středa 27. února 2019

Rozmarýn pěstování

Jako bonus přidám navrch výborný recept z rozmarýnu. Z rostliny se používají jehličkovité listy, a to čerstvé i sušené. Na našem území má pěstování rozmarýnu velmi dlouhou tradici. Není divu, vždyť se užívá při slavnostních příležitostech i během přípravy mnoha typů pokrmů a vůbec nezáleží na tom, že jde původně o bylinku z teplého středomoří. Vonný vynikající rozmarýn je úžasná bylinka k pěstování, ať už uvnitř nebo venku na vaší zahradě.


Obecně není těžké rozmarýn pěstovat, a jakmile zakoření, bude tento trvalkový dřevitý keř léta vzkvétat.

Pěstování rozmarýnu doma v květináči. Nesnáší přemokření, které je častou příčinou úhynu rostlinky. Záleží na druhu i vaší představě. Můžete ho pěstovat jako keřík nebo stromek tvarovaný například do pyramidy.


Rozmarýn je jedna z bylinek, bez které se neobejdete. Lze z něj také poměrně snadno a rychle vytvořit krásnou bonsaj, neboť brzo jeho kmínek rozpraská a zvrásní, což navodí iluzi vyššího stáří. Ke svému pěstování potřebuje slunné stanoviště , lehkou písčitou a dobře propustnou půdu.


Semena rozmarýnu je vhodné vyset v březnu a udržovat teplotu 20°C. Jako koření i léčivka se využívají tuhé, úzké, téměř jehlicovité lístky na povrchu tmavě zelené, na rubu bílé.

Při pěstování rozmarýnu byste se měli řídit těmito radami. Umístěte ho v květináči tam, kde je nejvíce světla a kde není na přímém průvanu. Pochází ze Středomoří, kde běžně roste v přírodě. V každé domácnosti by nebylo na škodu mít, mezi pokojovými rostlinami, jeden keřík rozmarýnu.


Není to jen rostlina známá svým nezaměnitelným aroma, avšak i rozmarýn a jeho léčivé účinky jsou v lidové medicíně využívány sice v menší míře vnitřně, oblíbenější je ale jeho zevní užití. Hrozí mu jednak vymrznutí při velkých mrazech, jednak uhnití od přílišné zimní vlhkosti. Jedná se o stále zelený polokeř, který může. Důsledně vyžaduje lehčí a dobře propustné půdy, přidáváme do substrátu písek nebo perlit (osvědčil se i profesionální substrát pro skalničky).


Nezbytná je dobrá drenáž z keramzitu, výbornou novou možností je lávová drť. Připravit si z této rostlinky můžete i rozmarýnový olej. Využití má také v kosmetice.


Vyrábí se z něj mýdla, šampóny, pleťové a ústní vody. V neposlední řadě rozmarýn, dobře funguje odpuzovač hmyzu. Ke svému úspěšnému pěstování potřebuje slunné stanoviště a lehkou, písčitou a dobře propustnou půdu.


Nejhorším nepřítelem rozmarýnu je chladno. Květy dostaly svou barvu světle modré barvy, když položila šátek na rozmarýnový keř poté, co ho umyla. Mírné zimy sice pod důkladnou přikrývku přežít může, ale zaručit její mnohaleté prospívání nelze.


Jeho velkým plus je podpora trávení a také to, že omezuje nadýmání.

Tato keřovitá rostlina se pěstuje nejen kvůli tomu, že je výborným kořením, ale i kvůli tomu, že příznivě působí na lidské zdraví. Stanoviště by mělo být teplé a slunečné. Zrovna včera jsem viděla u známých v bytě krásný rozmarýn. Já mám tentýž problém v zimě. Oni ho mají celou zimu v bytě na okenním parapetu nad topením.


Je veliký, košatý a celou zimu jim kvetl. Udělám to letos taky tak. Všem obecně říkáme rozmarýn lékařský, ale poddruhy jsou například rozmarýn korsický, rozmarýn francouzský apod. Chladnější podmínky spojené. Prospívá mu slunné, světlé a teplé stanoviště.


Jediné, co po nás bude rozmarýn požadovat, je slunné stanoviště. Tedy při výsadbě venku musíme hlídat, aby mu nic nestínilo. A budeme-li ho pěstovat. Pokud jej pěstujete v zemi a na zimu jej chcete přemístit, dejte si pozor na zmrzlou zem. Také mi párkrát rozmarýn v minulosti uhynul přes zimu, než jsem se ho naučil pěstovat.


Mínré zimy sice pod sněhem přežít může, ale zaručit to nelze. Lepší je pěstovat jej v nádobách na bezmrazém místě. Proto není divu, že již ve starověku ho lidé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky