úterý 1. září 2020

Uprava svahu v zahrade

Spevnenie svahu v záhrade Častým problémom záhrad je svah, ktorý sa nachádza vo vašej záhrade a vy neviete čo s ním. Preto máme pre vás tipy, ako spevniť váš svah v záhrade , aby ste na ňom mohli vysadiť to čo chcete a aby nedošlo k zrúteniu vášho svahu. Pre niekoho nevýhoda, pre iného to môže byť, naopak, zaujímavá výzva.


Aj svahovitý pozemok má svoje prednosti, dokonca niektoré rastliny na ňom oveľa viac vyniknú. Spôsobov jeho úprav je niekoľko.

V takovém případě je jednodušší upravit svah za pomoci skalky, bez členění svahu na terasy. Větší kameny (zasazené alespoň z jedné třetiny své výšky) nám pak zajistí svah proti sesouvání a kobercové trvalky brzy vytvoří kompaktní barevné plochy a zabrání stékání vody. V tomto prípade nemusíte vôbec robiť žiadne zmeny, úprava svahu v záhrade nie je nutná žiadnymi terénnymi prácami, jednoducho stačí nasiať trávnik alebo položiť trávové koberce. Takéto riešenie má však výhodu len na úvo pretože následne príde potreba pravidelného kosenia a tu vzniká problém.


Stavba záhrady vo svahu nemusí byť nočnou morou, zvlášť, ak si uvedomíme, že vďaka okolnostiam vzniká čoraz viac stavieb rodinných domov práve na. V teplých oblastech lze s úspěchem pěstovat révu vinnou. Jakmile zbudujete terasy, můžete se pustit do jejich osázení Můžete tu mít i zeleninové záhonky, ale půda na svazích bývá neúrodná a kamenitá.

Na stabilitu svahu však nebolo nutné vystavať celé spevnenie svahu na debniacich tvárniciach, hlavne pri stavbe schodov v navrhovanom mieste by to ani nebolo realizovateľné. Na stavbu schodiska sme totiž použili kameň, s ktorým sa vybudoval celý svah, a ten vzhľadom na charakter schodov potrebuje dostatočný priestor na zakladanie. Skalku alebo zatrávnenie svahu však využijete len v miernejších sklonoch. Ak sa sklon svahu priblíži k 45°, pripadajú do úvahy oporné múriky z rôznych materiálov.


Inšpirujte sa rôznymi spôsobmi spevnenia v galérii pod článkom. Vlhkost vzduchu v okolí může zajistit dobře usazený kámen, na který bude dopadat voda a rozstříkávat se na všechny strany kolem. Kapradinám a prvosenkám bude toto prostředí skvěle vyhovovat. Navazuje-li zahrada ve svahu na les, přizpůsobte výsadbu okolí a použijte dřeviny vyskytující se v blízkém lese, např. Záhrada vo svahu nemusí byť nešťastím.


Nerovnosti terénu môžu urobiť záhradu zaujímavou. Svah možno upraviť pomocou múrikov alebo oporných tvárnic. Pozemok vo svahu , presne to bude dnešnou témou, to a ešte otázka, ako z neho urobiť krásnu záhradu, ktorú vám bude hocikto závidieť. Miera sklonu svahu pritom nemusí hrať žiadnu úlohu.


Dva druhy sklonu svahu Ak máte pozemok určený na vytvorenie záhrady vo svahu, prirodzene z toho vyplýva vytváranie terás a násypov. Vždy však bude záležať na tom, akým smerom je svah sklonený. Existujú dva základné druhy sklonu svahu: 1.

Na dosiahnutie väčšej stability býva suchý múrik zošikmený smerom do svahu. V prípade vyššej opory treba použiť na spojenie kameňov cementovú maltu a klásť ich takzvanou hradnou štruktúrou. Jej podstatou je ukladanie kameňa do vodorovných škár s občasným vystriedaním so zhlukom kameňov. Pri malých sklonoch svahu a nízkych múrikoch sa zaobídete bez statika, mokrých procesov a pri niektorých druhoch opory aj bez drenáže. Spodný okraj svahu bolo potrebné spevniť suchým oporným múrikom, pod ktorým tak vznikol chodníček slúžiaci na prechod do zadnej časti záhrady a zároveň zmiernil sklon svahu, ktorý sme osadili poliehavými borievkami.


V našich luzích a hájích se zřídka kdy setkáme s otevřenou částí vlastního pozemku, neboť nás svazují předsudky o kolemjdoucích a psech sousedních obyvatel. Je zde patrná harmonická linie všech pochozích povrchů jakoby obtékaly všechny osadby a vyzývaly vás vstoupit. V svahu záhrady mám hriadky. Potrebujem urobiť nejakú zábranu proti zosúvaniu pôdy.


Fotografie ze zahrady u chalupy na malebném místě v Rakovnickém okrese, kde nás čekala úprava svahu , výsadba keřů a kamenné schody do sklepa. V tomto je nutná aspoň základná úprava svahu v záhrade, aby z vašej pýchy po prvej jarnej búrke neostalo len bahnisko. Na malé svahy postačí suchá pokládka Na šikminu do vám bude stačiť opora z prírodného kameňa napríklad v podobe záhradnej skalky.


V okolí zbernej nádrže sme volili výsadby z vyšších okrasných tráv a hortenzií, ktoré tvoria prirodzenú kulisu a plynulo nadväzujú do trvalkových výsadieb. Strmejšiu časť svahu bolo potrebné spevniť pomocou kokosových rohoží, aby sa zabránilo erózii. Okrem toho, v každom rade (na striedačku nad sebou) „utopíme“ kameň vo svahu tak, že využijeme ako pohľadovú časť „čelo“ kamenného bloku a celú dĺžku bloku zapustíme do svahu. Stena tak získa kotvy vo viacerých úrovniach, výrazne tak posliníme stabilitu a zabránime zosuvu kameňa. Zakladanie skalky vo svahu.


Bezprostredná blízkosť akejkoľvek architektúry či vo vlastnej, alebo susednej záhrade pôsobí rušivo. V HORNBACHu sa všetko točí okolo stavby, bývania a záhrady. S našimi projektami porastiete. Vy máte pracovné odhodlanie a my odbornosť.


Rastliny v záhrade sú krásne roztrasené a zapojené, oporné múry poskytujú možnosť využiť. Pozrela som si na internete terasovanie ale rada by som niečo jednoduchšie bez mokrého procesu. Som v tomto smere začiatočník, tak uvítam hocijaké riešenie. V modernej a prírodne riešenej záhrade sa dobre uplatnia gabiony.


Oproti ostatným spôsobom riešenia vyžadujú viac miesta, ich bežná hrúbka je pol metra. Uprednostnite kvalitné žiarovo pozinkované oceľové drôty s priemerom štyri milimetre, ktoré sú zvárané do sietí alebo panelov. Dodávajú sa v zloženom stave a skladajú priamo na mieste.


Vhodné je pripraviť pre ne centimetrov hlboké spevnené makadamové lôžko a spodný rad košov zapustiť mierne do terénu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky