čtvrtek 28. února 2019

Postřik na svilušky

Dospělé svilušky jsou asi mm velké a mají čtyři páry nohou. Pohybují se pomalu a na spodní straně listů tvoří husté pavučinky. Svilušky jsou velké až milimetrů.


Následkem sání svilušek jsou listy drobně skvrnité. Na napadených rostlinách se na spodní straně listů a vrcholech výhonů objeví jemné pavučiny.

Silněji napadené listy postupně hnědnou a předčasně zasychají. Pokud si na listech povšimnete žlutých skvrn, které se postupně slévají, a na spodní straně listů jsou. Svědčí jim hlavně suché a teplé počasí. Na dospělce působí nepřímo, nehubí je, ale sterilizuje.


Zasažené svilušky tak kladou sterilní vajíčka, ze kterých se již nelíhne další generace. Další domácí postřik na svilušky si můžete vyrobit z heřmánku. Přecezený odvar potom zřeďte v poměru 1:a stříkejte na rostlinu každé až dny po dobu tří týdnů.

Mají osm nohou a mohou být červené, černé, hnědé nebo světle zelené. Napadají spodní stranu listů. Existují také insekticidy na bázi bakterií a virů. Mezi nejčastěji používané Insekticidy , které naleznete také v našem obchodě, jsou především postřiky proti mandelince bramborové, proti mšicím. Polyfágní ro některé druhy jsou častější na některých rodech rostlin.


Pavučinky svilušky chmelové. Dravý roztoč Phytoseiulus persimilis je velmi účinný predátor, který na svilušky spolehlivě zabírá. Efektivní bývají postřiky na olejové bázi, ovšem takový postřik doporučujeme. Roztokem postříkejte rostliny a po několika dnech postup opakujte.


Heřmánkový odvar až lžic. Rostliny mohou být na první pohled zdravé, ale škůdci se mohou skrývat pod záhyby listů. Ať už se jedná o svilušky , molice, mšice, třásněnky nebo červce, vše je to savý hmyz, který z rostlin saje buněčnou šťávu. Na trhu je celá řada netoxických prostředků na přírodní bázi, které zahubí svilušky, ale rostlině neublíží: Na bázi látky zvané pyrethrum. Jde o přírodní pestici vyráběný z výtažků rostliny, blízce příbuzné chryzantémě.


Mšice, molice a svilušky patří mezi nejznámější škůdce ohrožující okrasné i zeleninové záhony na našich zahradách, stejně tak jako úrodu na ovocných stromech a keřích.

Poradíme vám, jak rozpoznat projevy napadení těmito škůdci a jak se proti nim účinně bránit. Třásněnky dostaly své jméno kvůli dlouhým třásním na koncích svých úzkých kříd. Rzivé skvrnky na palmových listech.


Hostitel se snaží vytvářet nové listy, které jsou okamžitě napadány. Hnědnoucí květní oplátky, deformované květy, barevné změny květu, poškozená, zasychající nebo se neotevírající poupata, usychající květy, tečky po sání na plátcích. This feature is not available right now. Vše důkladně protřepejte a postižené místo pravidelně stříkejte. Není divu, že se jich obává většina zahrádkářů a milovníků rostlin.


Dokážou zničit celou úrodu, zahubit všechny pokojové rostliny. Pro postřik proti sviluškám a třásněnkám se doporučuje přípravek Vertimec EC. Kontaktně znamená, že účinná látka funguje jen v místě dopadu účinné látky na list. Translaminární účinnost znamená, že účinnost přípravku po dopadu na jednu stranu listu se přenáší i na druhou stranu listu.


Otázka jak zničit puklice na květinách je poměrně často diskutovaná. Devastují vám keře a květiny nenasytné mšice a svilušky ? Zapomeňte při tom na kupovanou chemii a zkuste osvědčené metody našich babiček. Na dřevinách je základem jarní ošetření přípravky na bázi oleje. Během vegetace je na venkovních plochách lepší volit přípravky na bázi přírodních látek. V uzavřených prostorách se vyplatí postřik razantnějším insekticidem s dlouhodobým účinkem, např.


Asi půl kila kopřiv naložte do pěti litrů vody a louhujte celý den. Tento postřik se nehodí na cibuli nebo luštěniny, kterým by ublížil. Postřik z kopřiv je jedním z nejúčinnějších.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky