středa 2. září 2020

Nejpalivejsi papriky

Nejpálivější chilli papriky na světě Ovlivňování pálivosti pěstováním Studie Trinidad Scorpion Moruga Stupnice pálivosti Tabákový výluh proti mšicím Výběr osiva a následná péče Základní druhy chilli paprik Mykorhiza Semínka ch. This feature is not available right now. TOP - Nejpálivějších papriček na světě Pixelorez - TOP 5. Unsubscribe from Pixelorez - TOP 5? Jak dokázaly archeologické průzkumy, papriky mají svou domovinu v Jižní Americe a jsou považovány za první zdomácnělou zeleninu. A po celou dobu je lidstvo používá nejen jako koření, ale i coby léčivou substanci.


A papriky stojí neustále ve vědeckém hledáčku. Paprička je na první pohled malá a nenápadná. Pokud byste to náhodou udělali, dostali. Papriky (rod Capsicum) obsahují látku kapsaicin, která způsobuje pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka.


Počet Scoville jednotek pálivosti (Scoville heat units, SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu. Jelikož papriky potřebují teplo, je dobré v předstihu překrýt záhon fólií, která znásobí působení slunečních paprsků, půda se tak dostatečně prohřeje. Papriky vysazujte ve vzdálenosti zhruba třiceti centimetrů, větší odrůdám dopřejte zhruba 50cm rozstup. V USA údajně vypěstovali nejpálivější chilli papričku na světě, vyrábí se z ní i omáčka. Chilli paprička s dočasným názvem Pepper X má na.


Pro srovnání, odrůda papriky kapie se pohybuje od nula do sto bodů. Sladká paprika má SHU 0. Případ 34letého muže, který popsali vědci, ale ukázal, že na první pohled nevinná paprička může způsobit závažné zdravotní problémy. Lukáš Rusnok z Trutnova vydržel nejvíc, nejlepší světové kousky dokázal rozkousat a poslat do boje s útrobami vlastního těla. Uvidíme, jaký budu hrdina zítra ráno,“ rozesmál se. Po pravdě, při soutěži mě to tolik nepálilo.


Vlastník nejpálivější papriky na světě to má černé na bílém. Z Indie je totiž známo, že o pálivosti rozhoduje teplota a vlhkost lokality, kde se papričky pěstuji. Kultivar získaný z druhu Chinense Capsicum, podivnej drobnej papričke, ktorá sa viac podobá na známe trojfarebné robustné papriky len v minivydaní, sú výsledkom pôvodného kríženia druhu ghost čili známeho aj ako bhut jolokia a červeného habanera. Vzhľadom je podobná na materské druhy, vyniká však výraznou červenou farbou a výrazným drsným povrchom s deformáciami. Například sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a má tedy hodnotu zatímco papričky habanero či trinidad dosahují až stovky tisíců jednotek.


Jaké papričky jsou nejpálivější? Abyste si představili, jak takovéto papričky pálí, přinášíme vám přirovnání s tabascem, které běžně seženete v obchodě a přidává se do některých jídel. Paprika extra silně pálivá – Extra pálivé papriky si získaly za poslední roky takovou oblibu,.


Mezi těmito paprikami nalezneme ty nejpálivější papriky a světě. Usušené a rozemleté plody známe jako kayenský pepř nebo „pepř ďáblův“, chilli i papriku. Papriky i chilli papričky jsou světlomilné rostliny, proto dopřejte rostlinkám během klíčení dostatek světla. Světlo udržuje rostlinu vitální a zvyšuje odolnost vůči nákazám. Nejpalivejsi část by měla být ta část papričky, co drží semínka.


To většina lidí dává pryč. Na zimu je uskladnujeme v mrazáku, protože nám chutná i ta dužina, která se při ususeni doslova ztratí. Hybridné papriky Farby papričiek Biele papričky Čierne papričky Červené papričky Fialové papričky Hnedé papričky Oranžové papričky Svetlo oranžové papričky.


Naprosto úchvatný cross mezi odrůdami Bhut Jolokia a Pimenta da Neyde. Tmavě zelený keř se vzhledově více přibližuje spíše odrůdě Pimenta da Neyde. O tom, čím je způsobena pálivost chilli papriček, kdo to byl Wilbur Scovill, co to je SHU a jak působí rostlinný alkaloid kapsaicin na lidský organismus jste. Tato paprika ale není určena k požívání jako koření pokrmů, nýbrž byla vyšlechtěna jako obranná nebo i útočná zbraň ve válečném konfliktu. Indie uvažuje použít ji v tekutém nebo jemném pudrovém stavu jako náplň do sprejů, nábojů a projektilů, případně i do hlavic raket.


Papriky jsou světlomilné rostliny, potřebují tedy dostatek světla pro svůj zdravý růst. Semena sázíme nejlépe do speciálního substrátu pro chilli papričky do hloubky maximálně cm. Paprika se smíchá s vodou a cukrem a následně se ochutná.


Tento proces se opakuje až do stavu, kdy roztok nepálí. Stupeň naředění tak odpovídá příslušnému číslu SHU (kolikrát musí být roztok naředěn, aby kapsaicin nebyl detekován chutí). Mexičané dávají papričky téměř do všech jídel, od polévek, přes omáčky až po fazole nebo masové náplně do tortilly,“ radí Martina Horáková. Jsou málo pálivé a sytě červené.


Jen malá rada na závěr pro ty méně zkušené - pokud byste rádi zmírnili pálivost papriky, nezapíjejte ji studenou vodou nebo pivem, protože kapsaicin je olejová látka a vodou se jen rozšíří. Nejlepší je mléko nebo jogurty, ochladí i rajčatový džus. Pomůže také chléb nebo citron (dojde k neutralizaci).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky