středa 20. února 2019

Domácí přípravek na mšice

Na louce najdeme rostlinu řeřišnici luční, které se lidově říká slepička. Kytici, kterou natrháme, trochu posekáme a necháme vylouhovat v pěti listrech vody na slunci celý den a noc. Ráno nezředěným nálevem potíráme štětcem shluky mšic krvavých, vyskytujících se převážně na jabloních. Nejdřív se jich objeví pár, kterých si možná ani nevšimneme a najednou máme obsypané všechny květinky, které nejenže vypadají ošklivě, ale navíc velmi rychle začínají chřadnout.


Postřik z vajglů: Nikotin má na mšice i jiné škůdce toxické účinky.

Pokud je vaše domácnost aspoň zčásti kuřácká, nevyhazujte cigaretové nedopalky do koše. Vyrobte si jednoduchý postřik tak, že ve vodě vyvaříte vajgly. Postřik pak pomocí rozprašovače nanášejte na rostliny i spodní strany listů, dokud se mšic nezbavíte.


Rostliny mohou být na první pohled zdravé, ale škůdci se mohou skrývat pod záhyby listů. Ať už se jedná o svilušky, molice, mšice , třásněnky nebo červce, vše je to savý hmyz, který z rostlin saje buněčnou šťávu. Následkem toho rostlinám schnou listy a může uhynout i rostlina celá.


Ocet, olej, saponát: skvělý domácí přípravek proti škůdcům u kytek. Mšice nás dokážou pěkně potrápit.

Chemické postřiky zeleniny a ovoce nejsou vhodné, budeme raději mšice. Domácí přípravek na mšice nezafungoval? Využijte komerční řešení Využijte komerční řešení Alternativou vůči rostlinám šetrnějšímu hubení mšic bez chemie mohou být přípravky dostupné volně v prodeji, které zakoupíte v každém zahradnictví. Jako ochrana před mšicemi slouží levandule.


Nejprve se jich na listech či květech objeví pár, ale za chvilku jsou rostliny mšicemi doslova obalené. Máte dvě možnosti, jak se jich zbavit. Buď si v obchodě koupíte speciální chemický přípravek, nebo si hubící koktejl vyrobíte doma. Ninja je určen na mšice i molice, na zeleninu i okrasné rostliny. Nepostradatelným pomocníkem na zahradě jsou lepové desky, které jsou pokryty nevysychavým lepidlem.


Ty vám nejen určí identifikaci škůdce, ale jsou i prevencí a ochranou. Jak na mšice bez chemie. Nejdůležitější jsou preventivní opatření: Objevíte-li tedy napadenou rostlinu, nejlépe ji odstraňte ze zahrady dříve, než se mšice rozšíří všude.


Navíc se velmi rychle rozmnožují. Vylučují sladkou lepkavou tekutinu, zvanou medovice, která se hromadí na lodyhách a listech rostlin. Některé mají lysé tělo, některé jsou chlupaté. Nějčastěji jsou zelené barvy, dále černé, hnědé, bílé, červené či oranžové, existují i dvoubarevné mšice.


Jedná se o přírodní přípravek založený na bázi extraktu ze skořicového oleje.

Přípravek je jedinečný v jeho silných přírodních účincích na rostliny. Je určen také pro ekologické pěstování (má certifikát pro ekologické zemědělství). Každopádně nějaký systémový preparát, který dosáhne i na mšice schované ve stočených listech, kam se dotykový přípravek nedostane. Nicméně letošní výskyt mšic, alespoň u nás, není nijak kalamitní, takže stříkat nepovažuji zatím za nutné.


Na zahradě nebo na louce si natrháme cca kg kopřiv. Necháme louhovat v kyblíku alespoň hodin, a to v cca litrech vody. Lze použít i kopřivy sušené, účinek bude stejný. Chrysanthemum coccineum. Bezkřídlé samice jsou velké maximálně dva milimetry.


Mýdlový postřik je ideální na pokojové a okrasné rostliny, na bylinách a zelenině by se mohla chuť mýdla ve výsledku projevit. Podívejte se na našich sedm ra jak zatočit s otravným. Poradíme vám, jak na mšice bez chemie. Než sáhnete po pesticidech a insekticidech, vyzkoušejte. Parazitické vosičky vkládají do kukly mšic vajíčka.


Z nich se vylíhnou larvy, které kuklu vyjedí. Na mšice platí Aphidius Alemani na molice Encarsia formosa. Jedna malá vosička za život naklade až 3vajíček. Pak už je potřeba vzít na pomoc chemii.


Biologicky šetrné jsou například Natura Roc Effect nebo Biool. Na obalu se dočtete, zda se chemie hodí i pro domácí ošetření. Do květináčů také přidejte žluté lepkavé desky (seženete je běžně v hobby marketech), které mšice přilákají a nalepí se na ně. Působí kontaktně na savé škůdce (mšice, molice, třásněnky, svilušky i červce a puklice), ale účinkuje také protipožerově – rostlinky jednoduše škůdcům nechutnají. Zároveň však aplikací neohrožujeme žádné užitečné organismy, jako jsou včely nebo slunéčka sedmitečná, domácí zvířata a především ani lidské zdraví.


Vytvořeno na Eshop-rychle. Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky