej,ak je blízko okna v blízkosti radiátota. Kokosovník ořechoplodý je palma z čeledí arekovitých, původem pravděpodobně z jihovýchodní Asie, pěstovaná v tropických oblastech na březích moří a velkých řek. Způsobů jak docílit klíčení je mnoho a tak uvedu jeden z nich: semeno necháte den máčet v horké vodě(ne vařící!!) a poté zasadíte do květináče s pískem a odspodu vyhříváte.


Velmi jim ale nevyhovuje premokrenahlina. Nejlepci a nejjistejsi metoda jenechat vodu kvetinacem proteci. Pak mate skoro jistotu, ze to bude akorat. Osobne mamale vyzkouseno, ze to nutne neni nikdy, pokud mate dobrou hlinu, pravidelnezalevate a pokud je palma v teple ale ve stinu.


Více se dozvíte v tomto videu. Washingtonie (Washingtonia) je rod palem. Jsou jednoduché na pěstování, ale zároveň exoticky krásné a vznešené.


Pokud váš cykas neroste tak jak byste si přáli, pokuste se napravit tato pravidla: 1. Deutschlands größter Preisvergleich mit über 53.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky