pondělí 25. února 2019

Měsíček lékařský pěstování

Měsíček pochází pravděpodobně ze Středozemí. Nyní se hojně pěstuje jako okrasná a léčivá bylina na všech kontinentech. Nízké odrůdy měsíčku lékařského se na zahradě hodí do pestrých květinových záhonů.


Vysoké odrůdy jsou vhodné také k řezu, ve váze vydrží svěží asi jeden týden. Pěstování měsíčku lékařského.

U nás se pěstuje hlavně na zahradách. Pro pěstování měsíčku lékařského. Tato letnička vyžaduje slunné a prostorné místo, ale pokvete i ve stínu. Vyhovuje jí většina půd (nejlepší je vápenitá), ale ne příliš promáčená.


Mnohdy je ani vysévat nemusíme, hospodaří si na zahradě samy. Jedná se v podstatě o skoro nejstarší rostlinu svého druhu. Její výška se pohybuje kolem cm.

Postupným výsevem získáváme rostliny po celé léto. Je to jednoletá rostlina, která krásně kvete od června do podzimu. Podporuje činnost krevního oběhu, má příznivý vliv na funkci jater a žlučníku, urychluje hojení ran, pomáhá při žaludečních a střevních problémech, osvědčil se i při léčbě bércových vředů a mykóze nohou.


Aby měsíček nenasazoval květy příliš pozdě, vysejeme jej již v dubnu. Sběr se provádí za slunečného počasí, protože tehdy jsou jeho léčivé účinky větší. V České republice rovněž našel své.


Popis a způsob pěstování měsíčku. Nejvyšší výnosy dává na hlubokých humózních půdách dostatečně zásobených živinami a spodní vláhou. MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ (Calendula officinalis), slov. Sklízí se buď květenství. Do pěstování této letničky můžeme začít i jako naprostý zahradník.


Díky svým barevným odstínům se hodí na každý záhon. Bazalka patří mezi jednoleté byliny. Je vhodná jako rostlina do truhlíku, hodí se i pro pěstování na záhoně, a to na slunném místě.


Vzhledem k jeho pikantní a nahořklé chuti, stejně jako barvě je jím někdy nahrazován šafrán, tedy koření, které patří k nejdražším na světě. Z jeho květů – úborů a mladých listů se vyrábí hojivé masti, tinktury, mýdla, krémy, oleje i šampony.

V kuchyni je využíván jako koření nebo do čajů. Jednou z nich je i měsíček zahradní nebo lékařský. Jeho pěstování je tak jednoduché! A jeho účinky tolik blahodárné! A nejen pro lidské tělo, využijeme ho i jinak.


Nádherná květina do okrasné zahrady. Nejznámější účinnou látkou je calendula-sapogenin, ale v květech jsou obsaženy také saponiny , glykosidy, silice, karotenoidy, xanthofyly, hořčiny a slizové látky. Vypěstovat ho můžete velmi. Záhon pro měsíčky Rostlinky měsíčku s tuhými osrstěnými stonky, svěže zelenými lístky a žhavě žluto-oranžovými květy můžete bez větších.


Arniku můžeme vnitřně užívat jen pod lékařským dohledem, protože čaj může způsobit u lidí s nemocným srdcem více škody než užitku. Naproti tomu měsíček můžeme pít, protože je celkem neškodný. Její lodyha se rozvětvuje, stonek je lemován podlouhlými listy a. PĚSTOVÁNÍ : Existuje více odrů liší se barvou květů (oranžové, žluté, s tmavším středem) nebo výškou rostliny.


Vhodnou kombinací všech složek je dosaženo, že měsíček lékařský můžete ve své domácí lékárničce využívat téměř bez omezení, má totiž výrazné terapeutické účinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky