středa 9. září 2020

Jakou travní směs

Správně zvolená travní směs je základem pro úspěšné založení okrasného trávníku, jeho vitalitu, pěkný a zdravý vzhled a jeho následnou snadnou údržbu. Okrasný trávník na zahradě můžete založit výsevem nebo koupit hotový trávník a položit travní pásy. S výběrem vhodné travní směsi vám poradí váš zahradník či vyškolený personál v zahradním centru. Na balení travní směsi by mělo být uvedeno složení jednotlivých druhů rostlin a záruční doba osiva, která garantuje schopnost semen vyklíčit.


Jakou zvolit správnou travní směs? Jedná se vždy o směsi, které jsou namíchány z takových odrůd trav, které svojí charakteristikou a spolurůstem vytvoří výsledný travní koberec plnící předem stanovenou funkci. Jak správně vybrat travní směs ? Aneb několik tipů a rad společnosti AROS-osiva jak se správně orientovat při výběru travních směsí. Dobrý den, chtěl bych založit nový trávník na zahradě u rodinného domu, ale je pro mě poměrně dost složité vybrat správnou směs. Hotové travní směsi kupujte od renomovaného výrobce, ne na trhu navážené osivo v sáčcích bez označení druhu – místo nízkého trávníku pro rekreaci byste na zahradě mohli mít krmnou luční směs.


Osivo si také můžete nechat namíchat přímo u firem, jež se zakládáním trávníků zabývají. Vybral jsem firmu Aros a přímo od výrobce jsem dostal doporučení na Travní směs hřištní III. Prosim o skusenosti, pre aku travnu zmes ste sa rozhodli?


U nas pojde o travnik, kde bude behat pes, deti. Nevadi mi občas i ďatelina či. Tato směs je vhodná pro plochy, na které se přes den slunce dlouho neusměje. Směs je složena jen z druhů trav, které nepotřebují k vegetování mnoho slunečního světla a přesto vypadají svěže a není odlišná ani schopnost regenerace.


Hnojivo mělce vpravíme do země a povrch lehce utužíme válcem, abychom zamezili tvoření hlubokých stop při chůzi po pozemku. Zvolte si vhodnou kvalitní travní směs, kterou budete pravidelně, aspoň jednou ročně trávník dosívat. Pro anglický trávník volte směsi , které obsahují více než podíl travních druhů jako jsou kostřavy červené výběžkaté, kostřavy červené krátce výběžkaté, kostřavy červené trsnaté a kostřavy ovčí. Pokud jste sportovní fanatici, můžete si dnes už bez problémů koupit travní směs , kterou najdete třeba na fotbalových stadiónech včetně top klubů z celého světa. Například travní směsi Green Park od nizozemského výrobce Barenbrug mají na stadiónech Manchester Unite AC Milán nebo Ajax Amsterdam.


Kritériem kvalitní travní směsi je procentní zastoupení jednotlivýcht travních druhů a použitých odrůd. Vhodná trávní směs je základem každé rajské zahrady Travní směsi z hobby marketů úspěch většinou nezaručí. Golfové, hřišťové nebo rekreační travní směsi musí obsahovat přesné složení a musí odpovídat tomu, jakou následnou péči chcete trávníku věnovat.


Nejdříve si ujasníme, k jakému účelu bude budoucí trávník sloužit – zda ke sportu, okrase nebo rekreaci. Dále je potřeba vědět, zda se jedná o slunné nebo stinné stanoviště a zda je půda kyselá nebo zásaditá. Podle toho zakoupíme travní směs.


Obecně platí, že kg travní směsi stačí na metrů čtverečních. Spíše jílovitější půda(původně pole). SPORTOVNÍ SMĚSI - Odolná směs pro sportovní účely, snáší větší sešlapání, vhodná do extrémně zatěžovaných stanovišť. Rychlá regenerace po poškození.


Travní směs Regenerace Special kg Expressmaster kg Složení travních směsí se může v průběhu roku měnit v závislosti dostupnosti travních odrůd na trhu. Každá má svoje charakteristické složení pro určitý typ trávníku, ve kterém převládají dominantní vlastnosti zastoupených druhů trav. Máme tam na jednom kusu i parkovou směs (spletli jsme pytle při dosévání) a ta je hrozně málo odolná proti přeschnutí, trávník totiž nezaléváme. Dali jsme do ní jetel a ten zůstane i za nejhoršího sucha pořád v pohodě, tráva kolem něj je ale úplně proschlá. Travní druhy, které použijete, by měly vytvářet intenzivní a jednolitou barvu.


Pro takové trávníky v chladných podmínkách použijte travní směs jemnolistých psinečků a kostřav. V teplých podmínkách vybírejte spíše mezi travními druhy troskutu prstnatého, nebo typu zoysia, které dobře snášejí horko a teplo a navíc pomalu rostou. Prodejna je otevřena v pracovních dnech od 7. Málokdo si totiž pamatuje, jakou travní směs použil. Pak by totiž trávník mohl mít úplně jinou barvu a trávník by nevypadal kompaktně.


Tomu předejdete pokud na místě uhynulého trávníku zřídíte malou skalku. Určitě se vyplatí věnovat trochu času nejen výběru travní směsi, ale i informacím o výrobci, který tuto směs připravil. Nákup travní směsi je totiž investice, a navíc investice dlouhodobá, protože správně založený a ošetřovaný trávník je krásný po řadu let.


Travní směs pro zahrady je vhodná zejména k zatravnění zahrad a reprezentativních zelených ploch a také všude tam, kde upřednostníte nízký vzrůst a jemnolistý vzhled trávníku. Travní směs – Univerzální je složena z tuzemských odrůd trav přizpůsobených našim klimatickým podmínkám. Hustý, šťavnatý a dokonale střižený travní koberec je chloubou každého zahrádkáře. Dojem z něj však často kazí rychle se rozrůstající plevel. Přítomnost pampelišky, jitrocele, sedmikrásek, jetele, řebříčku a celé řady dalších rostlin je v dokonalém trávníku nežádoucí.


Zjistili jsme proto, co na plevel v trávníku platí a jak s ním účinně bojovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky