středa 27. února 2019

Česnek paličák sklizeň

Při správné sklizni a vhodném skladování můžete některé odrůdy skladovat až téměř do další sklizně. Poradíme vám nejen, kdy a jak česnek sklízet, ale také jak ho správně sušit a skladovat. Záleží na odrůdě a průběhu vegetace (dozrává za – týdnů po výsadbě).


Je to u něj velmi podobné jako u cibule. Pokud nevíte, kdy sklízet česnek paličák , jste na správném místě. Pokusíme se vám poradit a přiblížit všechno poněkud více.

Velmi důležitou roli hraje především maximální péče o rostliny a také zastřihávání česneku. Na vše se podíváme podrobně a zastřihávání si ukážeme i na podrobném videu, které jsme pro vás natočili. Pokud ji propásneme, cibule se nám v zemi rozpadne na jednotlivé stroužky, takový česnek se i špatně skladuje. Nepaličáky sklízíme , jakmile nať začne žloutnout a polehávat.


Paličáky sklízíme , když listy začnou žloutnout a stočený konec stvolu se narovná. Bjetin ( Paličák ) – raná odrůda, Bjetin je nejranější odrůda paličáku – sklizeň v prvních dnech července – velmi vhodná pro sklizeň na zeleno. Sklizeň nazeleno je vlastně předčasná sklizeň česneku, který není určen k dlouhodobému skladování.


K tomuto účelu je z českého sortimentu nejvhodnější odrůda Bjetin, která je nejranější a sklízet a prodávat nazeleno se dá už v první polovině června.

Z nepaličáků se pro sklizeň nazeleno hodí např. Od konce první dekády června je možná sklizeň čerstvých cibulí. Suchý česnek se běžně skladuje do dubna.


Jistým nedostatkem této odrůdy je fyziologická porucha, která se v něk. Poloraný ozimý paličák , sklizeň kolem 20. Cibule jsou velké, pevné, krásně fialově zbarvené. Obsahuje 12–stroužků (nejvyšší množitelský koeficient z českých paličáků).


Nevadí mírně opožděná sklizeň. Unsubscribe from Alena Mihulková? Paličák je česnek , jehož název se odvozuje od květního stvolu, jenž odrůdy z této skupiny tvoří.


Při pěstování pro běžnou rodinnou spotřebu sklidíte česnek snadno vytahováním rostlin,. V květenství paličáků jsou kromě květů i pacibulky, jimiž se česnek může rozmnožovat. Chuťově je velmi ostrý, skladovat se dá v dobrých podmínkách až do června.


Velmi výnosná a spolehlivá odrůda oblíbená i velkopěstiteli. Do vyrýpávání ze země se pusťte, když bude mít paličák jen několik dužnatých listů. U nepaličáku platí obdobná poučka jako u cibule, když začne nať lehat na záhony.


Dobre načasování je důležité, protože pozdě sklizený česnek se brzo začně rozpadat na jednotlivé stroužky.

Není skladem - expedice září. Sadbový česnek ZÁHORSKÝ II - ks - nepa. Raný širokolistý nepaličák pro podzimní výsadbu, s. Ozimý paličák Havran k podzimní výsadbě, patří k nejžádanějším českým odrůdám. Chuť je velmi ostrá, stroužky jsou velké velikosti a snadno se loupou. K sadbě dostanete i brožuru o pěstování česneku.


Paličák Stanik má fialovou kresbu, sází se na podzim, sklízí se okolo 25. Kulovité, pravidelné cibule tvoří v průměru stroužků příjemné ostré chuti. Listy odrůdy Stanik jsou tmavě zelené, vzpřímené.


Jde o velmi výnosnou odrůdu, která má skladovatelnost do května. Pokud se česnek namoří, lze jej sázet z jakéhokoliv zdroje. Sázet konzumní česnek je vždy riskantní.


Jeho zdravotní stav nikdo nezaručuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky