úterý 16. května 2017

Okurky močáky

Kvašené okurky - NA ZIMU - Malé celé okurky napevno naskládáme do pětilitrové sklenice, zalijeme studeným lákem a dáme do tmy do sklepa. Poznámky : Lák: litr vody, lžíce soli vrchem, koření (hořčičné semínko, bob. list, tymián, kopr, pepř, nové koření,) a trošku sirupu nebo koncentrované jablečné šťávy svaříme. Před týdnem nás kamarádi pozvali na grilování a měli prostě báječné kvašáky, močáky , rychlokvašky, nebo jak chcete. Ta zabezpečí přítomnost kvasinek, které začnou okurky měnit ve výborné „ močáky “. Chleba lze vynechat, ale já ho jednoznačně doporučuji.


Proces kvašení je tak zajištěn stoprocentně a je to rychlejší. Kvašáky, někdy také nazývané močáky , patří k oblíbeným letním pochoutkám. Navíc jsou nejen chutné, ale také zdravé. Kromě nich je na trhu mnoho jiných druhů vitamínových bomb.


Naopak lidé už často nedisponují potřebnými skladovacími prostory, natož tak chladnými sklepy se stálou teplotou. Nezanedbatelný vliv na úpadek konzervace okurek mléčným kvašením měl i rozvoj sterilizace (sladkokyselé okurky). Z kvašáků se tak stala hlavně pochutina, která se dnes připravuje převážně rychlokvašením.


Okurky močáky recepty, které budete milovat. Pak je dobré okurky vyndat a mám dobrou zkušenost s jejich omytím a uložením do krabičky v ledničce i bez láku. Vydrží několik dalších dní.


A protože receptů na rychlokvašky existuje velké množství, byla bych moc ráda, kdybyste se třeba podělily. Mladé pevné okurky nebo velké vyzrálé okurky omyjeme, navrstvíme do soudku nebo kameninového hrnce a proložíme koprem, vinným, višňovým a. Během hodiny vodu ještě doplním až k okraji sklenice. Zavíčkuji a uložím do sklepa.


Omyté okurky vložíme do lahve a proložíme koprem a česnekem. Za 2-dny jsou vykvašené. Pikantní: okurky vkládáme do lahve s listy- dubu, višen, vinný list, černý rybíz, kopr, křen, estragon a česnek.


Pak rovněž zalijeme slaným roztokem. Zakryjeme celofánem a necháme v pokojové teplotě, už druhý den je můžeme začít konzumovat. Postupně nastane mléčné kvašení , tekutina se zakalí, okurky změknou a dostanou příjemně nakyslou chuť. K chrudimské pouti patří a vždy patřily kyselé okurky tzv. Tak si pojďme flašku močáků udělat a uvidíte, jak budou chutnat.


Postup: litr vody, dkg soli, kostek cukru svaříme, okurky napíchneme a proložíme višňovým nebo vinným listím. Na takto připravené okurky nalijeme. Nejlépe uděláme, když je uložíme v temnu, ale když je necháte doma zakryté utěrkou, nic nezkazíte. Absolutní temno není podmínkou.


Pokud chceme okurky na dlouhodobé uskladnění, po týdnu je přeneseme do chladnější části domu, nejlépe do sklepa. Tak se pěkně mějte a taky zavářejte. Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, budete se moci pochlubit okurkami.


Okurky, cibuli a rozkrájenou papriku podlijeme vodou a rozvaříme. Dřeň prolisujeme, do protlaku vmícháme přísady a vše za stálého míchání provaříme. Hořčičné semínko ponoříme do protlaku v gázovém sáčku, který po varu vyjmeme.


Vaříme tak dlouho, až kečup zhoustne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky