středa 20. února 2019

Máta peprná využití

Máta má využití v léčitelství, kosmetice i kuchyni. V kuchyni se používá k pečenému a grilovanému masu, do omáček, mariná sladkých pokrmů a salátových zálivek. Nezastupitelná je také v kubánském nápoji Mojito.


Květy máty mají růžovo-fialovou barvu. U nás ji najdete například na březích nebo v příkopech.

Snadno si ji pěstujete i doma - přečtěte si, jak na to. Látky, které máta peprná obsahuje, mohou významně ovlivňovat trávící soustavu člověka. Dokážou totiž pomáhat při křečích, zánětech, nechutenství i nevolnosti a navíc umí zklidnit podrážděný žaludek, vše ale postupně. Máta peprná a její výhody pro zdraví.


Mísa plná máty vyložená vedle pokladny oblíbené pizzerie, má svůj účel. Velké využití nachází při přípravě nápojů. Bylinka příjemně zakončí jídlo a alespoň na chvíli osvěží dech.

Kvete od července do září. Nejlepší je volit dobře provzdušněnou půdu bohatou na živiny. Rostlině nesvědčí chlad a je potřeba ji pravidelně zavlažovat. Máta vodní se používá podobně jako máta peprná, jen její účinek je menší.


Výhodou je, že neobsahuje mentol, a proto ji lidé s citlivým žaludkem lépe snášejí. Nicméně pozor na délku užívání. Obsahuje oleje, zejména mentol a menton, které uvolňují hladké svaly trávicí soustavy a potlačují křeče.


Může se používat nejen zevně, ale i vnitřně. Nesmíme zapomenout na bohaté využití máty v kuchyni. V kuchyni mátu dělíme zhruba na dvě skupiny, a to na mátu klasnatou a na mátu peprnou.


V letních parních dnech se vám bude určitě hodit osvěžující nápoj mojito, ve kterém nesmí máta v žádném případě chybět. Za svoje široké využití v léčitelství máta peprná nejspíš vděčí hlavně silici a jiným významným a potřebným látkám, které obsahuje. Pomáhá při poruchách trávícího traktu, hovoříme zde třeba o nadýmání, křečích, či k. Její lodyha je pokryta roztroušenými chlupy, hlavně na svých čtyřech hranách.


Listy má podlouhlé až kopinaté.

Okraje listů jsou ostře pilovité. Barvu mají na líci tmavězelenou, na rubu světlejší, někdy jsou na rubu i načervenalé. Zvyšuje zdravou žaludeční sekreci, uvolňuje střeva, mírní křeče, usazuje žaludek a zmírňuje plynatost a pálení žáhy.


Působí proti zvracení při nevolnosti. Třísloviny v ní obsažené účinkují rovněž preventivně proti chorobám žaludku, žlučníku a střev. Představte si, že máta peprná vznikla zkřížením máty vodní a máty klasnaté. Občas dochází k záměně máty s jinými kříženci, kteří se u nás často vyskytují, či s druhy stejného rodu. Máta se také používá například do cukrovinek, ale její využití je mnohem širší, ať už v kuchyni, lidovém léčitelství nebo kosmetice.


Běžně se pěstuje na zahradách, ale i průmyslově. Pěstuje se pro svůj obsah mentholu, flavonoidů a dalších zdraví prospěšných složek, dohromady jich je cca čtyřicet. Máta je další oblíbená bylinka pěstovaná na zahradách. V aromaterapii se pojí s výrazem “silice vize”. Zkuste teď takový experiment společně se mnou.


A teď si představte, že v rukou držíte mátu. Lehce ji rozemněte v prstech a přivoňte si. Popis a způsob pěstování máty.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky