čtvrtek 3. září 2020

Indiánská borůvka pěstování

Pro výsadbu se z tohoto důvodu hodí americké kultivary – díky nim muchovník bývá nazýván též jako indiánská borůvka – vyšlechtěné z muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia). Muchovník – indiánská borůvka Muchovníky pěstujeme jako okrasné dřeviny, které jsou na jaře obsypané výraznými bílými hvězdičkami květů. V Severní Americe se však pěstují především pro své chutné a na vitamíny bohaté plody, známé pod názvem indiánská borůvka.


A také se mu říká indiánská borůvka či saskatonberry. Hodí se pro pěstování na zahradách i velkých plochách.

Může se též zapěstovat jako stromek. Nejvyšší hodnotou muchovníku je jeho vysoká odolnost vůči zimě a rané dozrávání plodů. Muchovník indiánská borůvka je velmi otužilý a nenáročný keř, rostoucí v téměř jakékoliv půdě.


Bohatě kvete vonnými květy, produkuje množství výborných jedlých plodů a na podzim se jeho listí barví do úžasných odstínů červené a oranžové, které se uplatní jak v užitkové, tak i okrasné zahradě. Některé druhy, například muchovník oválný. Amelanchier alnifolia – muchovník olšolistý – indiánská rostlina Amelanchier alnifolia, muchovník známý jako aljašská borůvka , i ndiánská rostlina či indiánská borůvka nebo také muchovník olšolistý, je v našich zahradách stále ještě raritou. Muchovník je na pěstování navíc nenáročný, zapadne do užitkové i okrasné zahrady.


Borůvka má mělký kořenový systém, proto sázejte takřka zároveň s půdou.

Indiánská borůvka , někdy se také můžeme setkat také s názvem aljašská borůvka či rozinkový strom. Nebo s českým výrazem muchovník. Takže téměř 1 plodí, i když ostatní ovoce postihnou mrazíky v době květu.


Je tedy vhodné rostliny v těchto kritických situacích stínit (i popálená kanadská borůvka však další rok většinou opět obrazí). Dalším kritickým obdobím, kdy nesmíme u kanadských borůvek šetřit vodou, je srpen. Takové nároky na pěstování na svých zahrádkách nemůžete splnit. Kanadské borůvky však pěstovat můžete, pokud dodržíte pár pěstitelských zásad. Tato rostlina má lidové označení indiánská (aljašská) borůvka, neboť její plody jsou borůvkám podobné.


To proto, že v době cca hod. Platit lze pouze na PayPal. Amelanchier (Amelanchierova borůvka , indiánská borůvka , Vicky) - pěstování a využití plodů Rozumíš bylinám?


Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU. Nejnovější stránka: Semínka kopřivy - účinky na zdraví, jaké látky obsahují, sběr, zpracován. Jedná se o keř, který si můžete vsadit do své zahrady a sklízet z něj.


Muchovník neboli Amelanchier se stává v posledních letech velice populární. Výběr druhů borůvek je naštěstí pro zahrádkáře relativně široký.

Kanadská borůvka a její pěstování, kamčatská borůvka, aljašská borůvka neboli indiánská borůvka. Aby úroda chutných, šťavnatých a zdravých plodů byla bohatá, základem je vhodná půda (kyselá půda o pH 5) a dobře provedená výsadba. Začínajícím pěstitelům borůvek poradí Ing. Andrej Danek ze Slovenska. Jedním z poměrně známých keřů, které zdobí mnohé sady a zahrady, je bezesporu muchovník.


Zimolez kamčatský neboli kamčatská borůvka je keř, který plodí drobné chutné ovoce podobné borůvkám. Výsadba je vhodná na podzim, pěstování je nenáročné. Muchovník Cusickii (Rozinkový strom, indiánská borůvka ) Původ: Původní rostlina kanadských prérií, kde je dodnes pěstován v mnoha odrůdách na plantážích.


Pěstování: Borůvka indiánska patří mezi nenáročné keře, které pěstujeme na slunném stanovišti, případně v polostínu. Nejvíce mu vyhovuje propustná, lehká půda. Toleruje i půdy s vysokým obsahem jílu. Tvar rostliny upravujeme řezem.


Pokud chceme borůvku indiánsku pěstovat ve formě nižšího stromu, necháme vyrůst nejsilnější kmínek a odstraníme všechny postranní výhony až do výšky m nad zemí. Pěstování je opravdu velmi nenáročné a usnadňuje ho i skutečnost, že rostliny jsou velmi odolné proti silným mrazům – jsou schopné překonat teploty i °C pod nulou. Plody jsou charakteristické svým časným zráním a muchovník se proto pěstuje nejen v nížinách, ale také v horských oblastech.


Borůvka černá (Vaccinium myrtillus), kterou známe z našich lesů, má větší pěstitelské nároky než borůvka kanadská. Borůvka Kanadská, chocholičnatá, zahradní, hroznovitá, nebo také americká. Jsou různé názvy, které označují jeden a ten samý druh borůvek. Pochází ze Severní Ameriky, a proto se mu také lidově říká indiánská borůvka.


Proč muchovník pěstovat? Je nenáročný, mrazuvzdorný a daří se mu téměř v jakémkoliv typu půdy. Navíc nevyžaduje nijak náročnou péči. Jejich pěstování není náročné, je však třeba jim věnovat určitou péči. Vyžadují především kyselou půdu a bohatou zálivku.


Zahradní půdy bývají především vápnité, což borůvkám nesvědčí. I když při výsadbě použijeme rašelinu, je třeba kyselou zem každoročně doplňovat. Protože jsou borůvky citlivé na chlór a vápník, jak už jsme zmínili, je. Pěstování Keře zimolezu kamčatského vysazujeme v pozdním podzimu (kontejnerované kdykoliv) asi metru od sebe do běžné zahradní zeminy.


Pro větší výnos raději vysadíme více keřů. O pěstování kanadských borůvek někdo říká, že je velmi snadné. Je ale i mnoho těch, kteří tvrdí opak.


Pravda stojí někde uprostřed. Samotné pěstování borůvek složité není, ale příprava na výsadbu je poměrně pracná a náročná. V případě kanadských borůvek však hlavní břemeno úspěchu či zklamání stojí na pečlivé přípravě a precizní výsadbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky