pátek 22. února 2019

Kakost smrdutý

Rozmnožuje se pouze generativně semeny. Lidově je nazývána též čapí nůsek, čapina, kyčník nebo jako ostatní druhy tohoto rodu stinkovo koření a muškát. Vzhledem k úbytku léčivých látek při sušení je však lepší užívat čerstvého kakostu.


KAKOST SMRDUTÝ (Geranium robertianum), slov. LIDOVÉ NÁZVY: Čapí nůsek, čapina, býčník, milost boží, čapí zobák, čápky, hrabice.

Ačkoli tato rostlina nepříjemně zapáchá, má své místo mezi lékařskými bylinami. Vědecké jméno kakostu znamená v překladu „jestřáb“, což je. I přesto má však v kategorii léčivých bylinek velmi významné místo.


Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. Kvete od května až do října. Populární se stávají i druhy stínomilné, těch se využívá jako půdokryvných pro vytvoření uzavřeného porostu pod korunami stromů, např. Můžeme ho přidat i do čajů proti kašli, na uvolnění hlenů, při dně a revmatismu.


Přehledně tříděný atlas běžných i vzácných rostlin, ilustrovaný originálními kresbami malíře Květoslava Híska.

Jako bonus hry Pexeso a Uhodni rostlinu. V čajích proti průjmu ho najdeme spolu s borůvkou, mochnou nebo dubovou kůrou. Bohužel však jen málokdo tuší, že kromě okrasné funkce má především velký význam v oblasti zdraví, přičemž o jeho účincích se vědělo ještě ve starověkém Řecku.


Rovněž se nať kakostu využívá jako močopudný prostředek, k rozpouštění močových kamenů a proti bolestem močového měchýře. Daří se jí ve vlhčích půdách listnatých, jehličnatých nebo smíšených lesů. Ojedinělě jsou celé bílé.


Oboupohavé, pětičetné květy vyrůstají v paždí listů. Semeník uzrává v zobancovitý plod. V lidovém léčitelství se užíval v čajové směsi na podporu plodnosti obou partnerů.


Dnes se využívá hlavně pro. To je však jediná špatná vlastnost této jinak pěkné a milé bylinky. Její léčivé účinky lidé využívají již po staletí. Užívá se kvetoucí nať ve formě nálevu.


Působí svíravě, močopudně, má desinfekční a slabé antibiotické účinky, mírně uklidňuje. Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a. Rostlina se vyznačuje korunou růžové barvy.

Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a. Holky můžete mi některá poradit? Tradiční, lidové využití Díky obsahu tříslovin byl této bylině přisuzován svíravý ( adstringentní ) a protizánětlivý ( antiflogistický ) účinek, čehož se využívalo při zánětech dásní , dutiny ústní, jícnu nebo žaludku , při průjmech a zevně na hnisavé ( špatně se hojící ) rány na kůži. Patří do čeledi kakostovitých, má korunu fialové barvy a daří se jí dobře hlavně na vlhkých a stinných místech. Osiva a semínka) Hodnocení produktu:. Roste velmi hojně v lesích, na sutích a zdech od nížin do hor.


Výskyt: Hojně roste ve stinných a polostinných listnatých i jehličnatých lesích, na vlhkých stinných sutích, v roklích, lesních příkopech, v parcích, dvorech, na hromadách štěrku, rumištích, preferuje půdy vlhké, na živiny bohaté, dusíkaté, humózní, hlinité i kamenité. Geranium robertianum ( kakost smrdutý ) je jednoletá nebo dvouletá rostlina z čeledi Geraniaceae. Kakost Smrdutý , in Czech Rep.


Geranium robertianum Jednoletá až víceletá rostlina, léčivka Sazenice zakořeněná v nádobě, vegetativně množená Popis: Jednoletá nebo ozimá bylina.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky