středa 31. května 2017

Plody opuncie

Zahrnují asi 3druhů, z nichž nejznámější je Opuntia ficus-indica, takzvaná opuncie mexická nebo také opuncie indická , která může být buď trnitá – amyclaea, nebo bez trnů – inermis. Plody bývají veliké 5-centimetrů a mívají na sobě trsy ostrých ostnů. Mohou mít barvu zelenou, žlutou až červenou.


Konzumuje se pouze šťavnatá křehká dužina. Vláknina pomáhá čistit střeva a zároveň navozuje pocit nasycení.

Jedinečné složení a poměr vitamínů a enzymů má vliv na to, že při konzumaci opuncie se zachytí tuky a znesnadní se jejich následné uložení v těle. Plody opuncií, které mívají obvykle hruškovitý tvar, vyrůstají na vrcholcích článků. Dužnina i chutí připomíná sladké hrušky. Mají hmotnost sedmdesát až tři sta gramů. Pozor na to, že konzumace velkého množství opuncií může u někoho způsobit žaludeční potíže.


Plody opuncie sa väčšinou konzumujú čerstvé, ale je možné ich aj pripraviť rôznymi spôsobmi. Pripravujú sa z nich džúsy, džemy, alkoholičké nápoje, pridávajú sa do cukroviniek, čajových zmesí a výrába sa z nich aj sladidlo. Odštavením opuncie si môžete pripraviť veľmi lahodný exotický nápoj.

Na plodech dekorativních opuncií si však nepochutnáme. Poté je buď oloupejte, nebo podélně překrojte a vnitřek vydlabejte lžící. Dejte pozor, aby se vám do směsi nedostaly pecičky, které jsou uvnitř opuncie. Tyto rostliny jsou původem z oblasti rozkládající se od Kanady až po Ohňovou zemi.


Připravit z nich můžete například džusy, alkoholické nápoje, džemy nebo i tekuté sladidlo. Opuncie nechte namočené pár hodin ve studené vodě. Jejich obsah můžete ale klidně jen tak vydlabat lžičkou a sníst. Picking Cactus Fruit - Wild Fruit Juice! Prickly Pear Cactus or Nopales ( Opuntia ) - Duration: 6:17.


Nové stonky opuncie se používají v kuchyni jako zelenina. Opuntiaceae ) z řádu hvozdíkotvaré ( Caryophyllales ) zahrnuje rod Opuntia s podrody, z nichž Opuntia a Nopalea jsou ty nejdůležitější pro zemědělství. Majú oválny či hruškovitý tvar o veľkosti husacieho vajca, pripomínajúci figy. Ze semen se vyrábí olej.


Farba prechádza od zelenej cez červenú až po žltú, rovnakú farbu má aj dužina, ktorá je krehká, sladká a šťavnatá. Ich povrch je pokrytý jemnými tŕňmi. Nejprve je musíme otřít hadříkem, abychom odstranili drobné, ale ostrá ostny.


V dnešním článku si představíme další z řady exotického ovoce.

Tímto ovocem je skvělá a chutná opuncie. Její chuť je sladká a může nám. Plody se lépe loupou poté, co jsou několik hodin namočeny ve vodě.


Jedlé jsou ale plody většiny druhů opuncie , je však nutné zbavit plod trnů, protože ty by mohly konzumentovi po zapíchnutí do rtů značně znepříjemnit chuťový zážitek. Použitie opuncie Hoci jesť sa dajú listy i stonka opuncie , predovšetkým plody sú vhodné pre svoju sladkú chuť na tanieri. Nopál neboli opuncie je velmi zvláštní kultivar! Vytváří ploché kotouče, které tvoří na okraji květy a po odkvětu plody. Buďte opatrní při zalévání a přesazování.


Trny nopálu se snadno zachycují v pokožce a obtížně se odstraňují. Jsou dokonce velmi chutné. Na podzim má nafialovělé plody. Lze sázet přímo na místo do skalky případně do nádoby.


Můžeme je tak množit i výsevem, v praxi se to však téměř nepoužívá, protože vývoj semenáčků do dospělosti je příliš zdlouhavý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky